avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... CCR a stabilit ca dispozitiile din NCPP privind ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

CCR a stabilit ca dispozitiile din NCPP privind renuntarea la urmarirea penala sunt neconstitutionale

Miercuri, 20 ianuarie 2016, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.318 din Codul de procedură penală şi a constatat că acestea sunt neconstituţionale.
Curtea a reţinut că dispoziţiile criticate contravin principiului legalităţii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi prevederilor art.124 alin.(1) coroborate cu art.126 alin.(1), potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin instanţele judecătoreşti stabilite de lege.
Cel mai recent răspuns: Just-drept , utilizator 13:19, 15 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ati inteles, Curtea a reţinut că neconstituționalitatea dispozițiilor art. 318 din Codul de procedură penală provine din încălcarea principiului legalităţii, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituţie, precum şi prevederilor art. 124 alin. (1) coroborate cu art. 126 alin. (1), potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.
Nu are legatura cu „lipsa oricarei sanctiuni de drept”, ci cu faptul ca ei considera ca procurorul infaptuieste justitia prin dispunerea unei solutii de renuntare la urmarire penala.
Daca s-ar trimite solutia de renuntare la urmarire penala confirmarii judecatorului de camera preliminara cred ca s-ar inlatura acesta incalcare, asa vad eu modificata legea.
Eu am vazut ca doar 318(1) din CPP a fost invocat de petent ca neconstitutional, si ce-i drept restul nu ma priveste personal. Credeti ca CCR a declarat tot art. 318 din CPP neconstitutional?

Vedeti 528D/2015

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
eusaisapte, utilizator
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.318 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale. Curtea a reţinut că dispoziţiile criticate contravin principiului legalităţii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi prevederilor art.124 alin.(1) coroborate cu art.126 alin.(1), potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin instanţele judecătoreşti stabilite de lege.

In integralitate nu doar alin.1.
Da, ar fi logic sa fie cum ziceti si este un punct de vedere pertinent.

Insa, in raport de vechea lege nu au existat niciodata probleme.
Aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ nu ar trebui supusa cenzurarii instantei de judecata.

Depinde cum va intelege legiuitorul sa legifereze modificarea legislativa.
Eu consider ca ar fi mai utila cea cu amenda administrativa pentru ca se mai fac si bani la buget.
Eu am considerat criticabila noua reglementare declarata neconstitutionala imediat ce am remarcat-o...
Ma mira insa faptul ca s-a invocat aceasta exceptie de neconstitutionalitate.

Sanctiunea administrativa se aplica daca fapta nu prezenta pericolul social al unei infractiuni.
Deci, daca fapta nu constituia infractiune nu avea ce sa mai cenzureze instanta.

E cumva cam tot aia...dar altfel privite lucrurile...

Aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ nu ar trebui supusa cenzurarii instantei de judecata.

Judecatorii infaptuiesc justitia, nu fac cenzura. Daca ar fi dupa mine, si politistii si jandarmii ar fi obligati sa aplice amenzile doar prin intermediul instantei de judecata, dat fiind ca majoritatea amenzilor se anuleaza si asta consuma timpul instantei degeaba, deci banii

Ce spuneti dumneavoastra acolo de suplimentarea bugetului cu amenzi nelegale si netemeinice e hotie

Alte discuții în legătură

Ce se intampla? Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Art. 318 C. proc. pen. a fost declarat neconstitutional. Ce se intampla cu dosarele solutionate cu \"renuntare la urmarirea penala\"? Eu am depus plangere ... (vezi toată discuția)
Codul penal și codul de procedură penală, modificate în acord cu directivele europene și cu decizii ale curții constituționale pronunțate în perioada 2014-2016 Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Guvernul a modificat și completat, astăzi, prin ordonanță de urgență, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de ... (vezi toată discuția)
Am invocat neconstitutionalitatea art. 318 din cpp intr-un dosar care de abia acum se judeca eusaisapte eusaisapte am invocat neconstitutionalitatea art. 318 din CPP intr-un dosar care de abia acum se judeca Mai are rost sa sustin cererea dupa ce va fi abrogata, sau la ... (vezi toată discuția)