avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fosta sotie nu vrea sa-mi dea actele pentru minorul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fosta sotie nu vrea sa-mi dea actele pentru minorul bolnav

Buna ziua,
O pot actiona in judecata pe fosta sotie ca nu vrea sa-mi arate actele pentru unul din minori care este bonlav si nu vrea sa-mi spuna ce diagnostic a primit de la spital?Copilul sufera de tulburari din spectrul autist si nu a vrut sa-mi spuna ca a fost internat cu el la spital si nici ce diagnostic are.Minorul primeste si ajutor de la stat si nici ce suma primeste nu vrea sa-mi spuna ,ca sa stiu si eu cu ce bani vin in completare pentru terapie,ea cerandu-mi o suma de bani spunand-mi ca atat mai este nevoie.Pot cere restituirea cheltuielilor de judecata?Custodia este comuna cu domiciliul la ea.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2016
laurentiu1974, utilizator
Cel mai recent răspuns: GabrielaC81 , utilizator 00:27, 13 Noiembrie 2016
Stimate user,aveţi dreptate, acest concept de "autoritate părintească comună" promite multe, însă legea e interpretabilă.Este adevărat că mama copilului trebuie să vă informeze despre situaţia copilului, însă aveţi şi dvs. dreptul să vă interesaţi direct la sursă, aşa cum vi s-a arătat mai sus.
Acum, depinde unde încadrăm tratamentele copilului dvs., fiindcă legea arată:
Art.36 Legea 272/2004
(3) In situatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti.
(4) In situatia in care, din orice motiv, un parinte nu isi exprima vointa pentru luarea deciziilor prevazute la alin. (3), acestea se iau de catre parintele cu care copilul locuieste, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.

Dvs. consideraţi că tratamentul luat de copilul dvs. contravine interesului său superior?
Dacă răspunsul este DA, puteţi, într´adevăr să faceţi plângere la Poliţie, pentru rele tratamente aplicate minorului:
Art. 197 Cod Penal

Relele tratamente aplicate minorului

Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Altfel, la Poliţie se fac plângeri pentru săvârşirea de infracţiuni, iată ce prevede Codul Penal că reprezintă nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti:

Art. 287 Cod penal
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti

(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:
a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare;
se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.


Este oare mama copilului Dvs. în această situaţie?
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2016
Martonze, utilizator
Schimbarea medicului de familie se face cu cerere la vechiul medic de familie, deci puteti merge la fostul medic de familie si intreba la ce medic de familie a trimis dosarul copilului.
Daca nu reusiti asa (desi ar trebui sa reusiti) puteti depune cerere la CNAS pentru a afla medicul de familie la care este inscris copilul dvs.

Inainte de a va adresa instantei adresati-va in scris mamei copilului.
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2016
mirebire, utilizator
Martonze, userul nu stie daca tratamentul luat de copil intervine interesului superior pentru ca habar nu are care a fost tratamentul copilului. Nu I se da ocazia sa-si formeze o parere sau sa-si exercite dreptul de a avea alta opinie.
Custodia comuna presupune luarea deciziilor in comun. Daca tu nu te consulti cu celalalt parinte, nu e custodie comuna. e simplu. Da, tatal are dreptul sa mearga la medicul de familie vechi ca sa afle numele medicului de familie nou si asa mai departe, insa asta putea face si fara custodie comuna. Tocmai din cauza asta s-a ajuns la autoritate parinteasca comuna, ca lucrurile sa fie altfel.
Tatal are autoritate parinteasca comuna insa el intretine copilul, el cauta ca un detectiv informatii despre el ( dar ar fi bine sa nu faca asta in orele de servici ca trebuie sa castige si bani de pensie alimentara) iar dupa servici ar face bine sa fie prezent sa duca copilul unde are nevoie, sa faca lectiile cu el si asa mai departe.
Nu sunt de acord cu proliferarea acestui comportament, cu neinformarea, neimplicarea, sicanarea in acest fel.
Este autoritate parinteasca comuna, nu informezi din rautate, sa te arda la buzunar sau cu niste zile la mititica, sa vezi ce frumos cooperezi dupa.

Notificati mama, sa va dea informatii, sa va puna la curent cu urmatoarele aspecte : le enumerati, pana la data de..... o mentionati. apoi faceti plangere la politie.
De asemenea notificati medicul de familie, gradinita, scoala, spitale, trimiteti cu copie dupa decizia instantei de autoritate parinteasca comuna si cereti ca imediat ce minorul ajunge la ei sa va informeze si exceptand situatiile de urgenta in rest sa nu se ia hotarari fara acordul dumneavoastra.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Dupa cate vad si dupa cate am mai citit pot sa presupun ca legea este incopleta,stabileste custodia comuna dar nu vine cu lamuriri privitor la ce se intampla daca unul parinti nu respecta termenii.Problema cu situatia medicala nu ar fi singura, dar inainte sa va relatez si despre alte aspecte sa va prezint pe scurt situatia de ansamblu.Sunt despartit avem impreuna 3 copii,6 ani,3 ani respectiv 1 an.Cel mare mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca.Noi incepand demersurile de divort inaintea nasterii celui mic si inainte ca cel mijlociu sa fie diagnosticat cu TSA (ca sa nu fiu acuzat ca am fugit de responsabilitate .cred ca motivele divortului nu sunt relevante si oricum nu cred ca si-ar avea rost in dicutia asta)Un alt aspect ar fi ca cel mic a fost botezat in religia cotolica fara sa fiu intrebat daca sunt de acord sau nu( din nou unde sa ma duc si sa reclam ce?credeti ca s-ar fi uitat cineva la mine?), in conditiile in care ceilalti doi sunt de religie ortodoxa .Cu cel mare as dori sa plec la vara in vacanta in Grecia si nu vrea sa-mi dea semnatura pentru iesire din tara si eliberarea pasaportului (pentru acesta problema am luat legatura azi cu-n avocat si intr-o prima faza am stabilit trimiterea unei notificari in care sa includem si acest aspect cu privire la actele medicale.) In fine "Indiferent de dificultatile cu care ne confruntam , de experientele dureroase de viata prin care trecem adevaratul nostru dezastru este sa ne pierdem speranata " :)
Va doresc o seara buna!
Laurenţiu1974, în privinţa religiei copiilor, nişte prieteni şi-au botezat cei doi băieţi în religii diferite, pe primul la catolici, pe al doilea la ortodocşi, în bună înţelegere, fiindcă şi ei erau de religie diferită.Asta nu i-a împiedicat să fie fericiţi 40 de ani împreună.
Sper să reuşiţi în demersurile dvs. de părinte.

Alte discuții în legătură

Dacă 2 persoane sunt într-un proces de custodie a copilului ... ValentinPiturca20 ValentinPiturca20 Dacă 2 persoane sunt într-un proces de custodie a copilului în care mama copilului are autoritate parinteasca exclusiva, iar tatăl cere autoritate ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face in cazul acesta? cine minte? copilul meu este... MaraToaderia20 MaraToaderia20 Ce se poate face in cazul acesta? Cine minte? Copilul meu este diagnosticat cu autism si face ore de terapie la centrul specializat din oras. Sunt ... (vezi toată discuția)
Sunt tată. nu îmi pot exercita autoritatea părintească în fața instituțiilor statului. ce să fac? MaraToaderia20 MaraToaderia20 Sunt tată. Nu îmi pot exercita autoritatea părintească în fața instituțiilor statului. Ce să fac? Sunt tatăl unui minor în vârstă de 5 ani, ... (vezi toată discuția)