Body a scris:
Draga LUCIANA!!!
Ca sa dai examen de definitivat, inseamna ca deja esti in barou si iti consolidezi pozitia.Examenul din febr este de ADMITERE, nu de definitivat, ptr acele categorii de juristi definitivati in profesiile exercitate anterior.
Deci, este examen de admitere, nu de definitivare;este examen pentru definitivi...definitivi in alte profesii!!!
Da,intradevar ,am gresit eu in exprimare....cert este ca acelasi lucru am vrut sa il mentionez insa,intotdeauna"graba,strica treaba"...si ca un principiu,regula"nemo censetur ignorare legem",imi este aplicabila si mie in momentul acesta.
Si,totusi,recitinand mesajul lasat de mine cu privire la acest examen,nu am mentionat decat ,aceea ca ,este vorba de un examen de definitivat in profesia de avocat si am precizat foarte clar pentru ce categorii de persoane este aplicabil.Nu vad greseala.....Cei care vor sa isi consolideze pozitia de avocat si dau examenul de definitivat in profesie,se stie foarte clar,ca vor sustine examenul in noimebrie.....deci,nu era vorba de aceste categorii de persoane.Si nu vad de ce s-ar numi,examen de admitere in profesia de avocat definitiv,atat timp cat,e un examen de definitivare in profesia de avocat pentru categoriile de persoane ce au vechime in functii juridice conform prevederilor legii 51/1995 actualizata.
Da,dupa ce m-am documentat mai bine,am ajuns la concluzia ca trebuie sa lamurim aspectul acesta legat de examenul de definitivare in functia de avocat si cel de admitere in profesie pentru categoriile de functii juridice care respecta art.19,alin.3 din Legea 51....si anume:
"Art. 19. - (1) Dobandeste calitatea de avocat definitiv avocatul stagiar care
a promovat examenul de definitivare in conditiile art. 17, precum si avocatul care a promovat examenul de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, in conditiile prevazute de statutul profesiei.
(2) Dobandeste calitatea de avocat definitiv cel inscris in profesie in conditiile art. 16 alin. (2), daca a fost definitivat in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in avocatura.
(
3) Dobandeste calitatea de avocat definitiv cel care a fost inscris in profesie in conditiile art. 16 alin. (2), daca a promovat examen de definitivare in functia juridica pe care a exercitat-o anterior. Cei care nu indeplinesc conditiile de vechime in profesiile anterioare vor fi obligati sa sustina examenul de definitivare in avocatura. "
Deci,e vorba de examen de definitivare in functia de avocat pentru cei care au vechimea necesara in functii juridice si nu ,de admitere in profesie ca si definitivi.Utilizatorul de mai sus,caruia o parte dintre noi i-am formulat raspunsul,se referea la examenul de primire in profesia de avocat ,examen care se organizeaza conform legii ,in ultimul trimestru al anului.....dar,admiterea prin notiunea ei ,desemneaza o actiune de "acceptare,primire,etc" ,mi se pare totusi,neinspirata formularea admiterea in profesia de avocat definitiv,pentru ca,la urma urmei,definitivarea este o masura de recunoastere a faptului ca,cel indreptatit in a obtine titlul de "definitiv"intr-o functie,a dobandit pe parcursul stagiului cunostintele si aptitudinile necesare pentru a putea profesa ca si definitiv,cunostinte pe care,un stagiar le dobandeste (sau nu)dupa o anumita perioada de timp.....in fine....problema aceasta este discutabila....dar nu mi se pare firesc sa se numeasca examen de admitere in profesia de avocat definitiv....ci,mult mai corect,examen de definitivare in profesia de avocat.....Oricum,va multumesc penru faptul ca m-ati corectat,desi....nu vad...care ar fi fost greseala facuta....