avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate contor electric \"inteligent\"
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate contor electric "inteligent"

Care este situatia cu impunerea contoarelor electrice asa-zis 'inteligente' la noi in tara ?

Va fi toata lumea obligata sa le foloseasca sau exista vreo metoda de a le refuza ?

Directiva vine direct de la UE si din ce am inteles se va aplica si la noi in tara.

Care este cadrul legal la noi acum cu privire la acest aspect ?
Cel mai recent răspuns: alexstaneci , utilizator 09:53, 18 Ianuarie 2022
@AlinaCh contorul a fost şi în trecut gratuit (mai exact intră în preţul energiei electrice) aşa încât contestaţî factura şi cereţi explicaţii.
Vedeţi că tr ar putea însemna trifazic şi montajul unui contor trifazic costă mai mult decât al celui monofazic deoarece conform protecţiei muncii trebuie montat de o echipă de doi electricieni nu de unul singur.

@ciocoflender007 montarea unui contor personal este inutilă deoarece orice contor fie el şi electronic şi inteligent are o eroare şi nu aveţi cum să ştiţi ce eroare efectivă are contorul furnizorului ca să căutaţi unul cu exact aceeaşi eroare şi nu mă refer la clasa de precizie care indică doar intervalul în care trebuie să se încadreze eroarea.
Contorul personal poate folosi doar ca indicaţie pentru un furt grosolan sau pentru defectarea contorului furnizorului.

O variană mult mai ieftină de verificare în caz de suspiciuni de furt este să deconectaţi toţi consumatorii din casă (nu uitaţi frigiderul sau alţi consumatori legaţi permanent la reţea) şi conectaţi la instalaţie un bec cu INCANDESCENŢĂ de 100 W.
Urmăriţi apoi de câte ori clipeşte LED-ul contorului într-un interval dat de timp (în genaral 1-2 minute).
Pe contor scrie impulsuri/kW.
Numărul de clipiri este numărul de impulsuri şi se împarte la constantă (impulsuri/kW) rezultând consumul indicat.
Un bec de 100 W consumă 0,00166 kW/minut.
Sigur, o astfel de verificare nu este prea precisă dar vă poate fi de folos.
Cu cât timpul de test este mai mare cu atât precizia verificării creşte.
Da se poate modifica indexul de la distanță prin leptop la contoarele cu tele citire de la distanță

POPA GHEORGHE a scris:

Contoarele inteligente se monteaza de firma de distributie si nu sunt platite de consumator. Acestea le inlocuiesc pe cele montate anterior care erau tot proprietatea furnizorului de energie electrica.
Un echipament tehnic dupa verificarea metrologica se sigileaza si nu se mai poate interveni la acesta decat cu ruperea sigiliului.
Nu sunt informatii certe despre click-urile de care amintiti, doar speculatii. Daca ar fi real ceea ce sustineti, echipamentele resective nu ar putea fi autorizate de catre ANRE pentru montare. Aceste "modificari" pot fi considerate caz penal daca se confirma ceea ce sustineti.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Un bec de 100 W consumă 0,00166 kW/minut."
Nu mai e precisa chestia asta. Pe piata sunt zeci de feluri de becuri incadescente, toate 100W echivalent dar foarte diferite constructiv si cu consum practic diferit. La multe se vede chiar si cu ochiul liber, dupa grosimea filamentului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta e o gluma buna, orice bec de 100 de watti va consuma exact la fel, indiferent de modelul constructiv. În watti se măsoară puterea electrica, nu altceva.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai e de mult valabil asta. Un bec in primul rand trebuie sa respecte puterea de iluminare in lumeni. Puterea consumata efectiv poate varia mai mult sau mai putin pentru a respecta valoare initiala de lumeni. Producatorii au preferat sa faca economie la materiale si nu prea au mai resepcat specificatiile (nici la consum nici la lumeni, jmecheria lor fiind de fapt sa le produca a.i. sa nu depasasca 100W consum, dar la mai putin nu conteaza). In plus, la cate ieftineli sunt pe piata care costa chiar sub 1 leu bucata, exista variatie si de putere iluminare si de putere consumata destul de mare, chiar si de 30%. Asa ca daca nu aveti un bec etalonat, este foarte putin probabil sa consume chiar 100W.

Alte discuții în legătură

Asociatie de locatari Axa04 Axa04 Buna ziua, Va rog recomandare pentru urmatoarea situatie... Asociatie de proprietari care nu are contracte individuale pentru energia electrica. Exista un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.in decembrie 2022 s-a schimbat contorul electric fiind ... serban sorin serban sorin Buna ziua.[n decembrie 202, s-a schimbat contorul electric fiind depistat defect de catre operatorul,, citire contor\"\"(indexul , nu se putea citi).Dupa trei ... (vezi toată discuția)
Enel si facturile de regularizare savuM savuM buna ziua Vin cu o alta problema pe care o avem cu toti ENEL.In luna februarie am primit o factura de regulalizare in valuare de 2600 ron{ap 3 ... (vezi toată discuția)