avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasire de domiciliu (mama cu copii)
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasire de domiciliu (mama cu copii)

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un sfat. Nu stiu ce sa fac...

Sunt barbat, casatorit de 11 ani, avem 2 copii (8 ani, respectiv 6 ani).
Sotia s-a exprimat verbal, timp de 1 an de zile ca vrea divort, dar mai cu seama separare.

Avem o mica activitate privata impreuna, si sotia s-a atasat emotional de un angajat.
De atunci, viata mea s-a intors cu fundul in sus. Orice eforturi am facut pentru a salva casnicia, au fost in zadar. Am fost respins pe toate planurile: conjugal (sexual), am fost batjocorit verbal (injurat de fata cu mama ei)... A avut iesiri violente (a dat cu scaunul de usa de la bucatarie). A facut scandaluri de ieseau vecinii pe scara...

Tot timpul am incercat sa fiu calm si nu am abuzat-o fizic, nici macar verbal nu am avut "curajul" sa ripostez pentru ca-mi dadea impresia ca mai este putin si se duce. Ba chiar a vrut intr-o seara sa ia copii, cand era foarte nervoasa si banii din seif ca sa plece la hotel...

Nu vreau sa devin plictisitor cu detalii, dar tare mi-as dori sa dau detalii esentiale din punct de vedere legal.

De 1 an si 3 luni, sotia mea a refuzat actul conjugal, iar eu de mai bine de 1 an nici nu am mai insistat.
Ma comport exemplar: imi fac singur de mancare, mie si la copii mei. Imi spal. Am servici de care ma tin (sunt angajat intr-un loc de mai bine de 9 ani). Da, sunt angajat pe langa faptul ca avem aceasta firma impreuna.

Firma am finantat-o dintr-un imprumut de la parintii mei (imprumut ce l-am restituit dupa ce am terminat de platit ratele). Ratele au fost platite din salariul meu si activitatea firmei.

Dupa ce am terminat de platit ratele si firma a inceput sa fie profitabila, sotia se "regaseste" intr-un angajat si eu ma simt abuzat psihic, cu frica de a nu fi santajat cu accesul la copii.

A parasit caminul conjugal cu tot cu copii, dupa ce i s-a facut rau si am mers cu ea la urgenta. A avut o cadere psihica si fizica, pentru ca a plans in baie inainte sa vina salvarea.

Nu stiu ce sa fac. Nu as vrea divortul insa nu cred ca relatia dintre noi se va imbunatati. Imi zice ca a cunoscut zeci de persoane pentru care sexul nu este important (si nici facutul de mancare).

Unde putem incadra situatia de fata?
- parasire de domiciliu? A parasit apartamentul fara acordul meu.
- abuz emotional? Imi iubesc copii mai mult decat orice

In caz de divort: am un avantaj faptul ca ea a facut acest pas? Nu a fost provocata cu nimic. Am martori chiar si vecinii. Vecina de jos a auzit cum ma injura de mama.

Ea a fost, poate inca este pe indemnizatie de crestere copil, chiar daca micutul are 5 ani (caz de boala).

Ma bucur foarte tare ca nu am parasit eu domiciliul conjugal chiar daca ea a sugerat asta.

Daca va intrebati, totusi ce am gresit?... pentru ca o femeie cu copii nu paraseste de "bine" casa... Sunt acuzat de neglijenta emotionala, zice ca am "folosit-o sexual", ca sunt un obsedat, un pervers, ca ea nu a stiut ca sunt si oameni pentru care sexul nu este important. Ca sunt cupluri care nu fac sex si nu este o problema pentru ei.
Am incercat tot posibilul sa stau cu ea intr-o relatie lipsita total de afectiune fizica.
Si ar mai fi unele cuvinte aruncate aiurea de mama, pe care nu le poate uita. Dar cu oricine vorbesc, imi zice ca sunt motive incredibil de mici pentru DIVORT.

Acuma, eu sunt pus in situatia de a fi parasit... si ma doare cel mai tare pentru copii cand se cer acasa "tati, vreau acasa..." si nu putem fi impreuna pentru ca mama lor nu poate locui cu mine, desi ma comport exemplar.
In plus, ea vrea sa continue sa lucreze la firma, iar eu sa raman angajat unde sunt. Temerea mea este ca daca iau masuri, ma va santaja cu copii. Nu stiu daca este in stare de asta sau nu, dar cu siguranta va exista ura din partea ei si a socrilor.

Apropos, ea s-a mutat cu copii la socrii mei.

Va rog sa-mi scuzati lunga postare, si va rog mult de tot sa ma intrebati alte informatii esentiale din punct de vedere juridic.

Ce sa fac sa existe o constatare ca ea si-a parasit domiciliul cu tot cu copii, NEprovocata, si fara acordul meu?

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 3 Ianuarie 2016
ddps, utilizator
Cel mai recent răspuns: lliv , utilizator 00:06, 9 Septembrie 2019
Privind din afara, este interesant cate femei isi proiecteaza frustrarile cauzate de problemele din casniciile lor sau "daddy issues" din copilarie in speta acestui om care nu vrea sa lase o persoana bolnava psihic sa il priveze de dreptul de a-si vedea copiii macar.

Domnule danielleu (presupun, dupa cum si ce scrieti ca sunteti un el, nu o ea)

Nu stiu de unde dvs si alti respondenti ati preluat ideea de "bolnava psihic". In postarea initiala nu se mentioneaza ca sotia respectiva este diagnosticata cu vreo boala psihica.

Dar...desigur. Dvs si alti avocati sfatuiti barbatii in asemenea ipostaze sa mearga in instanta pe ideea ca mama copiilor este labila psihic, pentru ca doar astfel i se pot lua copiii mai usor de catre instanta, respectiv protectia copilului.

Va anunt ca multe mame in asemenea situatie nu sunt deloc bolnave psihic. Doar s-a dat in ele (in unele mai mult fizic, in unele mai mult moral) si cand ajung la capatul puterilor, fug impreuna cu copiii in singurul loc in care ele mai gasesc sprijin, ajutor si siguranta. Adica la parintii lor.

Strategia acuzarii mamei de boli psihice este o strategie ieftina! Si marsava!

Asa sustinea si sotul meu, pana am trecut prin doua expertize care au dovedit ca sunt complet sanatoasa psihic...sotul fusese sfatuit de un avocat sa mearga pe ideea bolilor psihice, pentru ca exista precedent in instanta si asa credea ca poate primi el custodie absoluta.

Noi mamele, nu ne reflectam aici frustrarile. Incercam sa ii dam domnului respectiv si alta perspectiva (reala si adevarata) prin care poate isi da seama cum sa isi salveze casnicia. Daca chiar isi doreste asta. Insa, din pacate si eu tind sa cred, cum zicea cineva mai sus, ca doar doreste sa detina un avantaj legal impotriva sotiei sale si doar atat.
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2016
DianaGherea, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa e, frustrarile duc la situatii de genul descrise aici de useri sau de avocati, de cei ce intreaba sau de cei ce raspund.
Insa, desi mesajul dv. pare acuzator la adresa celor aratate de useri pe pagina aceasta, va spun ca e foooarte posibil ca, la o sustinere ca a dv., omul sa plateasca si doamnei despagubiri... pentru ca femeia aia de innebuni nu innebuni singura, ci in casa cu cineva, Si fu destul de buna a creste prunci pana a plecat.
Cat de nebuna era femeia aceea si cat de nebun poate fi considerat un parinte care-si lasa pruncii cu o nebuna?

Cam asta, de mai sus, ar fi cealalta fata a monedei aratate de dv. Legal vorbind, cam asa se pune problema.

Pe de alta parte, e clar ca unele raspunsuri nu tin seama macar de situatia prezentata, cum ar fi ca doamna NU avea job si mai erau cateva erori, nu mai retin... totusi, victimizarea userului e doar o fata a povestii, in instanta vom vedea si victimizarea celeilalte si, sincer, o sa para mic copil ce sustine domnul atunci.
Asta incerc sa ii spun si are consecinte legale concrete, nu judecata si acuzatii.
Poate ca asa este: sunt multe cazuri in care se merge in instanta pentru obtinerea de avantaje prin invocarea unei boli psihice a mamei. Dar, domnul pentru care incercam noi sa-i oferim solutii a mentionat la un moment dat ca sotia sa este intr-o depresie si ca a primit deja un diagnostic si un tratament. De aceea m-am gandit ca o parere a cuiva care deja a trecut prin ceva asemanator, i-ar fi folositor. Eu nu am spus ca sotia ar avea clar vreo boala dpdv psihic, ci doar m-am bazat pe ceea ce expus domnul nostru. Este clar ca doar in urma unui control se poate pronunta cineva. Dar .... daca are intr-adevar chiar si o mica depresie, aceasta nu se poate rezolva intentand divort! Eu am vrut doar sa spun ca numai cu calm, atentie, dragoste, rabdare, perseverenta si sustinere morala, se poate trece peste momentul acesta si abia apoi se poate gandi ce vor intreprinde pe viitor. Daca intr-adevar sotia se afla intr-o stare de depresie, este clar ca un divort nu ar face decat sa agraveze situatia.Dar aici noi nu putem decat sa ne expunem opiinile, vis-a-vis de ceea ce am inteles fiecare din expunerile domnului cu pricina.

AVLIL a scris:
Pe de alta parte, e clar ca unele raspunsuri nu tin seama macar de situatia prezentata, cum ar fi ca doamna NU avea job

Nu avea job, au o firma cu angajati impreuna.

ddps a scris:

Avem o mica activitate privata impreuna, si sotia

Imi cer scuze, imi scapa. Da, e corect, nu stii cine lucra si la firma aia...
Sa ma iertati de neatentie.

Alte discuții în legătură

Sexul si divortul rickylaura rickylaura Un prieten a divortat de curind dupa o casnicie de 8 ani cu 2 copii. Sotia a divortat pentru ca: el statea prea mult la calculator, nu o ajuta in casa, vorbea ... (vezi toată discuția)
Sotia a plecat de acasa si am 2 copii minori cmarius_01 cmarius_01 buna ziua sunt casatorit de 12 ani am doi copii minori eu lucrez de 12 ani la aceeasi firma ea a schimbat multe locuri de munca acum incepe sa imi spuna ca ... (vezi toată discuția)
Violenta in familie nayrda nayrda Buna ziua. Intrebarea mea ar fi ce merit, si moral si legal . In privinta titlului eu sunt cel care a fost violent.... Practic sunt casatorit de 4 ani, ... (vezi toată discuția)