avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate contor electric \"inteligent\"
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate contor electric "inteligent"

Care este situatia cu impunerea contoarelor electrice asa-zis 'inteligente' la noi in tara ?

Va fi toata lumea obligata sa le foloseasca sau exista vreo metoda de a le refuza ?

Directiva vine direct de la UE si din ce am inteles se va aplica si la noi in tara.

Care este cadrul legal la noi acum cu privire la acest aspect ?
Cel mai recent răspuns: alexstaneci , utilizator 09:53, 18 Ianuarie 2022
Intr-un document al Comsiei europene, parca, spunea ca prin montarea lor se va face o economie de 450 euro pe familie pana in 2020, (in cativa ani). :)) Cum naiba au calculat, ca si la oras sint familii de pensionari sau alte categorii care platesc 30-40 lei/luna la curent, aproape nu platesc in total atata in cativa ani.
din ce stiu eu este obligatoriu la clientii cu consum mai mare de 200kWh lunar
Tocmai trec prin procedura de racordare. Am primit avizul tehnic, am fost oarecum "fortata" (prin presiuni ale persoanelor de la ghiseele de avize si contracte) sa lucrez cu o fosta angajata a SDEE, care la doua saptamani dupa ce am discutat mi-a prezentat o "problema nou-aparuta". Factura pentru Electrica a crescut de la 250 la 750 de lei. Grosul pe aceasta factura il reprezinta costul contorului (mai precis componenta Tr-contor, Tr insemnand tarif realizare). Exista in factura si montaj contor. Inteleg ca eu sunt cea care trebuie sa plateasca cei 500 de lei pretul contorului. Mi s-a explicat ca preturile variaza pentru ca achizitia contoarelor se face din surse diferite. M-as bucura daca cineva priceput mi-ar explica exact ce se intampla, caci senzatia pe care o am acum e ca voi fi furata in clipa in care Electrica va intra in posesia contorului.
Tariful este precizat in avizul de racordare si este fixat de furnizorul de energie in regiunea in care locuiti. Orice nou bransament este calculat in functie de situatia existenta in teren. Daca peste acest tarif va sunt cerute sume suplimentare, puteti refuza si lucra cu un alt prestator care are autorizatie. Am un coleg de serviciu, care pentru o locuinta existenta intr-un bloc (a fost cindva o garsoniera, a fost desfiintata o perioada si debransata de fostul proprietar, acum revine
la stadiul initial de locuinta independenta si noul proprietar a obtinut un alt aviz de racordare) a platit un tarif de 450 RON. Contorul (sigiliat) va intra in proprietatea furnizorului de energie regional (Enel, CEZ, Electrica EoN Energie etc.), dar orice alte cheltuieli legate de acel bransament (reparatii, inlocuire contor, verificari, etc) vor fi suportate de el.
Pe factura eliberata de SDEE Transilvania Sud, e trecut un contor la pretul 580. Doar contorul. Montarea si verificarea au preturi separate. Nu pot refuza SDEE din moment ce ei sunt furnizorii de electricitate in restul blocului. De astazi a intrat in vigoare o noua lege, care gratuifica exact contorul (motiv pentru care banuiesc ca societatea a umflat preturile in asa hal in ultimele doua saptamani). Intrebarea mea este acum: mai este legal ca SDEE sa accepte plata contorului din moment ce acesta a devenit gratuit?
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2018
AlinaCh, utilizator

Alte discuții în legătură

Enel si facturile de regularizare savuM savuM buna ziua Vin cu o alta problema pe care o avem cu toti ENEL.In luna februarie am primit o factura de regulalizare in valuare de 2600 ron{ap 3 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.in decembrie 2022 s-a schimbat contorul electric fiind ... serban sorin serban sorin Buna ziua.[n decembrie 202, s-a schimbat contorul electric fiind depistat defect de catre operatorul,, citire contor\"\"(indexul , nu se putea citi).Dupa trei ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari Axa04 Axa04 Buna ziua, Va rog recomandare pentru urmatoarea situatie... Asociatie de proprietari care nu are contracte individuale pentru energia electrica. Exista un ... (vezi toată discuția)