avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obiectivele expertizei tehnice a instalației de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obiectivele expertizei tehnice a instalației de încălzire și prepararea apei calde

Asoc de proprietari în cadrul căreia dețin în proprietate un ap. m-a obligat la plata facturii emise de Compania de termoficare pentru întreg imobilul de 20 de apartamente, pe considerentul că celelalte 19 apartamente și-au montat microcentrală, deși nu au redimensionat rețeaua termică comună de distribuție a imobilului, așa cum s-au angajat prin proiectul depus pentru debranșarea individuală a celor 19 apartamente.
Totuși agentul termic de la țeava de branșament, pentru a ajunge la apartamentul meu, situat ultimul pe coloana de termoficare, trecea prin toate celelalte apartamente - hol, sufragerie și baie - subsolul tehnic cu o uscătorie dotată cu un calorifer pentru fiecare dintre cele două scări.
1.)În cadrul întâmpinării vreau să solicit dispunerea expertizei contabile și tehnice judiciare, cât și cercetarea la fața locului, dar nu știu să formulez obiectivele, rugând consilierea unui profesionist.
2.)Totodată mi s-au aplicat penalizări de întârziere de aprox. 1000lei, reprezentând 0,2% pe zi de întârziere, rugând ajutor pentru formularea contestației la Hot. Ad. gen. de aplicare a acestor penalizări.
Cel mai recent răspuns: palaceathena , utilizator 23:19, 30 Martie 2017
Propunerile partilor in proces, referitor la obiectivele expertizei se depun o data cu intampinare, respectiv deschiderea actiunii in instanta.
Propunerile trebuie aprobate de instanta pentru a deveni obiective ale expertizei.
Nu stiu ce intelegeti prin interogatoriul asociatiei. Partile in proces isi expun parerile in fata instantei de judecata la termenele stabilite.
Interogatoriul este un alt mijloc de probă, aşa cum statuează C.proc.civ.
Interogatoriul persoanei juridice, respectiv asoc., dacă este bine formulat, poate să lămurească instanţa îndestulător, fără să fie nevoie de expertize. Bineneţeles că probele trebuie încuviinţate de instanţă. Dar trebuie formulate odată cu întâmpinarea, respectiv cererea reconvenţională. Am mai câştigat un proces, când la interogatoriul formulat şi admis de instanţă, reclamanta nu a răspuns. Am primit termen la 01.02. pentru a face respectivele precizări.
A nu se confunda interogatoriul cu notele de şedinţă sau concluziile scrise.
Interogatoriul asoc. cred că este decisiv în speţa mea.
În întâmpinare trebuie să propuneți doar proba cu expertiză, indicînd ce vreți să dovediți cu ea. Obiectivele pot fi depuse și după încuviințarea expertizei. Art. 331, al. (2) Cod proc civ.: Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte.

Expertul contabil nu are competență în acest caz, deoarece costurile sunt date de starea tehnică a instalației, iar un contabil nu are asemenea cunoștințe.
Ar trebui să cereți stabilirea situației modificărilor instalației față de proiect; să constate dacă s-a făcut redimensionarea/echilibrarea hidraulică a instalației; calculul consumului dvs de căldură, fără efectele dereglării instalației, provocate de debranșări.

Despre efectele debranșărilor, inclusiv creșterea notei de plată, scriu specialiștii în studii:
“Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” - L. Dumitrescu, D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004
„Adaptarea sistemelor centralizate de alimentare cu căldură la efectele debanşării unor consumatori şi la cerinţele modernizării”, pr.dr. ing. M. Beldiman, conf dr. ing. R. Frunzulica, Fac. de Instalaţii U.T.C. Bucureşti
(www.radet.ro/revista/RADET Buletin_de_Informare_2006_nr_1.pdf )
”Studiu asupra implicatiilor induse de deconectarea consumatorilor de agent termic”- conf.dr.ing Sorin Burchiu, Fac de Instalații București, Rev Tehnica instalatiilor nr. 5/2006. [ link extern ]

Dacă penalitatile s-au hotarat legal prin AGA proprietari, nu puteti anula hotararea. Penalitatile exista doar dac exista si datoria, și nu pot depăși suma cheltuielilor datorate. Platiti partial, cat ar fi consumul obisnuit al apartamentului, pentru restul va judecati.
Mulţumesc!
În biblografia indicată se specifică normalizarea cuantumului cotei părţi pentru agentul termic aferent proprietarului nedebranşat?
Pentru cazuri extreme gen un singur apartment bransat nu spune, dar ar trebui tinut cont de SET cu aplicarea factorilor de corectie (reducere) pt ultimul etaj, si, dac e cazul, daca e pe colt.
Pt partea comuna ar trebui sa va calculeze consumul conf puterii termice SET, nu a proportiei SET dvs din total SET, iar restul sa il aloce celorlalte apartamente.
drin debransari, o parte din agentul termic destinat celor debransati curge in continuare, in surplus, prin instalatia in functiune, se inregistreaza pe contorul de bloc si genereaza costuri.

Pentru apa calda ar trebui sa cereti procese verbale de sigilare a tevilor, pt ca asociatia sa demonstreze ca nu se consuma apa calda de catre ceilalti proprietari.
Exista si un normativ I9 cu necesarul specific de apa calda, in anexa 1:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Debransare radet 2017 Andreium Andreium Bună ziua, Știu ca s-a discutat și rasdiscutat problema debransarilor de la sistemul de încălzire centralizata în condominii în care mai exista și ... (vezi toată discuția)
Robineti echilibrare termicã ursulina ursulina Bună seara! Am mare nevoie de o lîmurire. Am intrat în posesia unui referat privind proiectul de debranşare al unui apartament de la reţeaua de ... (vezi toată discuția)
Debransare radet bucuresti macmac macmac Suntem asociatie de scara. Avem contorizare pe scara la apa calda si caldura. Prin aceasta RADET spune ca obligatiile sale privind inlocuiri sau reparatii ... (vezi toată discuția)