avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura pe principiul "ïn casa mea fac ce vreau eu

vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura, dupa ce si-a instalat centrala, iar acuma cel de sub el trebuie sa suporte consecintele: calorifele nu i se incalzes, aerisirea lor nu o poate realiza.

cine si cum poate actiona impotriva vecinului de deasupra?
cel ce a taiat tevile merge pe principiul "casa mea e casa mea si fac ce vreau", si inca nu a reusit nimeni sa intre la el. plus ca are deja (cred) multe, multe dosare pe la politie, pentru diferite amenzi, etc, etc
multumesc
Cel mai recent răspuns: iozsi39 , utilizator 08:24, 25 Noiembrie 2009
Tocmai de aceea am si intrebat,noi(asociatia)nu mai avem calorifer nicaieri pe scara doar tevile comune; problema era ca noul presedinte de aociatie are niste idei "nastrusnice" si a spus ca sa platim 40%din factura de caldura cei cu centrale si am primit o factura de plata doar ptr. aceste tevi de fapt de550lei,in conditia in care eu platesc gazul 1100pe luna(iarna).Bineinteles ca ne/am revoltat cei cu centrale mi se pare absurd si in acelasi timp este enorm de plata.Sincer ma gindesc cu groaza ca vine iarasi iarna. Dar cred ca vom merge la cei de la CET si vom lua masuri pina se va da caldura la vecini.
Oricum va multumesc de sfaturi!
@mhl_ungureanu
Informati-l pe presedinte ca procentul de 40% este cu totul abuziv. Acest procent este, asa cum am scris mai sus de maxim 15% pe care il plateste toata lumea la comun. pentru tevile verticale care trec prin casa, indiferent daca sunt izolate sau nu. Atat si nimic mai mult, pentru ca ziceti ca pe holuri nu aveti calorifere functionale......
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
elga50, moderator
Buna ziua.Haideti sa va spus ce s-a mai intamplat.Am depus sesizare la Asociatie,precum ca xxx mi-a spus ca a taiat coloanele principale pe motiv ca e casa lui si face ce vrea.Asociatia a trimis un reprezentant de la Calor,dar xxx nu a vrut sa-i dea drumul in casa ca sa constate ce a facut.Asa ca am hotarat sa astept sa se dea caldura sa vedem ce s-a intamplat.In momentul cand a venit caldura,intradevar nu a m avut agent termic pe instalatie.Am sesizat din nou Asociatia si peste 2 zile surpriza!incep sa se incalzeasca calorizerele di baie si camera.Dar nu suficient.Pe coloana din bucatarie venea doar apa rece.Inseamna ca a facut modificari si a pus robineti pe coloana.Nici acum nu se stie ce a facut.Doamna de la Asociatie spune ca a tras tevi separate si a pus robineti.Mentionez ca asta vara si-a scos caloriferele din casa.Asociatia nu ia dat nici un accept sa umble ca coloanele de incalzire.Concluzia e ca xxx imi da caldura doar cand doreste dansul!Am facut din nou sesizare la Asociatie,dar ei dau din umeri.Asa ca am depus o plangere penala pe baza Art.320 cod penal impotriva xxx la Parchet,iar acum a ajuns la politie .Acum dansii aduna declaratii de la xxx si Asociatie si urmeaza sa ne intalnim la Tribunal.Cam asta e in mare povestea.Astept ceva sfaturi.Trebuie sa-mi iau avocat?
E foarte incurcata relatarea Dv.
Eu am inteles asa:
Pe coloana de apartamente Dv. locuiti la et.1 si sunteti singurul care se mai incalzeste de la sistemul centralizat.
Pe coloane totusi curge apa incalzita de vreme ce ea curge pe la aerisitoare si pe la vane plus ca ati spus si Dv. ca vi s-au incalzit caloriferele.
Mai spuneti ca administratora spune ca vecinul de la parter si-a tras tevi separate si si-a pus robinete. Eu nu inteleg ce e cu acele tevi si robinete separate?
Si mai pun o intrebare: Dv. v-ati mai verificat caloriferele? Sunt deschise? Le-ati mai curatat in ultimii ani? Aveti aerisitoare pe ele inteleg, dar ati facut aceasta aerisire? Pentru ca daca apa curge pe sus la aerisitoarele centrale, ar trebui sa curga si pe cele de la caloriferele Dv.
........................
Nu cred ca trebuia sa-i faceti lui plangere penala, ci asociatiei, ca nu se ocupa de buna functionare a instalatiei...si aceasta ar fi fost determinata prin hotarare in justitie sa se ocupe de rezolvarea problemei, iar daca nu reusea, atunci asociatia trebuia sa cheme pe vecin in judecata pentru ca a deteriorat instalatia comuna de incalzire daca se dovedea ca intr-adevar asa era.
........................
Chemati la Dv. acasa un mecanic de la Calor si vedeti daca nu cumva aveti Dv. vreo hiba la calorifere.
Vedeti acum la ce concluzie ajunge politia, procurorul si in functie de rezultat, daca veti ajunge si in instanta angajati-va avocat.
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2009
elga50, moderator
In apartament am 3 coloane principale de incalzire.Toate sunt ingropate in perete.Asa au fost proiectate din constructie.In camera mica este o coloana din care se alimenteaza si vecinii care stau pe aceeasi scara.La coloana aceasta nu a umblat vecinul de jos pt.ca-si punea prea multi vecini pe cap.Asa ca a umblat la celelalte 2 de pe partea din fata,unde doar eu sunt bransat.Eu stau la etajul2.Dansul de-a lungul timpului a scos coloanele din pereti si tot a modificat la ele dupa bunul plac.Si-a tras prin apartament niste tevi groase ca piciorul si-si incalzea apartamentul.D-na de la asociatie nu-i spunea nimic si nici nu-l punea sa plateasca caldura.El a fost sef de scara.Acuma cred ca si-a facut ceva modificari prin casa si-l incurcau tevile.Ar fi trebuit sa sparga din nou peretii sa le ingroape din nou asa cum au fost din constructie.Dar era prea complicat pt.dansul si atunci le-a taiat.Nu stiu precis cum le-a legat de coloanele principale,dar am inteles ca a tras ceva tevi de pexal,de16mm!,si a pus ceva robineti.Robinetii sunt montati direct pe coloanele principale!Adica daca deschide robinetii am caldura,daca inchide robinetii nu am caldura!Pe coloana din bucatarie vine doar de vreo 36 grade.Pe cealalta vine cu otemperatura mai mare dar nu ca si in camera mica.Nu fac fata tevile de 16mm.Asa ca eu acum depind de el daca am caldura sau nu am!Asa a si mentionat intr-o discutie:-sa vin pe la el sa discutam ceva daca vreau sa mai am caldura!.Dupa ce a fost chemat la Politie sa dea explicatie pt.ce a facut,a inchis din nou caldura.Am doar in camera din spate,in celelalte nu mai am.De aerisit am tot aerisit.Am chemat si pe cineva de la Calor dar degeaba.Am mentionat la Asociatie sa ia masuri impotriva xxx,sa-l oblige sa refaca instalatia asa cum a fost initiala dar degeaba.Vor fi si ei chemati la Politie sa dea declaratie cu masurile ce au luat impotriva xxx.Sunt curios ce vor spune pt.ca nu au facut nimic!
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2009
iozsi39, utilizator

Alte discuții în legătură

Taierea tevilor-parte comuna din apartament calistita calistita Buna ziua Sunt administrator la o asociatie de proprietari. In cdrul asociatiei un proprietar, de la etajul 4/4, a facut debransare totala, taind si partile ... (vezi toată discuția)
Aerisire coloană încălzire FlorinL. FlorinL. Bună seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc care are și etaj tehnic deasupra apartamentului meu pe o suprafață de 40% (casa liftului, ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutor doamna_marian doamna_marian buna ziua . va rog sa ma ajutati intr-o problema locuiesc la etajul 4 din 5 al unui bloc de proprietari, in apartamentul de deasupra mea nu locuieste ... (vezi toată discuția)