avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate contor electric \"inteligent\"
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate contor electric "inteligent"

Care este situatia cu impunerea contoarelor electrice asa-zis 'inteligente' la noi in tara ?

Va fi toata lumea obligata sa le foloseasca sau exista vreo metoda de a le refuza ?

Directiva vine direct de la UE si din ce am inteles se va aplica si la noi in tara.

Care este cadrul legal la noi acum cu privire la acest aspect ?
Cel mai recent răspuns: alexstaneci , utilizator 09:53, 18 Ianuarie 2022
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati facut sesizari la angajator si la institutii ale statului, trebuia sa primiti raspuns in 30 de zile, in caz contrar, pentru a avea continuitate trebuia sa deschideti actiune in instanta. Degeaba ne lamentam pe forum de discutii, singura in masura sa dispuna printr-o hotarare definitiva este o instanta de judecata. In instanta se poate solicita efectuarea unei expertize tehnice judiciare care poate confirma/ infirma dovezile pe care sustineti ca le detineti si pe care le-ati anexat la sesizarile facute deja.
@BX
Eu am contor inteligent si comunica nu prin GSM ci direct prin firele de alimentare cu energie electrica.
Sistemul cu GSM e vechi si, fiind costisitor, nu se aplica decat consumatoirlor industriali.

Aveti dreptate in privinta progamarii contoarelor folosind un laptop, dar nu am auzit ca se poate si prin telecomanda.
Logica spune ca nu fiindca distribuitorul ar putea fi tentat sa abuzeze.
O prosteala cu contoarele inteligente. Inca nu e obligatorie.

[ link extern ] /

[ link extern ]
Deja se schimba contoarele existente de catre firma distribuitoare de energie electrica. Aceste contoare transmit consumul de energie la distanta, nemaifiind necesar lucratorul de teren care citeste contoare.
Dupa inlocuirea contoarelor existente cu contoare inteligente (vezi Legii energiei electrice nr. 123/ 2012 şi ale Ordinului ANRE 145/ 2014) obligativitatea este certa.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contoarele astea inteligente reprezintă o prosteală, o afacere de zeci de miliarde de euro a politrucilor UE, promovată prin directive UE date cu dedicație.
Se pretinde că prin montarea lor, se va obține o reducere cu 20% a consumului de energie, fapt bazat doar pe gargara firmelor producatoare, nu pe studii stiintifice.
Directivele UE nu au la baza niste analize reale cost- beneficiu.

In jumate din gospodariile din Romania, contorizarea inteligenta nu e fezabila, dar e obligatorie inainte de a efectua un studiu real. :)
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Enel si facturile de regularizare savuM savuM buna ziua Vin cu o alta problema pe care o avem cu toti ENEL.In luna februarie am primit o factura de regulalizare in valuare de 2600 ron{ap 3 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.in decembrie 2022 s-a schimbat contorul electric fiind ... serban sorin serban sorin Buna ziua.[n decembrie 202, s-a schimbat contorul electric fiind depistat defect de catre operatorul,, citire contor\"\"(indexul , nu se putea citi).Dupa trei ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari Axa04 Axa04 Buna ziua, Va rog recomandare pentru urmatoarea situatie... Asociatie de proprietari care nu are contracte individuale pentru energia electrica. Exista un ... (vezi toată discuția)