avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalare senzor gaz si electrovalva
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalare senzor gaz si electrovalva

Buna ziua,
Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de gaz in fiecare apartament.
Este obligatorie instalarea acestor echipamente in toate apartamentele?
Ce se intampla daca refuzam instalarea lor?

Multumesc.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cyan, Ordinul ANRE nr 179/2015, emis in decembrie 2015, spune clar ca daca apare o defectiune sau se constata o defectiune in timpul verificarii sau reviziei instalatiei, "clientul are obligatia indeplinirii conditiilor tehnice de functionare". Care sunt normate la punctul 8.2 din normele tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE cu nr. 5/2009 cu completari si modificari ulterioare. Suplimentar, la punctul 8.3, spune in clar ca "este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) in aer, care actioneaza asupra robinetului de inchidere (electroventil a conductei de alimentare (...)", in toate cazurile in care geamurile au grosime mai mare de 4 mm sau sunt de tip termopan. Nu prea e nimic de dezbatut.
Exemplu: Se raporteaza o avarie la un singur consumator pe o scara de 12 etaje, cu 100 de apartamente. Vine Distrigaz, opreste automat gazele in intregul bloc (sau doar pe coloana afectata daca exista robineti de coloana buni la inelul de distributie, daca sunt canele de la 1900 toamna, atunci in intregul bloc).
Apoi vine firma autorizata ANRE, repara avaria, dar e obligatorie verificarea TUTUROR consumatorilor de pe scara (conform 179/2015). Ceea ce e un pic ciudat, ca platesc toti proprietarii cate o verificare la fiecare avarie din bloc dar asta e ordinul.
Se instaleaza senzori si electrovalve unde este cazul, apoi firma face cererea catre Distrigaz unde spune ca se respecta toate normale enuntate mai sus. Asta dureaza la un bloc mare pana la 10 zile, timp in care unii isi vor face ciorba la termoplonjon.
Vine Dsitrigaz, verifica, totul e bine, da drumul la gaze. Nu e in regula, firma a mintit in documentatie si pierde autorizarea ANRE si da faliment instantaneu. Vin altii si termina montajul.
Deci nu gasesti firma sa dea drumul la gaze pe asuns, si nici firma care sa minta in privinta montajelor, ca vine oricum Distrigaz si verifica inainte sa dea drumul la gaze. Iar preturile au crescut putin de cand e obligatoriu montajul, dar nu mult.
La mine in bloc cu 96 de apartamente tocmai am trecut prin mizeria asta de procedeu.

Imagineaza-ti ce minunat e sa explici vecinilor de ce e legal acest aparent abuz (oprirea gazelor in intreg blocul pentru o avarie minora la un singur consumator). Batrani care nu nici cum sa isi faca un ceai, parinti care nu pot incalzi laptele pentru copii, nu va imaginati cate plite electrice s-au cumparat in bloc in primele 2 zile.

Apoi, eventual cu aceeasi ocazie, sa decizi modul de actiune: la mine in bloc am propus sa plateasca asociatia toate echipamentele, cu tot cu racorduri si robineti noi unde a fost cazul. Si sa adaugam sumele astea la urmatoarele 4 intretineri, ca sa poata plati toata lumea in rate.

Si apoi astepti sa vina firma cu destule echipe ca sa tina ritmul in care sunt cetatenii acasa. Asta daca vin toti in intervalele orare anuntate. Dar mai sunt unii din provincie, unii care au doar chiriasi, unele cu situatie incerta samd. Basca cei care nu sunt convinsi ca ai obtinut cel mai bun pret din 20 de oferte sau care nu sunt convinsi ca e legal.

In final, daca ai un gigi contra in bloc, astepti cu gazele oprite pana se hotaraste sa isi instaleze echipamentele, ca cei de la reparatii/montaj nu fac referat la Distrigaz, ca nu isi risca autorizatia ANRE. Iar cei de la Distrigaz nu ammama, nu au tata cand sunt perfecti acoperiti legal, nici nu discuta de exceptii.

Si bomboana de pe coliva e ca dudile de la relatii clienti Distrigaz nu stiu ordinele ANRE si mint cu seninatate daca suna vreun vecin sa intrebe, ceea ce iti creaza belele suplimentare cu cei oricum un pic paranoici cand le zici ca au de facut cheltuieli obligatorii, conform legilor x si y.

Nu va doresc experienta, dar nici nu scapati daca locuiti intr-un bloc reabilitat termic, ca sunt puse termopane peste tot.

Mai bine cititi si incercati sa faceti magement de proiect ca sa evitati greselile mele si sa scrutati la maxim perioada fara gaze. :)
@radu_nicu, avand in vedere comunicatul ANRE care precizeaza ca montarea detectoarelor se face doar daca se constata ca instalatia de gaz nu functioneaza in conditii de siguranta, in opinia dvs., este sau nu obligatorie montarea detectoarelor automate de gaz daca OE in cazul in care instalatia de gaz functioneaza in conditii de siguranta?
Da sau nu!
Nu exista o definitie a condittilor de siguranta in exploatare data de d-voastra sau de mine. Noi vorbim de respectarea legii si de interpretarea ei. Si da, montarea inclusiv pentru consumatorii casnici (in afara centralelor termice de apartament) are caracter obligatoriu conform normelor in vigoare.

In normele tehnice mentionate in postarea de mai sus, din ordinul ANRE nr 5/2009, publicat in M. Of. al Romaniei, Partea I, nr. 225 din 16 aprilie 2009, se spune ca este obligatorie montarea "in situatia in care condittile tehnice nu mai corespund cu documentatia tehnica avizata in baza carora au fost realizate operatiunile de receptie tehnica si punere in functiune a instalatiei de utilizare a gazelor naturale." Altfel spus, daca instalatia de utilizare corespunde cu conditiile tehnice incidente la momentul punerii in functiune, respectiv tamplaria ferestrelor, suprafetele vitrate, delimitarea incaperilor si grilelor de ventilare au aceleasi caracteristici, nu se impune montarea.

Dar asta nu mai este valabil cam pe nicaieri. Ai inlocuit tipul de usa, geamurile, nu mai ai decupajul ala in coltul geamului (care era obligatoriu), ai capac cu cadere gravitationala la hota, ai infundat aerisirea bucatariei, oricare e motiv usor de invocat ca schimbare a documentatiei avizate in 1970 cand s-a construit si dat in folosinta imobilul. Iar daca blocul a fost renovat termic, nici nu se mai discuta ordinul, ca a pus primaria peste tot tamplarie tip termopan.

Eu am cautat raspunsuri formale date de ANRE in privinta interpretaii ordinelor si sunt cum am scris mai sus. Am cautat si precedente in justitie, nu am gasit nici un exemplu bun de invocat (as fi vrut sa ne dea voie Distrigaz sa consumam gaze pe durata lucrarilor).

Punctul cel mai discutabil in toate normele, daca ma itnrebi pe mine (si cu asta ma opresc din compuneri), este posibilitatea instalarii acestor senzori si electrovalve in bucatarie. pentru ca majoritatea vor cumpara cele mai ieftine pachete. Poate facute pe vapor. Daca se intampla vreun accident, si se acumuleaza cu adevarat metan in bucatarie, senzorul simte, si declanseaza ELECTRIC electrovalva. Daca una din ele nu este izolata cum trebuie, practic scanteia electrica de la electrovalva arunca in aer incaperea. Din cauza asta ar trebui sa fie moontata electrovalva doar in exteriorul aartamentului, dar solutia asta nu este posibila in blocurile comuniste, pentru ca nu sunt coloanele pe hol, ci direct in bucatarie. Si solutiile bransamentelor noi pe holul blocului au preturi practic prohibitive pentru asociatiile de locatari din blocurile vechi, unde sunt si multi pensionari. Discutam in privat daca vreti detalii.
Este un subiect de actualitate si ,,samsarii" stau la panda si isi freaca mainile! Nedumerirea mea este urmatoarea, si cred ca legiuitorul nici macar nu a luat in calcul acest lucru. Toate blocurile asa zise comuniste (hulite si dupa care alearga toata lumea!) au tevile de gaze instalate pe verticala, din bucatarie in bucatarie. Si acum intrebarea: unde se monteaza eletrovalva? Daca se monteaza dupa robinetul de gaz, spre aragaz, este frectie la un picior de lemn. Pentru ca, daca exista un por de scurgere al gazului la T-euri, traversari plansee, etc, senzorul va sesiza, electrovalva va declansa oprirea spre aragaz dar scurgerea continua si de aiai pericolul mare. Si, vorba lui Tanasa, ,,cu asta ce-am facut?". A doua varianta este montarea de senzori in fiecare apartament, cuplati la o singura electrovalva, montata in dupa robinetul care aflat la baza fiecarei coloane de bucatarii. Aici este o alta problema! Daca in fiecare bucatarie se gateste si se degaja unele gaze (nu neaparat metan) - inclusiv de la o banala tzuica fiarta, electrovalva se va declansa si va opri gazul pe coloana respectiva. Dupa cateva astfel de opriri, unele posibile zilnice pe timp de iarna, in mod sigur se va lua decizia de blocare a acestei electrovalve! Va las pe dvs sa decideti daca montarea acestor electrovalve nu sunt decat o afacere a cuiva care nu a vrut/dorit o rezolvare mai facila. Care ar fi aceasta? Firma de gaze sa monteze o coloana principala pe scara si de aici la fiecare apartament, lucrare la preturi rezonabile (nu la 100 lei m liniar de teava neagra ordinara).

Alte discuții în legătură

Verificare gaze / senzori si electrovalva mihaela_2013 mihaela_2013 Buna seara, Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Montare detector si senzor pentru gaz - abuz sau necesitate? montecassino montecassino Acum cateva zile s-a produs o avarie la o vecina pe scara mea: a sunat la gaze schimbarea racordului de la aragaz ca se simtea un iz de miros de gaz. Aia au ... (vezi toată discuția)