avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Furt de proportie Autor cunoscut: ADMINISTRATOR DE BLOC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Furt de proportie Autor cunoscut: ADMINISTRATOR DE BLOC

Sunt membru intr-o Asoc de Propietari, 90 Ap. Introducere: :O am descoperit pornind de la un fluturas RADET primit in cutia de scrisori ca Adiministratorul nu a achitat facturi la RADET/APANOVA/REBU din Mai 2008! am reusit sa obtin situatiile soldului Asociatiei de propietari dupa ce am aflat cu greu codul de client. datoriile insumate depasesc :O 110.000 RON[/color], ceea ce am primit de la furnizorii de utilitati inclusiv penalizari. Datoria creste cu circa 0,1 % pe zi. :((:((
Pe foaia de intretinere Datoria calculata de Administrator: de circa 10 ori mai mica 15.100 Ron adica normala pentru un bloc cu 90 de apartamente!
Am afisat mesaje la toate scarile incercand sa"activez" opinia publica. Am strans liste de semnaturi cu petitii catre primarie, politie, acum sunt hotarat sa merg si la Judecatorie.
Cum a fost posibil? Cf. documentelor pe care am reusit sa le primesc+confirmari telefonice de la furnizori: pentru facturile neachitate s-a semnat Protocol intre Furnizorul de Utilitati si Administrator ca reprezentant al Asociatiei de Propietari pentru reesalonare in ...X rate Lunare. Protocolul nu a fost respectat, Administratorul nu a achitat ratele, si conform Protocolului la suma restanta se platesc penalizari de 0,1% pe zi, Ceea ce nu cunosc sunt bazele legale pentru care nu s-a intrerupt alimentarea cu apa/apacalda/caldura...cu toate ca datoria creste constant.
Cu ocazia somatiilor lunare de la furnizori Administratorul mai achita 60-70% din rata datoriei reesalonata...poate de aceea nu se opresc utilitatile...
Concluzia se impune Administratorul fura dupa o "inginerie financiara" aplicata cu succes cu concursul tacit al Furnizorilor! Spre exemplu RADET nu opreste apa calda cu toate ca Facturile sunt neachitate din 05.2008 iar suma acestora este de 55.000 RON la care se adauga 16.000 Penalizari !!!!
Astfel majoritatea locatarilor sunt contrariati, desi le-am afisat datoriile nu sunt convinsi de proportia dezastrului.
Sunt inmarmurit de lipsa de reactie a multor vecini...In plus nu avem Presedinte...cenzori...nimic nu pare legal...Avem insa fiecare din noi chitante cu care am achitat intretinerea !
Adresele facute (cu lista de semnaturi aferente - ca la semnat toti vecinii sunt de acord) ne-au fost returnate de la Primarie cu raspunsuri de genul: nu este de competenta noastra. Am depus plangere la politie, in nume personal inca din 25 August 2009 si raspunsul nu a venit: "lucrarea este in desfasurare". Am trimis documentele impreuna cu o plangere la judecatoria de sector, astept sa primesc confirmarea ca le-au primit. Totusi, vine iarna, ce ma sfatuiti sa fac sa pot rezolva in conditiile date situatia? Doresc in primul rand sa impiedic Administratorul sa "fuga" si sa-l putem trage la raspundere pentru a recupera sumele datorate si Angajarea unui Administrator nou Autorizat/firma care sa preia in urma unui control contabil/judiciar gestiunea.
imi cer scuze ca tot revin, dar in curand voi deveni detectiv deoarece tot mai descopar ciudatenii. M-am uitat pe niste chitante mai vechi si am descoperit o chitanta pe care erau 2 stampile, una dreptunghiulara cu asoc de locat bl..sc 2+3, si peste o stampila rotunda cu asoc de proprietari scara 1. dar nimeni nu stie ca acea scara sa fii devenit asoc de propietari. ma puteti ajuta sa inteleg ce inseamna asta? si daca exista o asemenea stampila, dar legal nu exista acea asoc....cum se procedeaza??
Reveniti de cate ori aveti de lamurit ceva, cu conditia sa formulati bine intrebarea ca sa raspundem la obiect, daca putem.
Acum, de exemplu, m-ar interesa sa stiu cum este alcatuit blocul, ce fel de asociatii sunt sau este in acel bloc, de cand e stampila?.
Ultima modificare: Duminică, 15 Noiembrie 2009
elga50, moderator
Blocul este format din 3 scari, din cate am inteles de la locatari scara 1 ar putea sa devina asoc de proprietari deoarece ar fi separata cu totul de restul scarilor. Eu stau la scara 3. De aceea sunt si acesti 2 presedinti, unul de la sc 1 si celalalt pt scara 2 si 3. Este un singur cenzor care la ultima sedinta a afirmat ca este doar un simplu locatar (de la sc.1). Nu stiu cine i-a ales, nu stiu ce acte exista in spatele numirii lor din moment ce toata lumea stie ca tot blocul este asoc de locatari si actele refuza sa le predea. La ultima sedinta cand am ales noul comitet, puteau sa vina (cei de la sc.1) sa spuna, noi avem organizatia noastra, nu ne intereseaza de voi. dar nu, au venit doar sa se certe si sa acuze nici ei nu stiau pe cine. Adica nu au venit cu nici o solutie. Acum cand fac cercetari am descoperit niste chitante de ale mele din nov,dec 2008 (sc.3) stampilate cu 2 stampile dreptunghiulara (pe care scrie asoc. de locatari bl ..., sc.2+3) plus una rotunda (pe care scrie asoc de Proprietari scara 1). ultima mea chitanta din sept are o stampila dreptunghiulara pe care scrie asoc de locatari bloc ... fara specificatie de scari. O vecina de la sc.1 mi-a spus ca li sa cerut in nenumarate randuri BI si s-ar fi incasat si bani pt formarea asoc de propietari, dar totusi nimeni nu stie ce este de fapt. plangerea penala am facut-o pe Gestiune frauduloasa si delapidare, ma intrebam daca pt folosirea unui antet fals exista alta acuzatie..
Cei de la radet si apanova, mi-au spus ca pot veni in calitate de presedinte (cu imputernicire la mana) sa inchei angajamente de plata pt datoriile existente. Intentionam sa formam asoc de propr. pe fiecare scara, dar trebuie mai intai sa rezolvam probl. existente. Cum putem sa ne despartim cand noi avem datorii in valoare de 350.000 lei.????
Ca sa va lamuriti cel mai bine, daca exista asociatie de proprietari la sc. 1, cu un simplu telefon dat la RADET sau APANOVA ei va vor spune daca la adresa blocului exista vreo asociatie de proprietari care sa fi platit vreo factura sub aceasta denumire.
Va spun asta pentru ca atunci cand se face o separare si creare de asociatie de proprietari la o singura scara, inainte de toate se cere avizul furnizorilor ca exista bransamente separate la scara, astfel incat ei sa poata factura separat acelei asociatii, plus ca asociatia trebuie sa faca, imediat ce a devenit AP, deci persoana jurdica separata, contracte noi cu furnizorii.
...................
Stampile false pe documente ...sigur ca este incriminata aceasta fapta. Puneti intrebarea aceasta la sectiunea "drept penal" si in general toata problematica Dv. de aceasta natura postati-o acolo. E mai mult frecventata de specialisti care va pot raspunde mai aplicat.
.....................
Daca vreti sa aveti o viata linistita, dupa ce va dumiriti ce este in acte, dupa 1-2 luni demarati actiunea pentru infiintarea AP la scara Dv. E mult mai usor de administrat si de condus...decat 3 scari de la care nu poti intelege mare lucru decat certuri. Fiecare sa-si faca asociatie atunci cand considera si daca considera. Nu sunt sigura insa daca furnizorii va vor da acceptul in cazul in care aveti aceste restante la ei. E de intrebat si acest lucru.
buna seara,
am si eu o intrebare, noi acum luam practic totul de la 0. Avem esalonari la apanova si radet. la apanova 30 mil/luna si radet 70 mil/luna. vreau sa fac liste de intretinere in prima luna pausal, pt ca nu avem nici un istoric ca urmand in luna urmatoare sa calculam pe consumul real. ce includ in lista de intretinere? includ si aceste esalonari restante??? nu este ca si cum as recunoaste penalitatile la furnizori?? eu una nu sunt de acord cu acele penalitati cand ele nu sunt savarsite din vina mea. as proceda in felul urmator: as calcula intretinerea in functie de facturile curente pana cand situatia s-ar clarifica, as cere clementa la ei, printr-un angajament de plata a facturilor restante si curente, fara penalitati, pana la clarificare. ce credeti?? as proceda corect?

Alte discuții în legătură

Asoc. de propietari cu restante la furnizori: daca refuz sa platesc din nou facturile din 2008? cmariusstancu cmariusstancu Stimate Doamne/Domni, reapelez la bunavointa Dvs. de a analiza o situatie deosebita: sunt membru intr-o asociatie de locatari dezorganizata. Neavand ... (vezi toată discuția)
Dreptul la apa calda sau la apa rece Badeaic Badeaic buna ziua! fac parte dint-o asociatie de locatari in care sunt cuprinse doua scari de bloc. apa rece ne este furnizata de apanova, iar cea calda de catre ... (vezi toată discuția)
Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)