avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalare senzor gaz si electrovalva
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalare senzor gaz si electrovalva

Buna ziua,
Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de gaz in fiecare apartament.
Este obligatorie instalarea acestor echipamente in toate apartamentele?
Ce se intampla daca refuzam instalarea lor?

Multumesc.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma asteptam sa fie mai aprinsa discutia in privinta detectoarelor sau poate inca nu au inceput in forta verificarile/reviziile . Eu mai am 2 luni pana la verificare si deja ma ia frica .
In primul rand, nu am proiectul instalatiei de gaz . Upss .... trebuie reconstituit .... e al naibii de scump .
In al doilea rand . se pare ca cineva si-a dat seama de prostia cu ELECTROVALVA ... despre care vorbeste foarte bine colegul de mai sus .... si ce sa vezi ? Au aparut detectoarele de gaz wireless !!! care actioneaza direct pe bransament , adica ,,,, pica gazul in tot blocul sau pe coloane, acolo unde se poate . Sa zicem ca e o solutie mai buna insa .... pretul ??? E scump cu draci ...450 - 500 lei , Deci ... voi cum ati procedat ?
Cititi TOT acest articol si o sa vedeti ca nu e obligatoriu.
Si ii aratati si administratorului dv.
[ link extern ]
elga50 a scris:

Cititi TOT acest articol si o sa vedeti ca nu e obligatoriu.
Si ii aratati si administratorului dv.
[ link extern ]

Nu sunt fan detectoare de gaz ,ba dimpotriva , le urasc finndca stiu ca nu le va tine multa lume conectate la sursa de curent .
insa, mie mi se pare ca sunt obligatorii .
Probabil ca va referiti la asta ;
"Totodată, pentru clarificarea unor aspecte relevante în acest context, vă informăm că prevederile oricărui act normativ din România îşi produc efectele după data intrării în vigoare a acestuia şi nu pot fi aplicate retroactiv, fapt confirmat de dispoziţiile art. 15, alin. (2) din Constituţia României, respectiv „Legea dispune numai pentru viitor [...]”.
Numai ca :
"De reținut este faptul că montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale.
Nu cred ca vreo firma ar da aviz pozitiv vreunui bloc/scara/utilizator , numai pt simplul fapt ca avem majoritatea dintre noi geamuri termopan . Apoi, nimeni nu risca . In cazul in care se intampla vreo catastrofa , niciun gazar nu-si pune pielea la bataie .
E parerea mea .
"Obligați să respecte această lege proprietarii acelor locuințe unde există cel puțin un aragaz, iar încăperea în care se află aragazul are montate geamuri securizate tip termopan sau geamuri obișnuite cu grosime mai mare de 4 mm".In situatia particulara a unui apart. a carui bucatarie are vol.15 mc. ferestre largi cu timplarie lemn si geamuri simple de 3mm care se deschid in balconul cu lungime 7m./ lat. 1,3m./ inalt de 2,5 m. , inchis cu geamuri securizate tip termopan se impune montare sezor si electrovalva ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problemele prin care a trecut blocul nostru , cred ca vor lamuri cum sta treaba cu acesti detectori de gaz.
Pentru ca ne expira verificarea la data de 30.03.2018, presedintele din luna ianuarie in AGP a inceput sa ne explice ca trebuie sa montam senzori, altfel nu se face verificarea si se inchid gazele.
S-a ales o firma( nu am voie sa o numesc, dar proasta) si din februarie s-a inceput montarea unui echipament nepermis . Este acela cu electrovalva dupa robinet pe teava orizontala.
S-a sesizat ANRE in scris de catre unii locatari (unul angajat ISU, deci in tema).
A venit in bloc o comisie ANRE cu trei inspectori. Aproape doua ore au stat la mine in casa si i-am intrebat tot ce mi-a trecut prin minte, cunoscand perfect O179/2015.
Concluzia scrisa a controlului: scoaterea echipamentului montat ca nepernis in blocuri cu instalatia pe verticala si montarea echipamentelor Wirelles, reciveri,electrovalva la intrarea in bloc, dar in scurt timp deoarece era luna mai si expirase verificarea.
Presupun ca au dat amenda firmei, noua nu ni s-a comunicat nimic, cert este ca firma si-a luat jucariile si au plecat de unde au venit.
In luna iulie am ales alta firma( cea mai scumpa), din doua oferte doar, deoarece presedintele a sustinut ca suntem sub control ANRE si firmele refuza sa lucreze cu noi.
Contractul prevedea: montarea detector-reciver-valva, pe fiecare coloana(pentru care trebuiau facute lucrari speciale) refacerea documentatiei tehnice si revizie deoarece se vor taia tevile pentru racord coloana..Nu stim inca pretul final, dar estimam 700/ap. platibili in 4 rate.
Ce sa vezi, pe 8 august,vine Distrigaz, fara afis sau avertizare se inchid gazele in tot blocul P+10, doua scari, pentru lipsa documente verificare(a doua zi apare un afis)
Am stat de miercuri pana luni fara gaze, presedintele a dat vina pe 8 ap. care nu montase inca detectori( erau chiriasi, care fara aprobarea proprietarului nu permiteau)
Dupa aproape 6 zile, firma a predat documentatia si am avut gaze. Credeti ca cineva din bloc a facut galagie? Nu, am tacut si ne-am descurcat cum am putut.
Problema este ca pe o scara exista o teava separata de gaze, strapunge planseul pe hol pana la et.7.
Sunt 5 ap. care au centrale si pentru care inspectorii au cerut sa se asigure si teava de pe hol. Corect! Noi avem ditamai aparatura pentru un aragaz, dar sarim in aer daca se fisureaza teava groasa de pe hol. Din cei 5, doar 3 au montate valve de inchidere pe hol dupa contoar. Pe toata perioada, ei au avut gaze, nu-i costa 700 ron, ca sunt altceva, dar noi sarim in aer cu tot cu mama lui wirelles.
Concluzia: chemati firma sa va faca verificarea/revizia, ATAT!.
Daca totusi in urma verificarii, se constata.................. cum zice la lege, sa va dea hartie in scris si veti convoca AGP sa informati membrii, sa se hotarasca, sa cautati firme, etc. Se vor oferi ei sa monteze, dar nu se poate, legea obliga la cel putin trei oferte, etc.
Cunosc asociatii care asa a trecut de doua verificari( acum doi ani si anul acesta). Dar pentru asta trebuie sa fie o conducere care sa apere interesele membrilor, nu sa se poarte ca si cm ar fi angajatii firmelor, sa le reprezinte lor interesul.

Alte discuții în legătură

Verificare gaze / senzori si electrovalva mihaela_2013 mihaela_2013 Buna seara, Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si ... (vezi toată discuția)
Montare detector si senzor pentru gaz - abuz sau necesitate? montecassino montecassino Acum cateva zile s-a produs o avarie la o vecina pe scara mea: a sunat la gaze schimbarea racordului de la aragaz ca se simtea un iz de miros de gaz. Aia au ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)