elga50 a scris:
Viciul exista in noi sau nu, dar e riscant sa vrem sa aflam....
... si multe alte luari de cuvant contra...
De acord ca prostitutia a existat intotdeauna, dar pe masura ce am coborat din copac, chiar daca a fost legalizata, a fost doar tolerata. De ce ? Common sense. Ma si inchipui explicandu-i copilului meu la lectia cu “meserii” semnificatia profesiei… Si-apoi sa-l vad pe inspectorul de la fisc cum determina starea de fapt fiscala din spatele usilor inchise. Bine spus trope-doi, barbatii vor prefera intotdeauna femeia prada a caror vanare sa le gadile orgoliul. Si pentru cei care cred ca este o afirmatie sexista: statisticile spun ca 90% din categoria profesionala de care vorbim sunt femei, 5% barbati si 5%transsexuali.
In evul mediu , in Olanda prostitutia nu era interzisa, dar era de preferat sa fie “in afara zidurilor urbei”. De asemenea se invoca un motiv pragmatic aflat in spatele tolerantei:”sa ne ferim fetele caste de viol si de depravare”. Prostituatelor nu le era ingaduit sa fie casatorite, iar barbatilor casatoriti nu le era ingaduita achizitionarea serviciului.
Poate cel mai bine ilustrat motiv de a alege raul cel mai mic in acele vremuri este Decretul din 1413 din Amsterdam: "Prostituatele sunt necesare in orase mari ca acesta, in special daca este un centru comercial – este mai bine sa avem aceasta categorie decat sa nu o avem – si pentru ca Sfanta Biserica tolereaza prostituatele , pentru aceste motive curtea si seriful de Amsterdam nu vor interzice in totalitate bordelurile in Amsterdam."
Apoi pe vremea ocupatiei lui Napoleon, a devenit obligtoriu consultul medical si legitimarea cu cardul rosu (cartea de munca) pentru a-i proteja pe soldati de bolile venerice. In secolul 19, miscare moralista incepe o condamnare(stigmatizare) atat a beneficiarilor cat si a furnizorilor de servicii de gest gen. La presiunea sociala, la sfarsitul secolului, bordelele sunt interzise , dar prostitutia ca atare, nu. Secolul XX: prostitutia devine din nou tolerata (cu influx masiv de prostituate straine, in locul middle/low class-ului autohton), iar in 1988 devine profesie legala. Actualmente se tinde spre reducerea numarului de bordele autorizate, sub suspiciunea ca in spatele afacerii “cu usile inchise” se afla o retea puternica de crima organizata.
Presiunea sociala este totul: stigmatizam si avem sanse sa reducem fenomenul, legalizam si inducem anomia; revalorizam. Doriti o societate in care institutia casatoriei sa dispara incet-incet, iar copiii sa fie incredintati spre crestere comunitatii, e.g., legalizati prostitutia. Institutionalizarea nu o va controla(e.g.HIV se pozitiveaza la 6 luni dupa ce angajata si-a facut primul consult medical de admitere), ci o va aduce in sfera “normalului”.
Cat despre droguri: dorim oare o societate tip Pablo Escobar? Este dovedita capacitatea organismului de a se adapta la “agresori”. Incepi cu ceva light si termini intr-o supradoza de LSD si …exitus.