avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul minorului de a se intoarce la domiciliu dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul minorului de a se intoarce la domiciliu dupa terminarea programului de vizita

Buna seara! Am si eu cateva intrebari: Ce sa fac daca copilul meu ,dupa ce s-a dus in vacanta la tatal lui in Anglia nu vrea sa se mai intoarca la mine la finalul programului de vizitare stabilit de instanta?Prin hotararea de divort s-a stabilit domiciliul minorului la mine,dar are 1 luna de vacanta la tatal lui.Ce sa fac daca fostul meu sot nu mi-l aduce inapoi?Am cum sa execut silit pe fostul meu sot daca acesta lucreaza in Anglia si nu in Romania?Am cum sa procedez pentru deportarea acestuia in Romania pentru a-mi recupera copilul?Am cum sa intentez proces fostului sot pentru rapire de minori chiar daca minorul vrea sa ramana la el?La divort s-a stabilit custodie comuna asupra copilului.Precizez faptul ca minorul are 11 ani si doreste sa ramana la tatal lui in Anglia.Ce sa fac?Cum imi iau copilul inapoi?
Splendid. Ati "castigat" o sentinta..nicidecum minorul..Ca avocat va spun , in functie de sentinta din Anglia ca s-ar putea merge pe compararea sentintelor.desi nu vorbim de un drept de proprietate, desi dv. asa va considerati: proprietara copilului.Nu cunosc dreptul anglo-saxon, probabil se va merge pe Regulamentul European, desi..oups..brexit si inca nu stie impactul asupra juridicului si aplicarea legilor respective..deci aveti o sentinta executiva pe teritoriul Angliei, deoarece copilul se afla la tata in Anglia iar autoritatile engleze ar trebui sa o puna in aplicare...numai ca sentinta ar trebui recunoscuta pe teritoriul respectiv..si abia apoi pusa in executare...Ati preferat o hartie in loc sa mergeti in Anglia sa discutati cu copilul..il tratati in continuare ca pe un pachet care trebuie inapoiat detinatorului...Inteleg ca minorul are varsta la care poate fi audiat deci...In opinia mea nu ati castigat nici macar o batalie..aveti doar o sentinta dintr-un stat care trebuie pusa in executare pe teritoriul altui stat..In cadrul procesului din Anglia va trebuie un avocat, englez altfel dezinteresul fata de minor este evident...Ati ignorat sfaturile colegilor si ati actionat intr-o materie atat de delicata doar din ambitie..ei bine ati "castigat"...Opinia mea este dura, poate, dar din pacate este conforma cu realitatea.
Diana_Munteanu a scris:

Am intentat proces de ordonanta presedintiala pentru a obliga pe fostul sot sa-mi aduca inapoi copilul si am castigat.Paratul (fostul sot), este obligat sa imi aduca inapoi copilul si i s-a stabilit si amenda civila de platit la stat pe zi intarziere.Acum ce urmeaza?Ce fac daca fostul sot nu-mi aduce baietelul inapoi si nu plateste nici amenda?Intre timp insa,el mi-a deschis proces in Anglia pentru stabilirea domiciliului minorului pe motiv ca minorul refuza sa se intoarca la mine.Oare procesul din Anglia poate anula hotararea pronuntata in favoarea mea din Romania?Va multumesc.

Daca ati fi analizat ce am scris eu ati fi inteles de la inceput ca este complicata tare situatia.
Trebuie sa executati hotararea daca o aveti...
Ce puteti face ( daca aveti hotarare - eu nu prea cred ca aveti, dar nu conteaza...)?

Cautati executor judecatoresc in orasul din Anglia.
E posibil sa va coste vreo 2000 euro pe putin ca sa incercati o executare silita.
Daca executarea esueaza va trebui sa recuperati banii de la tatal minorului.
Ati avea sanse daca lucreaza acolo.

Copilul nu il veti lua...daca el nu vrea...
Acesta e scenariul care vreti sa il puneti in practica...

Eu cred ca ati vorbit cu o avocata care v-a zis de ordonanta...si acum vreti sa va informati...B-)

Nu cred ca gresesc...
Gresesc...?
Ultima modificare: Duminică, 21 August 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
La 11 ani copilul nu este responsabil pt faptele sale si nici nu are maturitatea sa ia o decizie.
Ganditi-va daca ar fi bolnav si refuza internarea si tratamentele, ce faceti ? Ascultati de copil ca asa a hotarat el ?! N-are nicio relevanta ce vrea copilul. va fi tratat cu forta, sub semnatura parintilor.
Sau daca copilul hotaraste ca el de azi inainte va locui intr-o cofetarie ca sa manance numai prajituri, ce faceti ? Se respecta decizia copilului ?
Mie mi se pare ca se exagereaza...
Stati sa vedeti cand o da tatal de greu cu un copil adolescent si cu toate problemele ce decurg de aici, cum il trimite colet la maica-sa, fie ca vrea, fie ca nu vrea...
la 11 ani copilul nu ia nici o decizie, dar are dreptul stabilit prin lege de a fi audiat de un judecator care va stabili ce este mai bine pentru el..asa ca d-na steliana 2016 sunteti intr-o mare eroare..sistemul "eu te-am facut eu te omor" nu reprezinta decat o convingere primitiva de a vedea relatia parinte-copil..de unde stiti dv ca tatal va da de greu si il va trimite pachet la mama..din cate se pare inca nu a dat de greu..Inteleg ca sunteti apropiata de mama, dar lucrurile nu sunt atat de simple: luam copilul taras cu forta si il aducem la mama unde evident el nu vrea sa stea..de ce oare?...si apoi ce se intampla il pazim cu body-guards, il legam cu lanturi...mama a gresit teribil dar acesst lucru a fost spus si ra-spus..niciun executor nu va "incatusa" copilul ca sa puna in executare o sentina care , repet este o sentinta (daca este, ma indoiesc si eu) data in Romania si care ar trebui executant in Anglia...cu pasii legali de facut..adesea somnul ratiunii naste monstri.. din pacate...
steliana2016 a scris:

La 11 ani copilul nu este responsabil pt faptele sale si nici nu are maturitatea sa ia o decizie.
Ganditi-va daca ar fi bolnav si refuza internarea si tratamentele, ce faceti ? Ascultati de copil ca asa a hotarat el ?! N-are nicio relevanta ce vrea copilul. va fi tratat cu forta, sub semnatura parintilor.
Sau daca copilul hotaraste ca el de azi inainte va locui intr-o cofetarie ca sa manance numai prajituri, ce faceti ? Se respecta decizia copilului ?
Mie mi se pare ca se exagereaza...
Stati sa vedeti cand o da tatal de greu cu un copil adolescent si cu toate problemele ce decurg de aici, cum il trimite colet la maica-sa, fie ca vrea, fie ca nu vrea...

Si mie mi se pare ca exagerati.
Ganditi-va ca minorul de 11 ani ar vrea sa citeasca mai mult decat scrie in programa scolara. Sau sa lucreze suplimentar la matematica. Sau sa isi stranga lucrurile din camera. Sau sa se spele pe dinti fara sa fie trimis. Ce faceti? Il lasati? Ascultati de el pentru ca asa a hotarat el?
Mai ales ca alegerea copilului e una viabila, realista si probabil, sanatoasa. Nu-si doreste sa traiasca intr-o cofetarie sau sa stea bolnav, isi doreste sa stea cu tatal lui.
Care sunt argumentele contra? Lasam deoparte: "am o sentinta care spune altfel".

Ultima modificare: Marți, 23 August 2016
mirebire, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie comună cu domiciliul la mine: fetița nu mai vrea să vină acasă, vrea să plece cu tatăl în anglia, ce mă sfătuiți? Crăciun Georgiana Crăciun Georgiana Bună seara,am o fetita de 13 ani,am divorțat de tatăl ei acum 4 ani,avem custodie comuna cu domiciliul la mama,fostul soț locuiește în Anglia,în ultimul ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Am program de vizită, dar copilul îmi spune în mod constant că nu vrea să mă vadă iar tatăl nu colaborează cu mine în acest sens. cum pot rezolva situația? mihaela cr mihaela cr Ma numesc Mihaela, din iunie 2018 am divortat de sotul meu. In urma unei negocieri cu avocatii amandurora am cazut de acord ca minorul sa ramana la ... (vezi toată discuția)