avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiune art.193 alin.(1)Cp.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiune art.193 alin.(1)Cp.

Am auzit pareri conform carora, lovirea prezuma suferinta fizica si ca nu trebuiesc dovedite urmarile imediate, respectiv leziuni oricat de mici(iritatia pielii). Probarea infractiunii s-ar face numai pe declaratii de martor, fara a se impune coroborarea cu un alt mijloc de proba, si ca in acest caz nu este necesar un CML sau marturii care sa ateste urmarile lovirii. Ori, asta ar insemna ca mijlocul de proba sa aiba singur putere probatorie absoluta.
Deci, cu doi "martori" care sa sustina ca ai primit o palma, poti pata cazierul cui vrei. Dar, daca actiunea de lovire nu si-a atins tinta, partea vatamata ferindu-se la "fractiune de secunda", imprejurare greu de perceput pentru martori care raman cu impresia unei agresiuni reale? Sau daca agresorul doar a mimat actul de lovire, in scop de intimidare, iar partea vatamata speriat s-a ferit inducand in eroare martorii? Ce se intampla cand o imprejurare de acest fel este invocata in aparare, demonstrandu-se ca nu sunt probe care sa ateste ca integritatea corporala, sau functionala(valorile sociale ocrotite de legea penala in acest caz) a suferit cea mai mica modificare?

Definitia notiunii de lovire asa cum este retinuta in literatura medico-legala dupa Belis şi Nanes:”Lovirea semnifica actiunea unei forme exterioare de energie asupra corpului capabila sa genereze modificari lezionale, morfologice sau functionale.” Deci , daca nu se pot atesta medico-legal sau testimonial astfel de urmari, inseamna ca acea "forma de energie" fie nu si-a atins tinta, fie a fost o simpla atingere. Cine este in masura sa cuantifice aceasta energie stabilind ca a fost sau nu capabila sa produce urmari? Martorii sau medicul legist?

Prin suferinta fizica se intelege suportarea unei dureri fizice, indiferent de gradul sau de intensitate. In categoria suferintelor intra:eritemul traumatic (iritatia pielii), excoratia(zgarieturi) si echimoza(vanataia), iar existenta lor se apreciaza in fiecare caz concret.(Curs penal-partea speciala, lec.dr. Sergiu Bogdan-2014.

Lovirile sau alte violente care produc iritarea pielii, excoratii sau echimoze, adica simple semne exterioare superficiale si care nu necesita ingrijiri medicale pentru vindecare, realizeaza forma tip a infractiunii.(Drept penal-partea speciala , prof. univ. dr. Vasile Dobrinoiu-2011)




În aceste cazuri nimeni nu da importanta la dosar.
Motivările parchetelor sunt fără o argumentare juridicioasa.

În trecut, atunci când sesizarea se făcea prin plangere penala direct la instanta am obținut condamnări la amenzi penale când apărăm partea vatamata.
Am avut și împăcări când se putea schimba încadrarea juridica deoarece era riscant...ca era mult mai grav decât se vedea...când apărăm inculpați.

În cazul dvs. s-a ajuns la instanta și nu se ajunge...de fel...

Rămâne de văzut ce se va întâmpla acum cu noua lege când instantele vor cenzura din oficiu soluțiile parchetelor.

Nu mai aveți nici posibilitatea de a se dispune achitare pe lipsa pericol social.
Au scos din lege asa ceva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Reglementarea s-a pastrat in oarecare masura in cuprinsul art.80Cp. privind renuntarea la aplicarea pedepsei.
Da, doar ca acum se va cenzura de instante.

În cazul dvs. nu va este de ajutor.
In ce sens nu sunt aplicabile disp. art.80.Cp.? Deci, pana la urma este adevarat ca se poate pata orice cazier cu 2 "martori" care sustin ca ai lovit persona vatamata, fara ca acesta sa prezinte vreun semn vizibil sau act medico-legal care sa confirme agresiunea?
Va multumesc pentru timpul acordat.

Dacă este trimis în judecata nu exista decât achitarea pentru ca nu a comis fapta.
Nu cred a exista alta varianta în prezent.
Nu am cautat amănunțit dar nu pare sa existe scăpare de cazier si de condamnare.

Mie îmi pare discriminatoriu ca o persoana sa fie condamnata și alte câteva sute de mii sa nu fie condamnate deși exista identitate de situatie.

Va puteți gândi și la CEDO și apărarea deja o puteți începe pe CEDO.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Agresiune bobar bobar Buna, sambata seara a suferit o agresiune intr-un club. ce masuri legale poate lua? Mi-a spus ca nu stie cine la agresat. in acea seara a chemat si politia ... (vezi toată discuția)
Acuzat de savarsirea infractiunii de lovire si alte violente ContSters330266 ContSters330266 In data de 5 septembrie 2014 sotul meu a avut o discutie cu o vecina dupa care persoana respectiva la acuzat pe sotul meu ca a lovit-o in zona lombara dupa ... (vezi toată discuția)
Lovire si alte violente E7890r E7890r Buna sara. In primul rand , eu sunt minor si am varsta de 17 ani . Ieri in jurul orei 14:15 mergeam pe strada cu prietena mea , si am trecut pe langa un grup ... (vezi toată discuția)