avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalare senzor gaz si electrovalva
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalare senzor gaz si electrovalva

Buna ziua,
Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de gaz in fiecare apartament.
Este obligatorie instalarea acestor echipamente in toate apartamentele?
Ce se intampla daca refuzam instalarea lor?

Multumesc.

ynocentta a scris:
Instalarea detectoarelor de gaze este obligatie legala

montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.

[ link extern ]

Este "obligatorie doar in situatia", nu este "obligatoarie in toate situatiile", asa ca nu este obligatorie!!;)

Iar daca la un proprietar din 100 dintr-un bloc s-au constatat scapari de gaz atunci proprietarul respectiv trebuie sa isi monteze detector de gaz si nu tot blocul! Cel putin asa interpretez eu comunicatul asta al ANRE. Daca unul scapa gaze:) asta nu inseamna ca si restul au probleme!
In cazul blocul are 6 scari cu cate 50 de apartamente cum se procedeaza, isi monteaza toti detectoare??

Totodată, pentru clarificarea unor aspecte relevante în acest context, vă informăm că prevederile oricărui act normativ din România îşi produc efectele după data intrării în vigoare a acestuia şi nu pot fi aplicate retroactiv, fapt confirmat de dispoziţiile art. 15, alin. (2) din Constituţia României, respectiv „Legea dispune numai pentru viitor [...]”.

Cum naiba sa te oblige sa montezi detectoare retroactiv numai cei de la ANRE pot explica!

@elga50, inteleg necesitatea montarii unor astfel detectoare dar in topic userul se refera la faptul ca administratorul a apelat la o firma sa monteze detectoare de gaz fara sa fi fost vorba despre o verificare a instalatiei de gaz periodica sau sa fi fost intrerupta alimentarea de catre furnizor in urma notificarii de catre firma. Cel putin asa am inteles eu, ca s-a apucat din proprie initiativa sa caute o firma sa monteze detectoare. Decizia de montare a detectoarelor poate apare doar in urma constatarii unor scurgeri de gaze.
Iar din moment ce ANRE considera ca montarea se poate face doar in anumite situatii nu vad motivul pentru care administratorul sa oblige un proprietar sa isi monteze detector de gaze.
In Romania legile sunt facute dupa urechea parlamenterailor sau ale celor "interesati".
Exista obligatia asigurarii locuintelor PAD in caz de calamitati, cati din cei inundati au asigurari obligatorii? Guvernul marinimos le deconteaza daunele in loc sa ii trimita la asiguratori!!
Din comunicatul ANRE eu inteleg ca obligatia montarii nu este obligatorie. Ca este preventiv, nu contest. Dar nu este obligatoriu.B-)
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iunie 2016
cyan, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@cyan

In imobilul unde locuiesc majoritatea detin instalate centrale proprii
In urma cu 1-2 luni a decazut termenul de valabiliate si a trebuit realizata verificarea instalatiei generale de gaze si a instalatiilor individuale
Au existat apartamente unde nu erau instalate detectoatre de gaze
Firma acreditata intial a aplicat proprietarilor amenda,a acordat termen pentru instalare detector gaze dupa care sa solicite verificarea instalatiei individuale
2 proprietari au incercat sa conteste amenda,dar persoane specializate le-au comunicat ca nu se justifica sa ajunga in instanta deoarece existand dispozitie expresa care obliga instalarea detectoarelor de gaze,vor obtine hotarare defavorabila
Nu am studiat in detaliu dar nu cred ca o firma chiar acreditata ANRE sa aiba autoritatea sa aplice amenzi.
Iar atata timp cat nu se contesta amenda nu ai de unde sti ce hotarare poate lua judecatorul.
Doar pentru ca o persoana specializata, probabil avocat, sustine ca nu exista motive de contestare, nu presupune ca plangerea nu poate fi admisa.
Atata timp cat legea este interpretabila exista posibilitatea admiterii.
Dpmdv comunicatul ANRE lasa loc interpretarii normelor.
Nu am avut ocazia sa vizitez pe cineva intr-un imobil construit dupa anul 2008 pentru a vedea daca au fost montate detectoare de gaz de catre constructor.
Teoretic toate instalatiile pe gaz sau gpl prezinta riscuri.
De ce ANRE nu a impus montarea detectoarelor si in cazul utilizarii de butelii in incaperi cu termopane peste 4 mm? Exista si centrale termice alimentate de la butelii gpl. Nu exista restrictii in acest sens.
Nu am auzit ca un asigurator sa conditioneze o asigurare de locuinta facultativa de montarea unui detector de gaz.
La noi in bloc sunt montate contoare pasante la gaz si nu toti au detectoare ptr ca nu exista obligativitatea montarii lor, contoarele pasante nu sunt recunoscute de furnizorul de gaz.
Nu am gasit legislatie in privinta verificarii contoarelor pasante si cu toate acestea firmele nu aplica amenzi!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici eu nu cred ca firma a aplicat amenzi pentru simplul motiv ca nu este autoritate in materie. Probabil firma a executat verificarea fara sa oblige proprietarii sa-si monteze senzori, o fi avut vreo reclamatie si o fi fost amendata..... Si acum vrea sa-si recupereze amenda. Ceva de genul acesta.
In fine, nu asta este important, ci modul cum intelegem noi sa ne pozitionam fata de aceasta problema.
Nici eu n-am studiat legislatia in materie, dar nici nu ma intereseaza prea mult pentru ca aceasta cerinta este legala, este legalizata de cativa ani, dar nu a fost aplicata (in dauna sigurantei noastre, a tuturor), deci trebuie pusa in practica. Costurile ei n-ar trebui sa intre in discutie pentru ca sunt costuri pe care le platim pentru siguranta noastra, nu a altcuiva.
Daca ne gandim ca altii se infrupta din aceasta situatie, putem foarte bine sa ne gandim si la brutari ca se imbogatesc pe seama foamei noastre. Putem opta sa nu mai dam bani pe paine, pe mancare, in general, pentru ca ii imbogatim pe altii, dar o sa murim de foame.

Stiti sigur ca nu exista restrictii la utilizarea buteliilor cu gaz? Eu n-as fi atat de sigura.

Senzorii nu au legatura cu contoarele pasante.

Cat priveste asiguratorii, fereasca Dumnezeu sa aiba cineva de-a face cu ei intr-o situatie limita, cu casa distrusa, cu oameni morti, cu vecini care cer despagubiri.
Asiguratorul te trimite sa citesti contractul :rtfm:si numai daca acolo gasesti sintagma "conform legislatiei" si tot te-ai ars.
Nu trebuie sa-ti explice cum e cu senzorii. Se vor lega de acest aspect, ca nu i-ai avut si o sa-ti dea despagubiri .... praful de pe toba. Cu asiguratorii va puneti?:angry:
elga50 a scris:

Senzorii nu au legatura cu contoarele pasante.

In mod normal ar trebui sa aiba deoarece contorul pasant este un echipament montat suplimentar in instalatia de gaz asa cum sunt si centralele termice.

In privinta brutarilor acestia nu schimba periodic tehnologia de fabricatie a painii (de mii de ani painea se fabrica in acelasi mod dar cu retete diferite;) ) comparativ cu obligatia schimbarii detectoarelor la expirarea perioadei de valabilitate acordate de producator. :)

Alte discuții în legătură

Verificare gaze / senzori si electrovalva mihaela_2013 mihaela_2013 Buna seara, Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Montare detector si senzor pentru gaz - abuz sau necesitate? montecassino montecassino Acum cateva zile s-a produs o avarie la o vecina pe scara mea: a sunat la gaze schimbarea racordului de la aragaz ca se simtea un iz de miros de gaz. Aia au ... (vezi toată discuția)