avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Depunerea dosarului pentru obþinerea autorizaþiei de ...
Discuție deschisă în Traduceri

Depunerea dosarului pentru obþinerea autorizaþiei de traducãtor

buna ziua,

printre actele necesare la dosar este mentionat si "o taxa judiciara de timbru in valoare de 19 ron pentru fiecare limba pt care se solicita autoizarea" ( asa cum reiese de pe site-ul ministerului de justitie). ce insemana '' pentru fiecare limba'' ? pentru fiecare limba straina ?

de unde pot sa iau un timbru judiciar de 0,15 ron ?

in cat timp de la depunerea dosarului pot obtine aceasta autorizatie si care sunt pasii care trebuie facuti dupa ce intru in posesia acestei autorizatii?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: claudiaaa91 , utilizator 00:21, 6 Octombrie 2012
2 intrebari:
- acesti 19 ron unde se achita, la trezorarie din judet sau unde?
- in lista de pe min justitie nu e mentionat nimic despre recomandarea unui cadru universitar, e obligatorie?

va multumesc.
- Chitanţa, în original, reprezentând taxa judiciară de timbru în valoare de 19 lei (RON) pentru fiecare limbă străină pentru care se solicită autorizarea ca interpret şi traducător, în temeiul art. 3 lit. x) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. Taxa judiciară de timbru se achită la Direcţia de impozite şi taxe locale de la domiciliul solicitantului şi se face venit la bugetul local.
N.B. Chitanţa de plată a taxei trebuie să poarte în mod expres menţiunea “taxă judiciară de timbru”, indiferent dacă taxa se plăteşte la Primărie, la unităţi bancare, la CEC, la Trezoreria Statului sau la Poşta Română.
Taxa poate fi plătită şi la aceste entităţi, însă numai în contul bugetului local al primăriei unde se află domiciliul solicitantului.
Taxa judiciară de timbru se plăteşte pentru fiecare limbă străină pentru care se solicită autorizarea, nu şi pentru limba română, întrucât autorizarea se acordă pentru una sau mai multe limbi străine.

- Timbru judiciar în valoare de 0,15 lei (RON) pentru fiecare limbă străină pentru care se solicită autorizarea ca interpret şi traducător.
N.B. La dosarul de autorizare nu este acceptat timbrul fiscal.

- Începând cu data de 13.01.2010 nu mai sunt necesare recomandarea pentru bună reputaţie profesională şi nici declaraţia pe propria răspundere privind capacitatea deplină de exerciţiu.

Informaţii suplimentare privind obtinerea autorizatiei de traducător şi interpret gasiti aici:
[ link extern ]
L.C.
Buna ziua,

Am o intrebare referitoare la aceasta autorizatie de traducator (banuiesc ca si interpret?) si cum aici am gasit pana acum raspunsuri foarte bune sper si de data aceasta la o clarificare. Intentionez sa imi depun dosarul pentru obtinerea acestei autorizatii impreuna cu diploma de absolvire a unui liceu in limba straina. Din ce am citit mai sus nu inteleg exact ce autorizatie voi primi - pe toate domeniile, inclusiv pe cele juridice? In al doilea rand nu inteleg foarte bine obligatiile care imi revin dupa obtinerea autorizatiei. Inteleg ca trebuie sa ma inregistrez la tribunal dar va trebui sa traduc in momentul in care mi se cere de la tribunal? (asa ceva am gasit pe site-ul just.ro, dar cum nu sunt extrem de familiarizata cu modul de exprimare nu am inteles exact ce presupune inregistrarea si obligatiile care imi revin ulterior).

Ceea ce ma intereseaza pe mine este sa pot sa traduc documente de orice fel - nu juridice, ci mai mult medicale, literatura, tehnice etc.

Va multumesc frumos anticipat pentru ajutor
In conditiile in care dosarul cu cererea pentru obtinerea autorizatiei de traducator va fi complet veti primi aceasta autorizatie de traducator si interpret care va confera dreptul de a traduce in orice domeniu dar si obligatia de a raspunde solicitarilor venite din partea Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, organele de urmarire penala, la cererea instantelor judecatoresti, a birourilor notarilor publici, avocati si executori judecatoresti.
In termenul recomandat de 60 de zile de la primirea autorizatiei trebuie sa va inregistrati la tribunalul localitatii in care aveti domiciliul.
Procedura inregistrare tribunal:
www.avocatnet.ro/content/for...
Pasii urmatori pe care trebuie sa-i faceti ii aflati din linkul urmator:
www.avocatnet.ro/content/for...
Toate detaliile si conditiile in care se acorda autorizatia le gasiti in linkul urmator:
Informatii privind calitatea de traducator şi interpret:
[ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Va multumesc frumos pentru raspuns! Banuiesc ca dosarul este complet, dupa informatiile de pe just.ro ar trebui sa fie. Si asa intelesesem si eu obligatiile aferente dar vroiam o confirmare. Aveti idee cumva cam cat de dese apar aceste solicitari? Imi imaginez desigur ca depinde de limba, dar poate stiti legat de germana.

In orice caz toate informatiile gasite pe acest site sunt extrem de bine documentate, asa ca va multumesc frumos inca o data!

Alte discuții în legătură

Traducator autorizat DASY DASY As vrea sa stiu pentru ce domeniu trebuie sa sustin examenul de traducator autorizat pentru a utea colabora (on line) cu un birou de traduceri autorizate? (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru traduceri legalizate eriklud eriklud Buna Ziua! Am un atestat international de limba germana la nivel mediu, in afara de asta vorbesc perfect limba maghiara si engleza... As vrea sa stiu cum ... (vezi toată discuția)
Traducator pfa - pregatirea profesionala Roxie Roxie Buna seara, Intentionez sa imi scot autorizatie PFA (de la Registrul Comertului) pentru a putea lucra ca traducator. Am absolvit facultatea de limbi straine ... (vezi toată discuția)