avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Gramatica...
Discuție deschisă în Cultură generală

Gramatica...

Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ce sunt niste chestii haioase de genul:

corect - Preț mare si gesit - Preț scump
De ce ? : Un produs este scump atunci când prețul său este mare. Preț scump este o struțo-cămilă. :giggle:

corect - Președinție si gresit - Președenție
de ce? - Vezi definiția. România are președinte, nu „președente”!
A nu se confunda cu adjectivul prezidențial, care provine din fr. présidentiel.

corect - Vrea să (te) înșele. si gresit -Vrea să (te) înșale.
Forma înșale este valabilă doar pentru „a pune șaua pe......

si multe altele ..... pe mine m-au amuzat teribil. si sunt expresii care imi este imposibil sa cred ca exista cineva care sa foloseasca varianta gresita.

E interesant. pt cine doreste linkul - [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 12:16, 5 Iulie 2012
Eu nu comentez norma academica. Invat ce zic ei si...gata! Oricum, evaluarile sunt dupa noua norma, nu dupa cea veche, iar a opune rezistenta nu aduce decat deservicii copilului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
elena138, utilizator
Nu mai sunt corecte variantele "nici o", "nici un" de aproximativ 3-4 ani. Recunosc mi-a fost foarte greu sa incep sa scriu "nicio", "niciun", dar a trebuit sa ma conformez pentru a avea o gramatica impecabila. Consider ca orice persoana care se considera roman ar trebui sa stie gramatica, mai ales un jurist caruia nu ii este acceptata necunoasterea propriei limbi. De asemenea am citit o afirmatie mai sus ca cineva fusese corectat cand a scris "sa fii" cu 2 de "i", ma amuza greselile acestea cand cineva "corecteaza" lucruri deja corecte, "sa fii" e conjunctiv prezent si se scrie intotdeauna cu 2 de "i" singurul caz in care se scrie cu un singur "i" este constructia "sa fi fost" cand deja nu mai avem un conjunctiv prezent ci unul perfect. Ma surprinde placut ca exista un astfel de topic pe forum.
Ultima modificare: Duminică, 16 Ianuarie 2011
ContSters178374, utilizator
Nu a fost intentia mea de a leza pe cineva, si nici sa fac rau copilului meu. Aici sunt discutii, si orice om are tot dreptul sa isi exprime opinia. Nu suntem robotei, sau,poate, ma rog, unii sunt, dar ei nu fac subiectul preocuparilor mele.

elena138 a scris:

Eu nu comentez norma academica. Invat ce zic ei si...gata! Oricum, evaluarile sunt dupa noua norma, nu dupa cea veche, iar a opune rezistenta nu aduce decat deservicii copilului.
Pentru ca n-am gasit nici unul, am facut un test de i-uri (Precum Sauron, and into this ring he poured all his cruelty, his malice.. :P ).

Deci, textul (corectati greselile)


Intr-o zi Ladii Di gasii de cuvinta sa tipe la Charles ca este prea slab:
- Zii maicatii sa te-ndoape, sa fii ca toti cei ilustrii. Rege si tu va fi sa fi!
- Di, am mers prin lume miii de lii si nu totii durdulii sunt regi, nici slabii nu-s zombii. Nu te mai zorii sa pui concluzii!
- Doar n-o sa revi la prietenul tau sultanul Butanului. Daca ar adormii si n-ar manca doar o zi ar slabi si murii indata. Ce bine-ar fii!
- Di, ii porti pica sultanului Butanului, de cand i-a usurat pe albastri sihastrii de acele privilegiii zglobi.
- Acei monstri i-au jefuit pe yoghini si nici animalele nu lii le-au dat inapoi! Toate animalele ne sunt copiii.
- Astfel de fii sa tii ti pentru tine. Camilla va stii mai bine ce-nseamna sa ai fii, spuse Charles si ochiul ii luci.
Într-o zi, Lady D. găsi de cuviinţă să ţipe la Charles că este prea slab:
- Zi-i maică-tii să te-ndoape, să fii ca toţi cei iluştri! Rege şi tu va fi să fii.
-D., am mers prin lume mii de ... şi nu toţi durduliii sunt regi, nici slabii nu-s zombi.Nu te mai zori să pui concluzii!
-Doar n-o să revii la (devii ca) prietenul tău, sultanul Butanului. Dacă ar adormi şi n-ar mânca doar o zi, ar muri îndată. Ce bine ar fi!
-D., îi poţi pică sultanului Butanului de când i-a uşurat pe albaştrii sihaştri de acele privilegii zglobii.
-Acei monştri i-au jefuit pe yoghini şi nici animalele nu li le-au dat înapoi! Toate animalele ne sunt copiii.
- Astfel de-o fi, să ţi-i ţii pentru tine. Camilla va sti mai bine ce-nseamnă să ai fii, spuse Charles si ochiul îi luci.

Mă aplaudaţi, stimate prieten? Merit?
:)

:coffee:

Alte discuții în legătură

Lectia de gramatica bianca.bonnie bianca.bonnie Bună ziua dragi colegi. Am observat că, în foarte multe cazuri, oamenii întâmpină greutăți în determinarea formei corecte a pluralului unor ... (vezi toată discuția)
Cum ar fi corect gramatical? Mihai2030 Mihai2030 Am o mică dilemă, care din cele două variante ar fi corectă din punct de vedere gramatical ? 1 - Am zis ca va mai zic nimic, dar nu ma pot abține 2 - Am ... (vezi toată discuția)
Cum e corect? Baboo Baboo Am primit o reclamă in care era scrisa urmatoarea întrebare: ,,Cum verifici că interfonul este montat corect?'' Am scris firmei că după părerea mea ... (vezi toată discuția)