avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Gramatica...
Discuție deschisă în Cultură generală

Gramatica...

Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ce sunt niste chestii haioase de genul:

corect - Preț mare si gesit - Preț scump
De ce ? : Un produs este scump atunci când prețul său este mare. Preț scump este o struțo-cămilă. :giggle:

corect - Președinție si gresit - Președenție
de ce? - Vezi definiția. România are președinte, nu „președente”!
A nu se confunda cu adjectivul prezidențial, care provine din fr. présidentiel.

corect - Vrea să (te) înșele. si gresit -Vrea să (te) înșale.
Forma înșale este valabilă doar pentru „a pune șaua pe......

si multe altele ..... pe mine m-au amuzat teribil. si sunt expresii care imi este imposibil sa cred ca exista cineva care sa foloseasca varianta gresita.

E interesant. pt cine doreste linkul - [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 12:16, 5 Iulie 2012
"Sa fii tu insuti" ar fi chiar o aberatie sa se scrie cu un singur i. Si cand ma gandesc ca pe timpurile cand eram eu in scoala cei care acum sunt academicieni erau clasificati ca agramati, conform ineptiilor pe care le impun acum! E adevar mare in zicala "Sa te feresti de prostul cu putere", pe principiul ca acum marul rau strica si pe cel bun cu patalama la mana:)))
Cele două verbe sunt excepţii de la regula diftogării după consoanele "ş" şi "j". Mai sunt şi altele, explicate în DOOM2. În mod normal scriem ind. prez. 1 sg. afișéz, 3 sg. și pl. afișeáză, sau greşeală, clujean, dar sunt şi excepţii.
Într-un post anterior scriam că se recomandă folosirea DOOM-ului, ori de câte ori este necesar, adică dacă avem dubii.
Verbul "a fi", la modul conjunctiv, prezent, forma afirmativă, se scrie cu "ii", la forma negativă cu "i" (nu fi ...), ca şi la condiţional optativ perfect (aş fi ---) sau prezumtiv (voi/oi fi cântând, voi/oi fi cântat ).
Pronumele si adjectivul negativ (niciun/nicio) se scriu într-un cuvânt, iar scrierea în cuvinte separate este necesară când nici este conjucţie (nici eu, nici tu ), adică nici unul, nici altul (nimeni nici unul conjuncţie + pronume nehotărât ). Scriem nici un când este numeral, în această situaţie fiind necesară corelarea lui un cu alt numeral (nici un frate şi nici o soră ...) sau şi nici un adverb + articol (Nu e naiv şi nici un om neştiutor)
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
elena138, utilizator
Eu pana la aceasta generatie de mari academicieni nu am mai auzit niciodata de cuvantul "niciun" sau "nicio". Dar poate am fost eu mai putin iesita in lume:) Oricum, cuvintele sunt tot inventii ale oamenilor, si maine putem numi calul magar si invers, sau sa spunem in loc de "rosu" ,"corb" Sau poate va aparea "rgnatozrfzull" si va trebui sa ii dam acest nume.
magda.hisum a scris:

Eu pana la aceasta generatie de mari academicieni nu am mai auzit niciodata de cuvantul "niciun" sau "nicio".


S-au scris astfel si pana in 1953: "I. Se revine la scrierea într-un cuvânt a tuturor formelor pronumelui negativ compus niciunul, niciuna „nimeni” şi ale adjectivului pronominal corespunzător niciun, nicio, care se încadrează într-un întreg sistem la care se aplică de mult aceleaşi reguli. " (Ioana Vintila-Radulescu).
Va multumesc pentru raspuns, eu nu eram inca nascuta la acea vreme :) dar e bine de stiut. Poate maine vom incepe sa scriem ca pe vremuri, cuvintele cu "u" la sfarsit, "vechiu", etc, si nu vreau sa raman in urma cu involutia

Alte discuții în legătură

Lectia de gramatica bianca.bonnie bianca.bonnie Bună ziua dragi colegi. Am observat că, în foarte multe cazuri, oamenii întâmpină greutăți în determinarea formei corecte a pluralului unor ... (vezi toată discuția)
Cum ar fi corect gramatical? Mihai2030 Mihai2030 Am o mică dilemă, care din cele două variante ar fi corectă din punct de vedere gramatical ? 1 - Am zis ca va mai zic nimic, dar nu ma pot abține 2 - Am ... (vezi toată discuția)
Cum e corect? Baboo Baboo Am primit o reclamă in care era scrisa urmatoarea întrebare: ,,Cum verifici că interfonul este montat corect?'' Am scris firmei că după părerea mea ... (vezi toată discuția)