avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate contor electric \"inteligent\"
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate contor electric "inteligent"

Care este situatia cu impunerea contoarelor electrice asa-zis 'inteligente' la noi in tara ?

Va fi toata lumea obligata sa le foloseasca sau exista vreo metoda de a le refuza ?

Directiva vine direct de la UE si din ce am inteles se va aplica si la noi in tara.

Care este cadrul legal la noi acum cu privire la acest aspect ?
Cel mai recent răspuns: alexstaneci , utilizator 09:53, 18 Ianuarie 2022
@adamgrecu

In Romania sint vreo 93000 gospodarii din peste 2000 de localitati, fara electricitate.
In rest, infrastructura este extrem de învechită și nu se potrivește cu o tehnologie modernă de contorizare inteligentă, care nu este o prioritate, ci un moft.
"Contoarele inteligente sunt inutile pentru clienţii care au instalaţii vechi de 40 de ani"

[ link extern ]
[ link extern ]

Plus insecuritatea cibernetica, deficiențele protecției datelor cu caracter personal, facturi marite -am pus alte link-uri anterior.
Aceste aparate se strică mult mai repede decât cele clasice, şi trebuie înlocuite mai des, adica cheltuieli mai mari, care duc la creşterea facturii plătite de consumatorul final. Acum 2 ani, pe scara mea, au inlocuit 3 din 10 contoare electronice simple, desi nu aveau decat 2-3 ani.

@carturarul

Directiva 2012/27/UE, (care urmareste economii cu 20%) in Preambul, par. 27 si 31 prevede, conf. cu Directiva 2009/72/CE privind piața energiei electrice, ca cel puțin 80 % dintre consumatori ar trebui să dispună de sisteme de contorizare inteligentă până în anul 2020.
Orice investitie trebuie sa aiba la baza o analiza cost-beneficiu.
Costul de cca 250 de euro al unui contor nu se justifică, doar pt ca il citest la distanta, plus ca se strica mai repede si trebuie inlocuit
Ultima modificare: Vineri, 14 Iulie 2017
darida, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adam Grecu

Diferenta dintre contorul cu disc si cel cu afisaj LCD tine de trhnologia folosita: cel cu disc era mecanic cel cu afisaj LCD este electronic (numai circuite integrate si nici o piesa in miscare).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ce stiu eu, se monteaza contoare inteligente la consumatorii casnici care au consumuri ridicate, peste un anumit barem. Parca 200kWh/luna...
Avantajul contoarelor inteligente este pentru furnizor / distribuitor:
- va sti profilul de consum orar si prin agregare cu alti consumatori similari isi va face prognoze de consum mai realiste si va putea cumpara energia necesara la pret mai avantajos decat daca ajungea doar la Piata de echilibrare
- va putea sa va deconecteze automat in caz de neplata / nerespectarea parametrilor de consum contractati

Carturarul,
Multumesc pentru raspuns.
Si eu stiam la fel, ca inainte aveam un contor asa-zis electromecanic, cu disc, iar acum am unul cu afisaj LCD, asa zis electronic.
Ma rog, intrebam cunascatorii daca intre ce am eu acum la usa , un contor cu LCD, la care pentru aflarea consumului mai vine un cititor si noteaza indecsii si unul "inteligen" - la care, probabil nu mai vine nimeni sa-l citeasca - daca tot vine vorba ca este "inteligent"... nemaivorbind ca "inteligentul" mai face si alte chestii (adica ce s-a mai scris pe-aici).
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adam Grecu a scris:

In sensul celor discutate, am o intrebare:
- este vreo deosebire intre contorul electronic care a inlocuit vechiul contor cu disc si un contor asa-zis inteligent?
Vreau sa va informez ca la mine in casa este montat un contor electronic cu afisaj LCD si periodic sunt "vizitat" de o tanti care citeste indexul. In urma discutiilor, inteleg ca ce am eu in casa nu prea este inteligent de este necesara deplasarea unui cititor si drept este ca acel index imi apare pe factura.
La fel avem si la casa scarii, numai ca este pe trifazat, indexul fiind citit de aceeasi tanti.
Cu multumiri!

Da, cele digitale pot trisa la inregistrare cu pana la 1.4 din oficiu. Am demonstrat practic asta.
Cel digital, cu LCD, nu neaaparat este d-aia asa-zis inteligent, deci nu, nu aveti din ala.

Alte discuții în legătură

Enel si facturile de regularizare savuM savuM buna ziua Vin cu o alta problema pe care o avem cu toti ENEL.In luna februarie am primit o factura de regulalizare in valuare de 2600 ron{ap 3 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.in decembrie 2022 s-a schimbat contorul electric fiind ... serban sorin serban sorin Buna ziua.[n decembrie 202, s-a schimbat contorul electric fiind depistat defect de catre operatorul,, citire contor\"\"(indexul , nu se putea citi).Dupa trei ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari Axa04 Axa04 Buna ziua, Va rog recomandare pentru urmatoarea situatie... Asociatie de proprietari care nu are contracte individuale pentru energia electrica. Exista un ... (vezi toată discuția)