avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1706 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cum renuntam la fumat?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cum renuntam la fumat?

Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma uit la mine si vad ca nu ma pot lasa de fumat....ma apuca disperarea!
Voi cum ati facut?
Ce ati auzit de la altii?
.................
Sa nu-mi spuneti de vointa, ca ma aruncati si mai tare in depresie.....
Condoleante Indines,
Eu nu mai fumez de doi ani. Asadar ma intreb:

De ce m-as reapuca de fumat? :O

Inteleg ca atitudinea considerata “normala” in prezent vis-a-vis de lasatul de fumat este urmatoarea: Odata ce ai trecut Rubiconul nefumatului trebuie sa faci public enorma bucurie resimtita, aratand urbis et orbis cat de usor este de facut pasul si ce avantaje enorme ai in urma abtinerii de la acest urat-mirositor viciu.
Bref: toata lumea se asteapta ca odata admis in virtuoasa secta a “nefumatorilor-reformisti” sa procedezi asemenea ateilor alcoolici si violenti deveniti pe calea unei revelatii crestini virtuosi, aratand cat de mult ai gresit in trecut si cat de bine este ca ai imbratisat adevarata credinta.
Inainte de a ma lasa de fumat, privindu-i din exterior, nefumatorii imi pareau un fel de secta militanta, ceva asemanator “Martorilor lui Iehova”, insa putin mai agresivi.
Dupa ce m-am lasat de fumat mi-am dat seama ca nefumatorii, din randul carora faceam acum si eu parte, chiar sunt o secta foarte militanta si foarte agresiva, numai ca neavand nici un “Watch Tower” pe care sa-l distribuie tuturor, nu bat la usa fumatorilor ca sa-i convinga sa renunte ci fac legi ca sa-i constranga sa renunte.
Mi-am mai dat seama, imediat dupa prima revelatie, ca nefumatorii urmaresc un singur scop: Cu-ce-ri-rea! Convertirea tuturor fumatorilor si dominatia intregii planete. Apoi am realizat ca francmasoneria, rozacrucienii, illuminati ori orice alta organizatie oculta doriti d-voastra sa puneti intre urmatoarele paranteze rotunde care sunt puse aici pentru aceasta finalitate
(....)

sunt NI-MIC fata de nefumatori, pentru ca toate aceste fratii mai mult sau mai putin secrete isi tot propun de cateva sute de ani sau de cateva mii de ani sa cucereasca planeta, fara sa obtina nimic concret, in vreme ce nefumatorii - priviti statisticile cu totul alarmante !!! – au reusit in numai cateva zeci de ani sa converteasca milioane de fumatori si sa cucereasca o mare parte din planeta.
Dictatura nefumatorilor a cucerit cele mai multe baruri, restaurantele mirosind a
"Snagov" " BT" " Masaresti" si " Carpati" si TOATE, absolut TOATE institutiile publice :O , … Aproape TOATE locurile in care fumatorii mai au acces acum sunt locurile in care ei trebuie sa se prefaca, impotriva vointei lor, ca ... ca … Doamne! ... se prefac ca sunt nefumatori.
Pentru mine e clar: Nefumatorii au cucerit aproape tot.
Priviti cu atentie in jurul vostru si, daca ati pastrat macar o particica din sufletul cald si aburos de fumator, nu se poate sa nu observati cum nefumatorii cuceresc , chiar sub privirile voastre, intreaga lume.
Nefumatorii sunt reci, nefumatorii sunt calculati, nefumatorii se pot abtine, nefumatorii nu au vicii (nu din cele aparente), nefumatorii sunt organizati, nefumatorii nu-si cheltuiesc banii pe tigari si astfel nefumatorii au fonduri pentru campaniile lor de convertire.
N-am auzit ca fumatorii sa indemne pe cineva sa se apuce de fumat ori sa-l indemne sa ramana fumator. In schimb nefumatorii – mai ales cei convertiti – fac asta tot timpul, indemnand pe toti din jur sa se lase de fumat si isi fac un titlu de glorie din predicile tinute aproape cu orice ocazie fumatorilor despre … avantajele nefumatului.
De multe ori ma intreb: "Ce au nefumatorii de castigat din faptul ca unul sau altul nu mai fumeaza? Ce-i foloseste lui nefumatorului ca X va mirosi mai frumos, va fi mai sanatos, va avea mai multi bani, va fi mai potent/ori cu mai mult apetit sexual ori va avea mai mult timp liber ?" :hm:
Orice nefumator va v-a raspunde la intrebarea de mai sus cu teoria fumatului pasiv, care suna in felul urmator: Fumatorul isi aprinde o tigara. Nefumatorul cu toate ca nu contribuie cu nimic la costurile de achizitie ale tigarii, va fuma si el, aspirand pasiv fumul. Cu toate ca daca ar fi vorba de un sandvish cu sunca nemancatorul nu s-ar putea plange ca se ingrasa de la miros, in cazul fumatului, ceea ce reproseaza nefumatorul este ca se imbolnaveste din cauza fumului pe care cu totul pasiv il aspira.
Cu alte cuvinte, nefumatorul recunoaste ca este fumator, insa zice ca e "pasiv" (adica sa fii pasiv e ceva de rau?) si se revolta ca a devenit astfel fara sa-si doreasca (asta e rau!)
:slap:Asadar e vorba aici despre libertate, nu despre fumul de tigara, care e doar mijlocul material prin care nefumatorul e constrans sa faca ceva impotriva vointei sale.
E lucru cunoscut ca libertatea unuia merge pana la limita libertatii celorlalti iar in masura in care fumatul dauneaza nefumatorilor acestia au tot dreptul sa protesteze si sa obtina protectia statului pentru a-si apara libertatea de a nu fuma. Corect!
Liberatea fumatorului merge pana acolo unde intalneste libertatea unui nefumator, careia, dupa ce-i da buna ziua si ii ureaza sanatate, ii face loc, astfel incat, cu toate ca nu se pot juca impreuna, cele doua libertati nu se stanjenesc macar una pe alta.
Pana unde merge insa libertatea nefumatorului ? Raspunsul cel mai evident este ca si ea merge tot pana la limita libertatii altora, iar limita libertatii nefumatorului de aceasta data, locul unde trebuie sa faca si ea ce vede ca fac celelalte libertati politicoase este acelasi cu cel dinainte. Adica este locul unde libertatea nefumatorului se poarta respectuos, pentru ca asa-i sade bine libertatii, sa fie politicoasa cu oricare alta libertate intalneste in cale, cu libertatea fumatorului de a-si distruge plamanii, potenta, mirosul natiral si sanatatea daca asta doreste.
Daca aceasta este situatia, atunci ce rost au pachetele de tigari cu imagini tari (tumori canceroase, plamani negri, picioare de cadavre cu etichete, etc ?). De ce nu se pun fotografii cu obezi sau cu diabetici pe pachetele de ciocolata, bomboane, sunca de porc, etc. ? Sau, mai bine, fotografii cu cei afectati de delirum tremens, ciroza, etc. pe sticlele de bautura ?
Cum se impaca libertatea fumatorului de a fuma cat doreste in intimitatea caminului sau cu obligatia de a “admira” tot felul de imagini dizgratioase ?
Nefumatorul militant va poate raspunde imediat, fara nici un fel de probleme, ca nu e vorba de o incalcare a libertatii fumatorilor ci de avertizarea lor asupra riscurilor presupuse de fumat.
Bon, d’accord mademoiselle/madame/monsieur, dar atunci de ce nu se face la fel si cu alcoolul, care e evident mult mai periculos in plan social, pentru ca afara de victimele produse de consumul de alcool propriu-zis, mai apar o multime de victime care nu au pus in viata lor alcool in gura (copii si femei batute, oameni morti sau mutilati in accidente de masina pentru ca se aflau pe aceeasi sosea cu unul care bause).
La astfel de intrebari, nefumatorul militant nu poate raspunde decat poate cu o filipica impotriva alcoolului, poate va sunstine ca toate viciile ar trebui interzise.
Eu insa am cautat in alta parte si poate ca am aflat un raspuns in cuvintele Marelui Suflet (Mahatma) care a fost Mohandas Karamchand Ghandi: “Libertatea care nu cuprinde si libertatea de a face greseli nu valoreaza nimic”.

Asadar, voind sa apar aceasta libertate, poate ca m-as reapuca (numai in mod virtual, desigur) de fumat.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
ContSters167247 a scris:

Multi se vor lasa de fumat:

Incepand cu data de 17 noiembrie 2011, pe piata comunitara vor putea fi puse in vanzare numai tigari cu tendinta redusa de aprindere. Acest tip de tigara (RIP - Reduced Ignition Propensity) se stinge singura daca nu este fumata activ, inainte sa arda pe intreaga sa lungime, anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Consum.
:luck:

Va fi un fetis destinat iluziei de economie financiara nu de starpire a viciului "banos" ..X-(#-o:((
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2011
nucu$, utilizator
Incearca tigara electronica eu de 3 luni fumez tigara electronica !
Buna dimineata,mi-a luat ceva timp sa citesc toate postarile ,bineinteles ca am fumat...7-8 tigari+cafeaua de rigoare(decofeinizata).Vad ca s-au rarit postarile si nu inteleg de ce,probabil cei care postau s-au lasat de fumat ori s au reapucatB-).Sunt fumator si deja ma gandesc sa ma las,dar nu prea stiu cum .Am incercat sa ma conving calculand cat am fumat in euro ,la 20.000 m am oprit si mi am aprins o tigara. N- as vrea sa fiu inteles gresit dar o sa vorbesc acum despre tatal meu -fumator inrait minim doua pachete pe zi.Are 79 de ani ,la 72 in urma unei boli de inima +alte boli mai putin severe s-a lasat brusc de fumat(cardiologul-fin psiholog i-a zis "daca nu te lasi mai ai 3 luni").Acum 3 luni i s-a descoperit un cancer la plamni inoperabil,a facut si "disfagie totala"(nu mai poti manca si bea nimic),a slabit 30 kg si doctorii nu mai dau mult .Toate astea din cauza fumatului.Am doi prieteni care s-au lasat ,eu vad ca nu pot inca ...iar mi am aprins o tigara.Ii felicit pe cei ce s-au lasat .
Revin cu convingerea mea obsesiva:
-"nu pot sa ma las"= VREAU SA FUMEZ IN CONTINUARE;
Daca autoanaliza privind cauze/avantaje/motivatii asupra gestului de a cauta o tigara sau disperarea produsa de ultima din pachet - are succes, atunci dorinta/vointa de fumat ramane fara motivatie si totul este simplu!
Si autocercetarea efectelor intreruperii totale de fumat, programata ferm si gradual pentru: 1zi,2zile, 4zile, 1 saptamana s.a.m.d., poate aduce revelatia de succes:
"NU LESIN SI NU MOR DACA NU FUMEZ"
N.B. Inainte de a abandona vointa acerba de a fuma (2-3pac/zi timp de peste 30 ani), imi procurasem cartea recomandata de multi:Allen Carr - In sfarsit, nefumator...
Am gasit-o pe net, am copiat-o/printat-o, si n-am apucat sa o citesc, tot din motive launtrice:"chiar trebuie sa-mi spuna altcineva ce si cum sa actionez in privinta propriei persoane?" - Nici azi nu am avut timp sa o citesc!!!
Sa nu nuit un aspect major: perioada de "cercetari" nu trebuie socotita ca pe o pedeapsa si trebuie sa descopere/produca satisfactii cat de marunte in legatura cu efectele: lipsa gust/miros dizgratios, eliminarea timpului mort acordat fumatului, disparitia stressului produs de interdictia fumatului in spatiile publice, efectul economic dublu (10 lei necheltuiti -> 10 lei in plus la alte utilizari=20 lei castig :D )
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Iminenta... lasatului de fumat ContSters251305 ContSters251305 fumez, fumez, fumez ... stie careva consecintele - exemplicativ si negative ale lasatului de fumat? (vezi toată discuția)
Pauza de tigara marin123 marin123 Buna ziua, Am citit un post de prin iunie 2009, \"Pauza de tigara reglementata legal?\", care mi-a raspuns la cateva intrebari, dar nu la toate. Nu am ... (vezi toată discuția)
Tutunul. cat de legal ar fi daca s-ar inventa astazi? Alin Popescu Alin Popescu Este genul de discutie pe care o auzim tot mai des in jur. Chiar daca mass media ignora subiectul, e interesant de vazut cam cum credeti ca ar arata astazi ... (vezi toată discuția)