avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura pe principiul "ïn casa mea fac ce vreau eu

vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura, dupa ce si-a instalat centrala, iar acuma cel de sub el trebuie sa suporte consecintele: calorifele nu i se incalzes, aerisirea lor nu o poate realiza.

cine si cum poate actiona impotriva vecinului de deasupra?
cel ce a taiat tevile merge pe principiul "casa mea e casa mea si fac ce vreau", si inca nu a reusit nimeni sa intre la el. plus ca are deja (cred) multe, multe dosare pe la politie, pentru diferite amenzi, etc, etc
multumesc
Cel mai recent răspuns: iozsi39 , utilizator 08:24, 25 Noiembrie 2009
felix34 a scris:

1. energia consumata pentru incalzirea apei reci pentru furnizarea apei calde este proportionala cu diferenta de temperatura dintre temperatura apei calde furnizate si temperatura apei reci a orasului .
2. energia consumata de o asociatie pentru incalzire este data de diferenta dintre temperatura de pe turul si returul instalatiei, restul fiind energia pierduta prin calorifere si tevi.
deci, direct nu se poate masura decit debitul de apa circulata, energia fiind o unitate de calcul.

De studiat:
- Ordinului nr.483 din 29.09.2008 privind noul Contract-cadru de furnizare a energiei termice
-Ordinul nr.233/2004 - Anexa nr.3 privind montarea si exploatarea repartitoarelor, cu modificarile mentionate in Ordinul nr.255/2006.
- HG 1588/2007, art. 51,
al.3 "Proprietarii apartamentelor şi ai spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă deconectaţi de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al clădirii au obligaţia să-şi asigure o altă sursă de încălzire."
al. 4 "Dacă proprietarul unui apartament sau al unui spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă modifică suprafaţa echivalentă termic de încălzire din apartamentul sau din spaţiul pe care îl deţine, cota-parte de participare la cheltuielile pentru încălzire se va recalcula prin aplicarea unui coeficient de modificare a suprafeţei utile luate în calcul, fără a modifica cota indiviză a apartamentului. Coeficientul se calculează conform normelor tehnice elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, pe baza unui studiu de specialitate."
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
Presedintele, utilizator
Presedintele a scris:

Si la cei cu CT unde sunt montate "aparatele" daca s-au debransat de la incalzirea centralizata?
Factura de la termoficare nu are nicio legatura in acest caz cu R.J. Mayer sau urmasii lui.
m-ati convins din postarile de mai sus ca sinteti genul din murphy-smul
"daca nu poti sa-i convingi, zapaceste-i !"
ati plecat de la citatul pe care tocmai l-am dat si ati ajuns la modificarea SET pe o tema care ati directionat-o pe o directie care nu mai avea demult legatura cu subiectul sau cu replicile pe care vi le-am oferit. in ritmul asta o sa ajungem sa vorbim despre orice altceva in afara de subiectul initial
ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura pe principiul ïn casa mea fac ce vreau eu"?
adik o sa ajungem sa vorbim despre fotbal, despre femei, despre politica (desi nu-mi place acest subiect), etc
drept urmare, spun "STOP JOC !" la replicile oferite dvs la acest subiect
mhl_ungureanu a scris:

daca am centrala de apartament si nu am contract cu CET_ul cel ce distribuie agent termic in bloc cit este de fapt cota care trebuie sa o achit catre asociatie pentru cele 3 tevi ce trec prin apartamentul meu??Daca doresc sa mi-le izolez cum trebuie sa procedez?Imi trebuie vreo aprobare??

Eu am raspuns nelamuririi acestui domn.
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
Presedintele, utilizator
pai nici macar dinsului nu i-ati raspuns pentru ca dinsul avea deja CT fiind debransat deja legal. doar la debransari se face modificarea SET de catre termoficare, nu la izolarea tevilor. in cazul izolarii tevilor legea nu mai permite scutirea de la plata incalzirii. in privinta asta mi-am exprimat parerea :
sint detinator de CT si nu-mi convine ca platesc pt caldura, desi m-am debransat LEGAL de 8 ani, dar sint constient ca mai exista si parti comune pentru care sint nevoit sa platesc (casa scarii, uscatorie, birou asociatie, etc). nu sint insa de acord sa platesc pentru tevile care-mi trec prin casa, ele fiind de mult timp izolate atit cu izolatie cit si prin incastrarea lor in rigips. insa legea 230 nu face nicio diferenta intre cele doua si sint nevoit sa platesc la ambele

ultima data editat de felix34 pe data de Luni, 7 Septembrie 2009, 12:48

actele normative la care ati facut referire nu il ajuta deloc. si nu va spune asta unul din conducerea asociatiei, cu un simplu proprietar care ar trebui sa-si sustina un "confrate", insa sint in stare sa citesc si sa inteleg legea 230 si HG 1588, si pot fi si obiectiv, nu numai subiectiv
felix34 a scris:

macar ati avut curiozitatea sa-i intrebati de unde le-au luat ? in mod normal ar trebui sa aiba o baza legala, nu sa le scoata din burta. am vazut un calcul de la o astfel de firma cu niste coeficienti de orientare pusi gresit la acelasi apartament la camere cu orientari diferite.

Nu m-a interesat problema in mod special pentru ca la noi in bloc nu sunt apartamente debransate, nu sunt apartamente cu centrala termica de ap., plus ca firma este autorizata...si daca este autorizata inseamna ca si datele de calcul din soft sunt autorizate.
Da, si la noi nu pusesera coeficientii de colturi, ultimul etaj si parter in prima luna de calcul, le-am dat o schema si in luna urmatoare i-au aplicat, asa ca relatia cu aceasta firma este in regula.

Alte discuții în legătură

Taierea tevilor-parte comuna din apartament calistita calistita Buna ziua Sunt administrator la o asociatie de proprietari. In cdrul asociatiei un proprietar, de la etajul 4/4, a facut debransare totala, taind si partile ... (vezi toată discuția)
Aerisire coloană încălzire FlorinL. FlorinL. Bună seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc care are și etaj tehnic deasupra apartamentului meu pe o suprafață de 40% (casa liftului, ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutor doamna_marian doamna_marian buna ziua . va rog sa ma ajutati intr-o problema locuiesc la etajul 4 din 5 al unui bloc de proprietari, in apartamentul de deasupra mea nu locuieste ... (vezi toată discuția)