avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... URGENT-PENSIE ANTICIPATA sau ANTICIPATA PARTIALA!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

URGENT-PENSIE ANTICIPATA sau ANTICIPATA PARTIALA!!!

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, si v-as fi recunoscatoare daca as primi un raspuns cat mai curand: in cazul in care un salariat face o cerere catre conducere in care solicita iesirea la pensie anticipata sau anticipata partiala cu mentiunea ca doreste sa lucreze in continuare pana la iesirea Deciziei de pensionare de la Casa de Pensii, angajatorul este sau nu obligat sa-l tina la serviciu pana la iesirea Deciziei respective, si care ar fi temeiul legal???
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 26 Mai 2010
tudorvaleriu a scris:

Mai aratati-i sefei dvs. si Codul muncii:
Art. 3. - (1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Cred ca s-a lamurit, multumesc inca o data tuturor pentru raspunsurile prompte.
Multumesc tuturor!
Stiti cumva ce trebuie facut in ceea ce priveste carnetul de munca? Trebuie sa se faca o mentiune in el ca salariatul a fost propus spre pensionare?
De la Casa de Pensii mi s-a spus ca angajatorul trebuie sa faca o propunere de pensionare (desi initiativa a fost a angajatului) care se inscrie in carnetul de munca. Apoi angajatul merge cu carnetul de munca la Casa de Pensii.
Nu mi se pare logic, nu inteleg ce rost are aceasta propunere de pensionare (nefiind vorba de pensie pentru limita de varsta), pentru ca, oricum, contractul de munca inceteaza cand iese decizia de pensionare.
se procedeaza asa:
- in carnetul de munca se face mentiunea: "Solicita pensie anticipata partiala" data... act in baza caruia se face inscrierea: Cererea nr...din.....
(carnetul se semneaza, stampila si Viza ITM daca firma e privata)
se depune dosarul la casa de pensii si cand apare decizia se completeaza in carnetul de munca:
- Continua activitatea in baza aceluiasi contract indiv de munca Data: aceeasi cu care s-a facut solicitarea;
- se opereaza eventualele modificari intervenite de la depunerea dosarului pana la data cand inceteaza CIM
- Inceteaza CIM
(din nou carnetul de munca se se3mneaza stampila, viza itm iar pensionarul poate solicita la casa de pensii recalcularea pensiei prin adaugarea perioadei lucrata)
Multumesc.
Ce se intampla daca esti in somaj si soliciti pensia anticipata partiala? Se inscrie la fel solicitarea in cartea de munca? Somajul se mentine pana cand ai decizia de aprobare - si continua daca dosarul de pensie nu este aprobat?

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca mnd mnd Buna ziua, Va rog sa ma ajutati, in cazul in care un angajat se pensioneaza pentru limita de varsta trebuie sa-i inceteze si contractul de munca, cu ce data ... (vezi toată discuția)
Decizie pensionare si loc munca actual dvoc dvoc buna ziua, am urmatoarea situatie: ies la pensie la cerere (anticipat), mi s-a transmis ca dosarul este ok, mai trebuie sa inchei cartea de munca si sa ... (vezi toată discuția)
Cum inchidem cartea munca a salariatului pensionabil??? Monica H. Monica H. Potrivit art. 56 lit. d) din Codul muncii, asa cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, contractul individual de munca ... (vezi toată discuția)