avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Parasire asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Parasire asociatie de locatari

Buna ziua! As avea o intrebare, va rog: recent, in urma cu 2 ani, am cumparat un apartament cu programul Prima Casa intr-un bloc din Sighetu Marmatiei. La nivelul blocului exista o asociatie de locatari prin care se achita curentul pe scara si, lunar, administratorul citeste contoarele de apa din fiecare apartament, face chitanta si incaseaza sumele aferente. Dupa aproximativ 3 luni de la cumpararea apartamentului am aflat, cu stupoare, ca nu a fost achitata nicio suma de bani in contul firmei distribuitoare de apa, banii fiind insusiti de catre administrator. A fost putin scandal la aflarea acestei situatii, dar fiind putini proprietari in bloc (si in etate, majoritatea), restul de apartamente fiind ocupate de catre chiriasi fara contract, nu s-a mers mai departe, administratorul angajandu-se ca va achita intrega suma intr-un timp cat mai scurt. Nu s-a intamplat acest lucru, de fapt a continuat sa ceara bani de la fiecare apartament fara a-i achita la societatea de apa. Intr-un final, s-a stabilit ca sa vina o vecina cu dansul, cand citeste contoarele si sa stranga banii dansa, pe care mergea si-i platea personal la societatea de apa ca sa nu ramanem fara aceasta resursa pretioasa. Luna aceasta, persoana s-a simtit jignita de niste remarci ale administratorului si a refuzat sa mai vina sa stranga banii impreuna cu acesta. Avand in vedere faptul ca atunci cand am cumparat apartamentul prin Prima Casa toate cheltuielile de intretinere ale acestuia erau achitate la zi si de atunci incoace am toate chitantele lunare ca am achitat utilitatile, intrebarea mea este daca pot gasi o cale din a ma retrage din aceasta asociatie si a-mi plati singur factura la apa, avand contoare individuale in apartament. Mentionez faptul ca firma de furnizare a apei are incheiat contract cu asociatia. De asemenea, voi plati toate cheltuielile legate de intretinere, lumina, curatenie, etc, fara probleme, chiar daca nu voi mai fi membru. Tot ce doresc este sa ma asigur ca banii platiti de mine pt apa si canal ajung acolo unde trebuie. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 27 Iunie 2017
bodeacornell, utilizator
Cel mai recent răspuns: RoscaWork , utilizator 21:35, 27 Ianuarie 2020
Nu mi se pare corect sa fiu "legat de maini si de picioare" cu privire la parasirea unei asociatii care nu a favut nimic pt proprietari. Pur si simplu caut o cale legala prin care sa nu mai depind de ea, sa-mi gestionez mai bine tot. Inteleg ca trebuie sa platesc cheltuielile comune si sjnt de acord cu asta, inclusiv cele cu pierderile de apa din beci, daca-i cazul, dar n-a fost. Sunt legat pe veci de asociatia de locatari si de contractul lor cu Vital?! Conform Constitutiei, fiecare este liber sa intre sau sa iasa din orice asociatie, nu?! Puneti-va in locul meu si dati-mi o solutie legala, va rog, de a ajunge cu contractul pe numele meu si pierderea calitatii de membru. Sau spuneti-mi ca nu exista in 2017 in UE o rezolvare a acestri probleme. Cred ca di din Mafia iesi mai usor decat din asociatia de locatari!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cyan a scris:

Daca nu ati facut cerere ptr intrarea ca membru in AP atunci nu sunteti membru.
De retras nu aveti de unde din moment ce nu v-ati inscris in asociatia de proprietari, aveti insa aceleasi obligatii si drepturi ca orice membru cu exceptia dreptului de a vota si a fi ales in conducerea asociatiei.

Hotararile adunarii generale sunt obligatorii pentru toti proprietarii, membri si nemembri.

Tot ce este in condominiu este proprietate comuna fortata, deci sunteti obligati sa platiti (fortat) orice cheltuiala comuna.
Iar daca nu ati semnat Acordul de Asociere, nu sunteti membru al Asociatiei si astfel nu aveti dreptul de a vota, de a candida sau de a fi ales pentru vreo functie de conducere in cadrul Asociatiei, conform Legii 230/2007, art. 9.
Pentru a fi totul mai clar, citez din H.G. nr.1588/2007 (Norma Metodologică de aplicare a Legii nr.230/2007):
Art. 9. - Înscrierea ulterioară în Asociaţia de Proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la Adunarea Generală de constituire şi care nu şi-au dat consimţământul în condiţiile prevăzute la art. 7 se face la cererea scrisă a acestora. Proprietarul din condominiu solicită să devină membru al Asociaţiei de Proprietari prin semnarea unui act adiţional la Acordul de Asociere.
@bodeacornell

Vi s-a mai raspuns, dar vad ca nu intelegeti sensul celor spuse.
Conditia dv. ca proprietar intr-un condominiu va tine legat de plata cheltuielilor comune.
Ca sa va platiti apa separat, ar trebui sa va faceti un contract individual cu furnizorul de apa. In lipsa acestui contract, ramaneti legat de factura comuna a blocului, nu a asociatiei.

Deci, presupunand ca vreodata ati facut cerere de a deveni membru al asociatiei sau ati semnat acordul de asociere, puteti oricand sa iesiti din asociatie printr-o simpla cerere. Dar asta nu va scuteste de plata cheltuielilor comune.

Vad ca nu ma intelegeti defel! Stau intr-o scar in care nu am cu cine povesti, la propriu-apartamente fantoma cu proprietari morti sau plecati in tari straine de minim 10 ani, cu niste chiriasi dezinteresati total, cu un administrator care a furat cel putin 20000 ron din banii asociatiei si nu a platit apa cu ei. Nu am cum sa formez o majoritate sa desfintam asociatia, de fapt, atatea probleme financiare are incat rar da pe acasa. Tot ce doresc este sa fiu eu cel care-si plateste apa in mod regulat, cinstit, inclusiv pierderile de la comun, daca este cazul. Vreau sa-mi vina factura acada, sa-mi dezchid laptopul si sa o platesc. Am doi copii mici, nu vreau sa risc sa-mi taie apa. Nu sunt in asociatie droarece nu am semnat nimic. Eu tot va intreb de o cale prin care sa merg la Vital, sa-i sesizez, sa le arat ca atjnci cand am luat ap toate erau la zi, sa le arat i dexul de atunci si dd acum si toate chitantele la zi si sa trec naibii pe numele meu contractul. Se pare ca sau nu stiti cum sa ma lamuriti sau nu doriti aceasta, fiind omul multinationalelor!
Incercam sa va lamurim ca nu exista posibiltatea sa va faceti contract individual intrucat furnizorul are contract cu asociatia, exista un contor de bransament la intrarea in bloc din care este alimentat tot blocul.
Pentru a va face contract individual ar trebui ca apa sa va vina printr-o conducta individuala din conducta furnizorului, in prezent apa va vine prin conducta blocului.
Pentru a avea contract individual trebuie sa va trageti conducte separate din reteaua orasaneasca ori va mutati la casa si nu mai locuiti la bloc. Asta e frumusetea vietii "la comun"!

Alte discuții în legătură

Numar de persoane trecute la intretinere - punct de lucru bats bats Am un pct de lucru la parterul unui imobil Care este nr de persoane pe care trebuie sa-l inregistrez la asociatie avand in vedere ca toti angajatii mei sunt ... (vezi toată discuția)
Conducta furnzorului de caldura la subsolul asociatiei LILI25 LILI25 Intr-un bloc de 3 scari sunt 3 asociatii de proprietari, care au fost infiintate acum 15 ani. Inainte era o singura asociatie pentru tot blocul. Furnizorul de ... (vezi toată discuția)
Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)