avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubiri accident soldat cu deces
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubiri accident soldat cu deces

Buna ziua.
Recent, un foarte bun prieten a fost implicat intr-un accident de circulatie in care a decedat. Pe scurt el mergea regulamentar cu motocicleta iar un alt participant la trafic care venea din sens opus a virat brusc stanga taindu-i calea. Prietenul meu nu a mai putut evita accidentul iar in urma impactului a decedat. Purta echipament, nu avea viteza, etc. Pe motocicleta mai era un pasager care a suferit rani grave dar traieste. Raportul politiei spune clar ca vinovatul este soferul care i-a taiat calea.
Vinovatul avea doar asigurarea obligatorie la masina, RCA-ul. In aceste conditii asiguratorul e obligat sa acopere o parte din despagubiri ? Exista un plafon maxim ?
Si mai am inca o intrebarea, ce fel de despagubiri se pot obtine si in ce conditii?
In caz ca decedatul are credite imobiliare (fara asigurare de viata), rate pentru aceste credite pot fi imputate vinovatului ?
In functie de avocati, probe, martori, desfasurarea procesului, etc, procesul poate sa ajunga la diferite rezultate insa as dori in mare sa stiu cam ce deznodamant poate sa aiba un asemenea proces ? Si penal si civil.

Multumesc si numai bine.

Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
grandanat, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 11:07, 3 Noiembrie 2009
Va multumesc mult pentru raspuns. O sa sun zilele astea la IJP sa vad starea dosarului. Sper sa nu fie prea tarziu sa dau declaratie, deoarece pana acum nu m'am putut deplasa. As mai avea cate'va intrebari; cam cat se poate prelungi un astfel de proces si cam care este media de despagubire pentru un astfel de traumatism? Va multumesc si va doresc o zi cu soare.
Am avut dosar si timp de 2 -3 ani, depinde foarte mult de cat timp dureaza cercetarile penale si cat de repede este trimis dosarul in instranta. In instanta si acolo poate dura destul de mult timp, Oricum pregatiti-va sufleteste pentru cel putin 2 ani.
In ceea ce priveste despagubirea, de obicei instanta pentru vatamari corporale si decese acorda cam cat cere partea civila, bine sa nu se exagereze cu pretentiile.
Am avut sentinte in care a obligat asiguratorul si peste limita prevazuta de Normele CSA, dar si cazuri cand nu s-a acordat toata suma solicitata.
In cazul in care, Doamne fereste ramaneti cu vreun handicat, puteti solicita si pensie lunara.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
Cecilia Popa, Avocat
Buna ziua. Sptamana trecuta parintii mai au vorbit cu un avocat de la mine din oras si le'a spus ca in lipsa chitantelor, pe care din lipsa de informare nu le'am strans, se poate dovedi cu martori ca am avut nevoie de o ingrijire atenta si dpdv medical si dpdv alimentar. Nu prea stiu cum e cu legea, dar se poate asa ceva ? Eu nu am timp sa ma consult cu avocati deoarece pana acum am trecut prin trei operatii. Majoriataea timpului mi'l petrec in pat ca nu prea am voie sa ma misc, iar saptamana viitoare ma mai asteapta inca o operatie. Va rog din suflet daca imi puteti recomanda un avocat bun din zona Clujului, ori mai ales din Gherla, sa ma jutati. Si vreau sa mai mentionez ceva: eu pana acum nu am depus nicio plangere la politie si au cam trecut 100 si ceva de zile. Constituie vre'o problema asta sau inca mai pot depune plangerea, deoarece nu am putut sa ma deplasez la IJP pentru declaratie. La inceput m'i s'a spus ca ar trebui sa vina un agent sa imi i'a declaratie, dar nu a mai venit. O zi cu soare
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2009
Tynn, utilizator
Nu este neaparata nevoie sa depuneti plangerea.Actiunea penala se va deschide din oficiu de catre procuror, dupa ce primeste dosarul de cercetare intocmit de Politie.Trebuie sa aflati daca s-au incheiat cercetarile(ma indoiesc, pentru ca nu vi-s-a luat declaratie.Oricum figurati ca parte vatamata in accident si veti fi citat la proces.Pretentiile ca parte civila le puteti formula in instanta.Cu ocazia declaratiei data la politie, specificati si faptul ca va constituiti parte civila in procesul penal,pentru daunele suferite.
Va salut cu respect. Azi am vorbit cu un avocat, care cred ca o sa ma si reprezinte in instanta si pe parcursul cercetarilor si mi'a explicat toata metodologia un astfel de proces insa mi'a spus ca este foarte important sa ma gandesc la o suma care sa reprezinte atat daunele materiale, pt. care strang chitante de medicamente, mancare, cat si cele morale, care ar trebui dovedite cu declaratiile unor martori; ca am avut nevoie de ingrijire atenta, am suferit mult prin dureri fizice, lipsa unor activitati dinaintea evenimentului. El mi'a spus ca limita de despagubire maxima este de 1.500.000 de euro. Nu vreu sa intind coarda ca nu am probleme cu banii, dar totusi pt. un traumatism ca al me, in mare: dubla fractura preoneu+tibie=2 tije, fractura deschisa femur=1 tija, coaste rupte 4 si mai multe fisurate, mandibula rupta=2 placute+8 suruburi. In total 75 zile de ingrijiri, iar la IML cel care m'a consultat a spus sa ma mai prezint inca o data cand o sa fiu mai bine. Acum... o suma rezonabila eu nu stiu care ar fi, dar avocatul mi'a spus ca se poate cere cam pana in 300.000 de euro. Poate fi vorba despre asa suma mare? Firma de asigurari a vinovatei v'a accepta asa ceva ori o sa am de'a face si cu "nemultumirea" avocatiilor din partea firmei ?...
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
Tynn, utilizator

Alte discuții în legătură

Plateste asiguratorul? wiktor_i wiktor_i In urma unui accident cu vatamari corporale am fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la plata unor despagubiri materiale si morale substantiale.In ... (vezi toată discuția)
Despagubiri de la rca pt vatamari corporale goleasca goleasca Buna ziua, Vreau sa va intreb daca pot sa primesc despagubiri de la RCA , pentru vatamare corporala,.Daca da, care este cuantumul despagubirilor pe care pot ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de deces in accident de masina mucuta mucuta buna.am si eu niste nelamuriri(foarte multe),viitorul meu sot a fost ucis intr0un accident de masina in decembrie 2008,la rupea gara.avem un copil impreuna de ... (vezi toată discuția)