avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Parasire asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Parasire asociatie de locatari

Buna ziua! As avea o intrebare, va rog: recent, in urma cu 2 ani, am cumparat un apartament cu programul Prima Casa intr-un bloc din Sighetu Marmatiei. La nivelul blocului exista o asociatie de locatari prin care se achita curentul pe scara si, lunar, administratorul citeste contoarele de apa din fiecare apartament, face chitanta si incaseaza sumele aferente. Dupa aproximativ 3 luni de la cumpararea apartamentului am aflat, cu stupoare, ca nu a fost achitata nicio suma de bani in contul firmei distribuitoare de apa, banii fiind insusiti de catre administrator. A fost putin scandal la aflarea acestei situatii, dar fiind putini proprietari in bloc (si in etate, majoritatea), restul de apartamente fiind ocupate de catre chiriasi fara contract, nu s-a mers mai departe, administratorul angajandu-se ca va achita intrega suma intr-un timp cat mai scurt. Nu s-a intamplat acest lucru, de fapt a continuat sa ceara bani de la fiecare apartament fara a-i achita la societatea de apa. Intr-un final, s-a stabilit ca sa vina o vecina cu dansul, cand citeste contoarele si sa stranga banii dansa, pe care mergea si-i platea personal la societatea de apa ca sa nu ramanem fara aceasta resursa pretioasa. Luna aceasta, persoana s-a simtit jignita de niste remarci ale administratorului si a refuzat sa mai vina sa stranga banii impreuna cu acesta. Avand in vedere faptul ca atunci cand am cumparat apartamentul prin Prima Casa toate cheltuielile de intretinere ale acestuia erau achitate la zi si de atunci incoace am toate chitantele lunare ca am achitat utilitatile, intrebarea mea este daca pot gasi o cale din a ma retrage din aceasta asociatie si a-mi plati singur factura la apa, avand contoare individuale in apartament. Mentionez faptul ca firma de furnizare a apei are incheiat contract cu asociatia. De asemenea, voi plati toate cheltuielile legate de intretinere, lumina, curatenie, etc, fara probleme, chiar daca nu voi mai fi membru. Tot ce doresc este sa ma asigur ca banii platiti de mine pt apa si canal ajung acolo unde trebuie. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 27 Iunie 2017
bodeacornell, utilizator
Cel mai recent răspuns: RoscaWork , utilizator 21:35, 27 Ianuarie 2020
Calitatea de proprietar conduce automat spre cea de membru în asociație. Prin urmare veți fi în asociație cat timp sunteți proprietar. Puteți contesta în instanță deciziile asociației sau înainta alte plângeri in funcție de situație.
Calitatea de proprietar conduce automat la obligatiile de proprietar si nu de membru. Proprietarul nu este obligat sa fie membru, este obligat sa isi plateasca cheltuielile.
La parintii mei la bloc este exact schema de conducte de la mine: fiecare are un contor si la fircare ii vine factura individual. De asemenea, blocul are un contor si pierderile se impart la toti locatarii, in functie de cate persoane stau in fiecare apartament si nu au nicio asociatie. Am mentionat ca am contoare omologate, sigilate, in fiecare baie si la bucatarie. Ati citit exact penultimul meu raspuns?!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand trebuie facuta diferenta intre Asociatia de Locatari si Asociatia de Proprietari.
Apoi trebuie studiat statutul Asociatiei ce gestioneaza cheltuielile blocului/scarii.
Ca sa devii membru statutar intr-o Asociatie de Proprietari trebuie completata o cerere catre aceasta.
Daca Asociatia este de locatari, atunci dobanditi calitatea de membru in momentul achizitionarii apartamentului.
Daca Asociatia este de Proprietari la sedintele acesteia pot participa toti locatarii, dar drept de vot nu au decat membrii statutari ai acesteia.
Daca aveti vecini proprietari, ce si-au inchiriat apartamentele si nu vin la sedintele Asociatiei, dar acestia nu sunt membrii ai acesteia, atunci practic nu conteaza daca acestia lipsesc.
Orice sedinta a Asociatiei se tine daca s-a intrunit cvorumul (50%+1), daca nu aceasta este reprogramata in termen de 10 zile si se tine cu membrii prezenti ai Asociatiei, indiferent cati sunt. Asta e calea pentru a-l schimba pe administratorul-bandit.

In orice caz, prin dobandirea proprietatii (mai ales a unui apartament) nu va asigurati dreptul la proprietate absoluta.

Contract individual, la aceeasi adresa cu Asociatia, pentru furnizarea apei menajere nu va face nici o societate. Unul dintre motive este imposibilitatea defalcarii facturilor pentru canalizare si apa pluviala de pe suprafata blocului.

Va urez succes in schimbarea administratorului.
Va multumesc pt raspunsul elaborat!

Alte discuții în legătură

Numar de persoane trecute la intretinere - punct de lucru bats bats Am un pct de lucru la parterul unui imobil Care este nr de persoane pe care trebuie sa-l inregistrez la asociatie avand in vedere ca toti angajatii mei sunt ... (vezi toată discuția)
Conducta furnzorului de caldura la subsolul asociatiei LILI25 LILI25 Intr-un bloc de 3 scari sunt 3 asociatii de proprietari, care au fost infiintate acum 15 ani. Inainte era o singura asociatie pentru tot blocul. Furnizorul de ... (vezi toată discuția)
Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)