avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Gramatica...
Discuție deschisă în Cultură generală

Gramatica...

Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ce sunt niste chestii haioase de genul:

corect - Preț mare si gesit - Preț scump
De ce ? : Un produs este scump atunci când prețul său este mare. Preț scump este o struțo-cămilă. :giggle:

corect - Președinție si gresit - Președenție
de ce? - Vezi definiția. România are președinte, nu „președente”!
A nu se confunda cu adjectivul prezidențial, care provine din fr. présidentiel.

corect - Vrea să (te) înșele. si gresit -Vrea să (te) înșale.
Forma înșale este valabilă doar pentru „a pune șaua pe......

si multe altele ..... pe mine m-au amuzat teribil. si sunt expresii care imi este imposibil sa cred ca exista cineva care sa foloseasca varianta gresita.

E interesant. pt cine doreste linkul - [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 12:16, 5 Iulie 2012
Depinde de stilul functional al limbii, stil functional care trebuie avut in vedere la citirea oricarui text. Astfel, textele stiintifice (Stilul stiintific) pot fi exprimate in coduri proprii, ele adresandu-de specialistilor. Daca ne referim la Stilul beletristic, avem mari probleme: dezacord (prestari de servicii), lipsa flexiunii dupa caz (articolul hotarat "incheierea") specifica nominativ-acuzativului, chiar fiind substantiv abstract, apoi dezacordul la genitiv (contractului) samd. Mentionez ca daca il inteleg ca "incheierea unui contract de prestari de servicii" atunci am modificari la nivelul sintaxei. Concluzia mea este ca este admisa exprimarea in Stilul administrativ-juridic, ca si sintagma a treia.
A doua formulare sper sa nu ajunga sa fie utilizata, ca e eliptica rau... chiar si de logica:(

Uitasem sa precizez: nu ar trebui sa fie admisa lipsa conectorilor, pentru ca enuntul se organizeaza logic si functional cu ajutorul lor.
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
elena138, utilizator
Aceasta alcatuire stranie a frazelor abunda in contracte, articole tehnice etc. Eu nu cred ca stilul functional stiintific permite "anulare intelegere" sau "onorare comision reprezentare", desi cu totii intelegem ce se spune. Intrebam daca exista un precept al Academiei in aceasta problema.
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
eumarian, utilizator
Gramatical nu sunt corecte, dar ele exista ca sintagme cu sens specializat, adica nu se mai distinge sensul fiecarui cuvant (ca intr-o imbinare libera de cuvinte, ci mai mult ca in cazul unei locutiuni). De inteles, nu intelege chiar toata lumea, dar nici nu crapa nimeni daca nu s-a "prins" ca partea si-a platit comisionul avocatului ca sa-l reprezinte/avocatul presteaza pt. ca si-a incasat comisionul sau ca este vorba de o suma pe care clientul o achita si avocatul o primeste. In ceea ce priveste anularea intelegerii, mai greu de admis ca nu s-ar "prinde" sensul, pentru ca sintagma este transmisa prin intermediul literaturii juridice. Asadar, acestea se adreaseaza specialistilor, justitiabilii urmand a fi consiliati...(contra cost:)).
Academia are studii realizate pe limbajul administrativ-juridic, in care explica relatia dintre termenii folositi si raportul juridic la care se refera, mentioneaza cliseele verbale s.a. Va dau un link: [ link extern ]
Cu toate acestea, nu cred ca e potrivit sa apara in forma scrisa...totusi, sintagma e sintagma, cliseul e cliseu, dar acordul intre cuvinte tot ar trebui respectat. Aici cred ca intervin cunostintele de limba ale celui care a redactat inscrisul. Indiferent cine ar fi!
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
elena138, utilizator
Buna seara. Din nefericire, am observat ca de cativa ani incoace unele persoane, care trebuie sa justifice o functie, un salariu, sau fonduri, sau mai stiu eu ce, au inceput sa mutileze fara pic de mila frumoasa si vechea noastra limba. Fetita mea este in clasa a IV-a, si pe parcursul ciclului primar m-a lasat de multe ori cu gura cascata, citand din marele DOOM sau cum s-o fi chemand. Oameni buni, am fost in fiecare an la olimpiada, am terminat liceu de profil umanist, o facultate cu acelasi profil, credeam ca am o gandire logica si normala. Se vede ca nu e asa... o sa va dau un exemplu: cica e corect el asaza, insala...etc. Sunt eu idioata? Si "Doamna mi-a zis acelasi lucru
Asa am citit si eu (in Analize gramaticale, de Aurel Nicolescu, Ed I.Creanga, 1978) ca ar fi corect cum zice "doamna"...

Recunosc: nu folosesc aceste "forme"... Asadar... Cum este?

Dar ce o mai fi corect? Cand scriu "niciun" vine cineva si ma corecteaza (dar se pare ca asa ar fi... corect, dupa ultimele "actualizari" ) Daca scriu "nici un" vine altul si ma corecteaza!

Sa nu mai zic despre "sa fii" (sa fii tu insuti, sa zicem) - cu doi "i" - forma pe care o consider corecta, dar mi se atrage - aiurea, zic eu, atentia - ca se spune "sa fi" (sa fi tu insuti?!? ) - cu un singur "i" - ceea ce mi se pare absurd...
:rofl:
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Lectia de gramatica bianca.bonnie bianca.bonnie Bună ziua dragi colegi. Am observat că, în foarte multe cazuri, oamenii întâmpină greutăți în determinarea formei corecte a pluralului unor ... (vezi toată discuția)
Cum ar fi corect gramatical? Mihai2030 Mihai2030 Am o mică dilemă, care din cele două variante ar fi corectă din punct de vedere gramatical ? 1 - Am zis ca va mai zic nimic, dar nu ma pot abține 2 - Am ... (vezi toată discuția)
Cum e corect? Baboo Baboo Am primit o reclamă in care era scrisa urmatoarea întrebare: ,,Cum verifici că interfonul este montat corect?'' Am scris firmei că după părerea mea ... (vezi toată discuția)