avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... URGENT-PENSIE ANTICIPATA sau ANTICIPATA PARTIALA!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

URGENT-PENSIE ANTICIPATA sau ANTICIPATA PARTIALA!!!

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, si v-as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns cat mai curand: in cazul in care un salariat face o cerere catre conducere in care solicita iesirea la pensie anticipata sau anticipata partiala cu mentiunea ca doreste sa lucreze in continuare pana la iesirea Deciziei de pensionare de la Casa de Pensii, angajatorul este sau nu obligat sa-l tina la serviciu pana la iesirea Deciziei respective, si care ar fi temeiul legal???
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 26 Mai 2010
Colegii mei au dreptate:
1. Inseamna ca salariatul stie ca dosarul este complet si i se va emite decizia de admitere la pensie. In caz contrar riscul este al lui.
2. In aceste conditii el nu mai vrea sa lucreze si poate solicita incetarea CIM.
Bruta a scris:

pentru anabell
Art. 41/Legea 19/2000:
(6) În situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.
...................................................................................
pentru rocristina
Salariatul poate solicita incetarea activitatii dupa depunerea dosarului de pensie
Cu Decizia de incetare merge la Casa de pensii in vederea punerii in plata pensiei de la data incetarii contractului.
- Din raspunsul meu de mai sus, reiese ca angajatorul nu poate dispune incetarea contractului, dar salariatul poate cere oricand, nimeni nu-l poate obliga sa ramana la serv.

Multumesc mult de tot, s-ar parea ca sefa s-ar fi lamurit...sper.
Ligi a scris:

Bruta a scris:

pentru anabell
Art. 41/Legea 19/2000:
(6) În situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.
...................................................................................
pentru rocristina
Salariatul poate solicita incetarea activitatii dupa depunerea dosarului de pensie
Cu Decizia de incetare merge la Casa de pensii in vederea punerii in plata pensiei de la data incetarii contractului.
- Din raspunsul meu de mai sus, reiese ca angajatorul nu poate dispune incetarea contractului, dar salariatul poate cere oricand, nimeni nu-l poate obliga sa ramana la serv.

Este vorba de pesnie anticipata. Nu-l poate obliga nimeni sa ramana la lucru, dar daca nu se aproba dosarul din diverse cauze, va ramane si fara loc de munca si fara pensie. Dupa aceea nimeni nu mai este obligat sa-l incadreze doar pentru ca nu i s-a aprobat cererea de pensionare de catre casa de pensii. Despre asta era vorba.

Acum am gasit si eu art.41 (6) din L.19/2000, dar iti anticipez eu raspunsul sefei, cum ca acel articol se refera doar la pensia pentru limita de varsta (acolo unde este incadrat). #-o:hm:
In acel articol este vorba despre angajatori si nu despre angajati ... prin urmare, angajatii au posibilitatea de a solicita incetarea c.i.m. daca au depus cerere de pensionare.
In cazul in care angajatul , pana la comunicarea deciziei de pensionare, solicita incetarea raporturilor de munca , atunci angajatorul este indreptatit a proceda la emiterea deciziei de incetare a c.i.m.
Mai aratati-i sefei dvs. si Codul muncii:
Art. 3. - (1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca mnd mnd Buna ziua, Va rog sa ma ajutati, in cazul in care un angajat se pensioneaza pentru limita de varsta trebuie sa-i inceteze si contractul de munca, cu ce data ... (vezi toată discuția)
Decizie pensionare si loc munca actual dvoc dvoc buna ziua, am urmatoarea situatie: ies la pensie la cerere (anticipat), mi s-a transmis ca dosarul este ok, mai trebuie sa inchei cartea de munca si sa ... (vezi toată discuția)
Cum inchidem cartea munca a salariatului pensionabil??? Monica H. Monica H. Potrivit art. 56 lit. d) din Codul muncii, asa cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, contractul individual de munca ... (vezi toată discuția)