avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce pot face (legal) daca vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura pe principiul "ïn casa mea fac ce vreau eu

vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura, dupa ce si-a instalat centrala, iar acuma cel de sub el trebuie sa suporte consecintele: calorifele nu i se incalzes, aerisirea lor nu o poate realiza.

cine si cum poate actiona impotriva vecinului de deasupra?
cel ce a taiat tevile merge pe principiul "casa mea e casa mea si fac ce vreau", si inca nu a reusit nimeni sa intre la el. plus ca are deja (cred) multe, multe dosare pe la politie, pentru diferite amenzi, etc, etc
multumesc
Cel mai recent răspuns: iozsi39 , utilizator 08:24, 25 Noiembrie 2009
cazul cu instanta expus a fost doar pentru debransare, nu pentru taierea tevilor - acest lucru este din start interzis.
Da, in cazul debransarii de la tevile de caldura ( fara taierea acestora ) situatia este total diferita.
Stoica Ioana a scris:

vecinul de deasupra a taiat tevile de la caldura, dupa ce si-a instalat centrala, iar acuma cel de sub el trebuie sa suporte consecintele: calorifele nu i se incalzes, aerisirea lor nu o poate realiza.

Discutam de o raspundere civila delictuala a vecinului.In caz de refuz al acestuia de a remedia degradarea produsa, nu va ramane decat sa sesizati instanta de judecata ,( exista mai multe persoane prejudiciate- e un bun proprietate fortata si perpetua ) in vederea repararii pagubei cauzate , cu eventuale daune interese.

daca am centrala de apartament si nu am contract cu CET_ul cel ce distribuie agent termic in bloc cit este de fapt cota care trebuie sa o achit catre asociatie pentru cele 3 tevi ce trec prin apartamentul meu??Daca doresc sa mi-le izolez cum trebuie sa procedez?Imi trebuie vreo aprobare??
Indiferent de faptul ca va izolati sau nu tevile, cheltuiala cu caldura pentru proprietatea comuna (impartita pe cota-parte indiviza) o suportati.
Daca restul locatarilor sunt contorizati la caldura suma pe care o platiti pentru partea comuna este aproximativ cota-parte indiviza a Dv. inmultita cu 25% din factura de caldura. . Acest lucru se poate vedea din tabelul centralizator al asociatiei primit de la firma care face calculul la caldura. Procentul de 25% este alcatuit din 10% incalzire holuri si 15% tevile interioare - verticale. Acest procent este discutat cu firma respectiva in functie de incalzirea pe holuri. De aceea am spus ca este "aproximativ".
Daca locatarii nu sunt contorizati calculul este acelasi, numai ca el este facut sau ar trebui facut pe plan local de catre administrator.
..............................
Logica acestui rationament este ca la RADET sau orice furnizor de caldura din tara, suprafata echivalent calorica este alcatuita din suma suprafetelor private si suprafata comuna. Cand va debransati si obtineti acordul de la societatea furnizoare, aceasta scade din suprafata total facturata numai suprafata Dv. privata, restul care va apartine din suprafata comuna nu se scade, deci se factureaza in continuare, deci trebuie sa contribuiti la aceasta plata a facturii in proportia pe care v-am scris-o mai sus.
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
elga50, moderator
@mhl_ungureanu
Puteti face izolarea tevilor in regie proprie si apoi chemati pe cei de la CET sa vina si sa constate faptul ca nu mai aveti suprafata radianta. Vi se va da un proces-verbal pe care il veti duce la Administratie pentru a va scoate de la plata energiei termice aferente.

Alte discuții în legătură

Taierea tevilor-parte comuna din apartament calistita calistita Buna ziua Sunt administrator la o asociatie de proprietari. In cdrul asociatiei un proprietar, de la etajul 4/4, a facut debransare totala, taind si partile ... (vezi toată discuția)
Aerisire coloană încălzire FlorinL. FlorinL. Bună seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc care are și etaj tehnic deasupra apartamentului meu pe o suprafață de 40% (casa liftului, ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutor doamna_marian doamna_marian buna ziua . va rog sa ma ajutati intr-o problema locuiesc la etajul 4 din 5 al unui bloc de proprietari, in apartamentul de deasupra mea nu locuieste ... (vezi toată discuția)