avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasire de domiciliu (mama cu copii)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasire de domiciliu (mama cu copii)

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un sfat. Nu stiu ce sa fac...

Sunt barbat, casatorit de 11 ani, avem 2 copii (8 ani, respectiv 6 ani).
Sotia s-a exprimat verbal, timp de 1 an de zile ca vrea divort, dar mai cu seama separare.

Avem o mica activitate privata impreuna, si sotia s-a atasat emotional de un angajat.
De atunci, viata mea s-a intors cu fundul in sus. Orice eforturi am facut pentru a salva casnicia, au fost in zadar. Am fost respins pe toate planurile: conjugal (sexual), am fost batjocorit verbal (injurat de fata cu mama ei)... A avut iesiri violente (a dat cu scaunul de usa de la bucatarie). A facut scandaluri de ieseau vecinii pe scara...

Tot timpul am incercat sa fiu calm si nu am abuzat-o fizic, nici macar verbal nu am avut "curajul" sa ripostez pentru ca-mi dadea impresia ca mai este putin si se duce. Ba chiar a vrut intr-o seara sa ia copii, cand era foarte nervoasa si banii din seif ca sa plece la hotel...

Nu vreau sa devin plictisitor cu detalii, dar tare mi-as dori sa dau detalii esentiale din punct de vedere legal.

De 1 an si 3 luni, sotia mea a refuzat actul conjugal, iar eu de mai bine de 1 an nici nu am mai insistat.
Ma comport exemplar: imi fac singur de mancare, mie si la copii mei. Imi spal. Am servici de care ma tin (sunt angajat intr-un loc de mai bine de 9 ani). Da, sunt angajat pe langa faptul ca avem aceasta firma impreuna.

Firma am finantat-o dintr-un imprumut de la parintii mei (imprumut ce l-am restituit dupa ce am terminat de platit ratele). Ratele au fost platite din salariul meu si activitatea firmei.

Dupa ce am terminat de platit ratele si firma a inceput sa fie profitabila, sotia se "regaseste" intr-un angajat si eu ma simt abuzat psihic, cu frica de a nu fi santajat cu accesul la copii.

A parasit caminul conjugal cu tot cu copii, dupa ce i s-a facut rau si am mers cu ea la urgenta. A avut o cadere psihica si fizica, pentru ca a plans in baie inainte sa vina salvarea.

Nu stiu ce sa fac. Nu as vrea divortul insa nu cred ca relatia dintre noi se va imbunatati. Imi zice ca a cunoscut zeci de persoane pentru care sexul nu este important (si nici facutul de mancare).

Unde putem incadra situatia de fata?
- parasire de domiciliu? A parasit apartamentul fara acordul meu.
- abuz emotional? Imi iubesc copii mai mult decat orice

In caz de divort: am un avantaj faptul ca ea a facut acest pas? Nu a fost provocata cu nimic. Am martori chiar si vecinii. Vecina de jos a auzit cum ma injura de mama.

Ea a fost, poate inca este pe indemnizatie de crestere copil, chiar daca micutul are 5 ani (caz de boala).

Ma bucur foarte tare ca nu am parasit eu domiciliul conjugal chiar daca ea a sugerat asta.

Daca va intrebati, totusi ce am gresit?... pentru ca o femeie cu copii nu paraseste de "bine" casa... Sunt acuzat de neglijenta emotionala, zice ca am "folosit-o sexual", ca sunt un obsedat, un pervers, ca ea nu a stiut ca sunt si oameni pentru care sexul nu este important. Ca sunt cupluri care nu fac sex si nu este o problema pentru ei.
Am incercat tot posibilul sa stau cu ea intr-o relatie lipsita total de afectiune fizica.
Si ar mai fi unele cuvinte aruncate aiurea de mama, pe care nu le poate uita. Dar cu oricine vorbesc, imi zice ca sunt motive incredibil de mici pentru DIVORT.

Acuma, eu sunt pus in situatia de a fi parasit... si ma doare cel mai tare pentru copii cand se cer acasa "tati, vreau acasa..." si nu putem fi impreuna pentru ca mama lor nu poate locui cu mine, desi ma comport exemplar.
In plus, ea vrea sa continue sa lucreze la firma, iar eu sa raman angajat unde sunt. Temerea mea este ca daca iau masuri, ma va santaja cu copii. Nu stiu daca este in stare de asta sau nu, dar cu siguranta va exista ura din partea ei si a socrilor.

Apropos, ea s-a mutat cu copii la socrii mei.

Va rog sa-mi scuzati lunga postare, si va rog mult de tot sa ma intrebati alte informatii esentiale din punct de vedere juridic.

Ce sa fac sa existe o constatare ca ea si-a parasit domiciliul cu tot cu copii, NEprovocata, si fara acordul meu?

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2016
ddps, utilizator
Cel mai recent răspuns: lliv , utilizator 00:06, 9 Septembrie 2019
Nu, vecinii nu-si pot schimba domiciliul fara sa ma anunte. Trebuia sa faceti aceasta observatie pentru a demonstra superioritate? Sau?
Am specificat anterior ca m-am "documentat" cu privire la parasirea de domiciu. Din pacate, legal nu poti interveni cand o mama calca in picioare sotul, copii si eforturile in comun pentru ca ea s-a "trezit" dintr-o data extrem de "inteleapta".

O alta remarca nepotrivita din partea dvs. este "se pare ca sunteti acasa ori dv. ori copiii. Alegeti." de parca eu ar trebui sa ies din casa ca sa le fie bine copiilor. Dar nu v-ati pus intrebarea: "copii se simt parasiti de tata daca acesta pleaca de acasa asa in mod -silent-"?

Daca sunt un om calculat, nu inseamna ca-s de acord sa dau aceasta impresie copiilor.

Oricum, apreciez interventia dvs... ma asteptam la o replica de acest gen, cu mici ironii, dupa ce am citit mai multe raspunsuri pe forum, printre care ale dvs.

Cu respect,
Ca sa nu va zic cat fac eu de mancare pentru copii, cine a adus "resursele" financiare in casa pentru ca ei sa aiba TOTUL. Asta cine explica mamei?

DAR, asa cum ziceam, dincolo de toate astea, chiar si acuma, nu i-as face rau sotiei. Este om, merita sa fie fericita, si se pare ca eu sunt in calea fericirii ei. Ceea ce vreau, este sa-mi "ancorez" sansele mele de a fi mai activ in viata copiilor decat permite o lege stupida care apara mama si daca este c..va. Nu zic ca ea este, dar stiu ca legea este "axata" pe mama.

Ca mama a ajuns la spital de slaba ce este pentru ca nu se alimenteaza, nici pe ea, si copii se alimenteaza dupa capul lor...

In fine, duc un razboi real si nu cred ca cineva ma poate "judeca" ca nu am iesit eu din casa, "ignorand" binele copiilor, cand sotia nu se mai ingrijeste nici pe sine.
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2016
ddps, utilizator
Încercați sa obțineți hotărâre judecătorească pentru ce considerați ca aveți dreptul.
Dreptul la vizita îl puteți obține dar încercați sa rezolvați amiabil pe cat se poate.

Exista și posibilitatea de a se acționa în forță dar aveți nevoie de profesioniști și va costa mult aceste intervenții deoarece trebuie sa fie legale.
In cat timp se poate obtine dreptul la vizita in caz ca sotia se opune? Ma refer la acel minim de un weekend la doua saptamani...

Sa zicem ca separarea nu decurge amiabil (desi intentia mea este). Ea se "izoleaza" la socrii si nu-mi deschide interfonul. Nu ma pun sa fac scandal pe la usi, mai degraba as obtine o interventie cat de rapida din partea legii ca eu sa-mi pot vizita copii.

Am inteles indrumarea tuturor spre o separare amiabila.
In primul rand, regret ca ati perceput doar agresivitatea din mesajul meu anterior. Nu a fost intentia mea sa va judec si nici sa arat vreo superioritate. Imi cer scuze.
Din pacate, stilul direct nu il pot modifica, imi ia prea mult timp si n-as mai ajuta pe aici... luati-o ca pe o bunavointa bine ascunsa si ca un stil direct si taios.
Nu va judec, insa juridic si timpul dv. lipsa de acasa si lipsa veniturilor sotiei sunt culpe. Care e mai mare, legea nu zice. Ca amandoi ati avut justificari, unul munca, celalalt cresterea copiilor, asa e, dar asta nu sterge ca dv. ati fost mai absent ca doamna si doamna nu a adus venituri.
E mai ok asa daca va arat si greselile ei?
Faptul ca doamna a avut sau are o depressie nu ii e favorabil, dar faptul ca sotul nu a srijinit-o sa o trateze, nici asta. Ok?
Sotia dv. v-a dat impresia ca mai are putin si se duce si dv. ati lasat-o cu copiii. Iar culpa la ambii. Ok?

In esenta, regret ca v-am deranjat, dar, obiectiv, daca imi scria sotia ii spuneam doamnei ce greseli a facut, asa va spun dv.
gandirea asta ca dv. nu iesiti din casa pentru a sta copiii o inteleg perfect, dar nu e vorba de copiii mei. Iar o instanta ar vedea-o altfel decat dv. Si pe termen lung, cu avocat si strategie, va poate ajuta mult.
A sunat neplacut, dar e un sfat foarte bun, sincer. Ca, ce sa va spun, daca sotia si copiii stau la dv. in imobil, păuteti dovedi ca doamna nu are unde sa-i duca, dar daca doamna sta altundeva cu ei... va dovedi ea ca are unde sta cu ei! Iacata diferenta.
Contactati un avocat, nu unul care va spune musai ce doriti sa auziti, ci care va da si partea mai putin placuta a vestilor.
Si nu plecati de la premisa ”daca nu va intelegeti”, plecati de la ideea de a face ceva pentru copiii dv. Intre timp, dati-le intretinere. Urgent.
Timpul in care puteti obtine vizitele in instanta depinde de instanta si de incarcarea ei, noi nu stim care e. Timpul in care puteti obtine vizite cu vorba buna pooate fi mai mic, mult mai mic.

Alte discuții în legătură

Sexul si divortul rickylaura rickylaura Un prieten a divortat de curind dupa o casnicie de 8 ani cu 2 copii. Sotia a divortat pentru ca: el statea prea mult la calculator, nu o ajuta in casa, vorbea ... (vezi toată discuția)
Sotia a plecat de acasa si am 2 copii minori cmarius_01 cmarius_01 buna ziua sunt casatorit de 12 ani am doi copii minori eu lucrez de 12 ani la aceeasi firma ea a schimbat multe locuri de munca acum incepe sa imi spuna ca ... (vezi toată discuția)
Violenta in familie nayrda nayrda Buna ziua. Intrebarea mea ar fi ce merit, si moral si legal . In privinta titlului eu sunt cel care a fost violent.... Practic sunt casatorit de 4 ani, ... (vezi toată discuția)