avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul minorului de a se intoarce la domiciliu dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul minorului de a se intoarce la domiciliu dupa terminarea programului de vizita

Buna seara! Am si eu cateva intrebari: Ce sa fac daca copilul meu ,dupa ce s-a dus in vacanta la tatal lui in Anglia nu vrea sa se mai intoarca la mine la finalul programului de vizitare stabilit de instanta?Prin hotararea de divort s-a stabilit domiciliul minorului la mine,dar are 1 luna de vacanta la tatal lui.Ce sa fac daca fostul meu sot nu mi-l aduce inapoi?Am cum sa execut silit pe fostul meu sot daca acesta lucreaza in Anglia si nu in Romania?Am cum sa procedez pentru deportarea acestuia in Romania pentru a-mi recupera copilul?Am cum sa intentez proces fostului sot pentru rapire de minori chiar daca minorul vrea sa ramana la el?La divort s-a stabilit custodie comuna asupra copilului.Precizez faptul ca minorul are 11 ani si doreste sa ramana la tatal lui in Anglia.Ce sa fac?Cum imi iau copilul inapoi?
Diana_Munteanu a scris:

Vreau sa-mi recuperez copilul.E copilul meu!

Ambii parinti au drepturi egale, dar primeaza interesul copilului si, dupa cum v-au spus si alti forumisti, este la varsta la care are dreptul de a fi ascultat de catre instanta.
Cel mai bine ar fi sa-l lasati in pace, sa cautati sa-i recastigati dragostea, n-au intrat zilele in sac, are dreptul si el la o experienta.
Si, nu in ultimul rand, de ce credeti ca in UK nu ar fi mai bine pentru el?
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2016
gi-jane2, moderator
Singurul lucru pe care mai puteti sa-l faceti daca mai doriti ca copilul dumneavoastra sa mai vorbeasca vreodata cu dumneavoastra este sa acceptati situatia.
Legal nu mai aveti nici un mijloc de a-l aduce inapoi - daca tatal este rezident legal in UK atunci legea lor se aplica si in acest caz dorinta copilului va fi respectata.
Legal are mijloace juridice de protectie dar depinde de atitudinea copilului.
Se pot aplica penalitati tatalui in functie de situatie dar daca copilul refuza nu va obtine rezultatul scontat.

De aceea eu recomandam sa mearga si sa vorbeasca cu minorul si de abia dupa aceea sa ia o decizie.
Draga Diana,

abordarea ta este total, total gresita.

Iti spun asta din perspectiva unei mame, divortate si cu copii. Baiatul meu e f atasat de tatal lui si ma astept ca la un moment dat (acum e mic, are 4 ani jumate) sa-si doreasca sa stea la el. iti spun cu toata sinceritatea ca imi va fi extrem de greu, dar nu-l voi opri pentru ca este pur si simplu inuman.

La randul meu, am fost copil ai carui parinti au divortat. Am ales sa raman cu tata, intr-o perioada cand asta era aproape de neimaginat (1983 si anume). Nu vrei sa stii cat de greu a fost sa castige tatal meu custodia, cate luni (pana am implinit 10 ani) m-au urmarit mama si ai ei cu masinile sa ma ia (aveau dreptul LEGAL...pfui)...si cat de manipulatori au fost cei care m-au audiat la varsta aia...totusi, am ramas cu el.

Cum poti, ca mama care-ti iubesti copilul, sa-l faci sa sufere, luandu-l cu forta inapoi?

Nu mai bine te calmezi, judeci putin, treci peste frustrarea ca tu te-ai chinuit atatia ani sa-l cresti si nemernicul il ia acum de la tine (stiu ce spun, am fost si eu in sufletul meu pe acolo si probabil voi mai fi)...si realizezi ca singura ta sansa sa mai ai totusi un copil este sa fii diplomata si sa-l asiguri ca-l iubesti oriunde ar locui?

Ce spun eu aici e f greu de facut, foaaarte greu, dar avand in vedere ca legal n-ai nicio sansa (decat eventual pe o perioada limitata) sa-l recuperezi, zic ca este singura solutie.

P.S. Interesul superior al mamei nu exista ca si concept...pt ca raportul mama-copil este altul...
Am intentat proces de ordonanta presedintiala pentru a obliga pe fostul sot sa-mi aduca inapoi copilul si am castigat.Paratul (fostul sot), este obligat sa imi aduca inapoi copilul si i s-a stabilit si amenda civila de platit la stat pe zi intarziere.Acum ce urmeaza?Ce fac daca fostul sot nu-mi aduce baietelul inapoi si nu plateste nici amenda?Intre timp insa,el mi-a deschis proces in Anglia pentru stabilirea domiciliului minorului pe motiv ca minorul refuza sa se intoarca la mine.Oare procesul din Anglia poate anula hotararea pronuntata in favoarea mea din Romania?Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Custodie comună cu domiciliul la mine: fetița nu mai vrea să vină acasă, vrea să plece cu tatăl în anglia, ce mă sfătuiți? Crăciun Georgiana Crăciun Georgiana Bună seara,am o fetita de 13 ani,am divorțat de tatăl ei acum 4 ani,avem custodie comuna cu domiciliul la mama,fostul soț locuiește în Anglia,în ultimul ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Am program de vizită, dar copilul îmi spune în mod constant că nu vrea să mă vadă iar tatăl nu colaborează cu mine în acest sens. cum pot rezolva situația? mihaela cr mihaela cr Ma numesc Mihaela, din iunie 2018 am divortat de sotul meu. In urma unei negocieri cu avocatii amandurora am cazut de acord ca minorul sa ramana la ... (vezi toată discuția)