avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul de vizită la școală a copilului în afara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul de vizită la școală a copilului în afara programului de legături personale cu minorul. Există hotărâri judecătorești pronunțate în acest sens?

Dreptul de vizita la scoala a copilului in afara programului de legaturi personale cu minorul considerati ca exista sau ca nu exista ?
Considerati ca dreptul la vizita trebuie ingradit daca exista un program limitat stabilit prin hotarare judecatoreasca sau conventie notariala?

Stie cineva vreo hotarare judecatoreasca pronuntata in acest sens cu statul roman parat in cauza si cu invatatoarea ca actionand in temeiul atributiilor de serviciu?

Invatatoarea considera ca parintele nerezident nu are dreptul de a-si vedea copilul la scoala in pauza dintre ore, ingradind accesul parintelui si in aceste conditii doar prin proces se poate stabili cine are dreptate.
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
Admin, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc tuturor pentru răspunsuri.

Tatăl este un om care a avut legături excepționale cu minorii.
Tocmai aici e problema ca toti cei care au legătură cu statul ingradesc drepturile minorilor si ale tatălui în mod vădit.
Parca e ceva aranjat ca sa fie asa.

Cele 10 minute reprezintă doar ceea ce mai poate avea azi desi are program care nu il mai ajuta din motive stranii, statul fiind cel care a avut o contribuție remarcată și semnificativă ca sa ii îngradească in mod constant si sistematic drepturile.Evident, fără a exista vreo restricție legală sau judecătorească...


Eu raman la parerea ca un om poate intra intr-un spatiu public si sa isi vada copilul fără a fi necesar ca sa ia bon de ordine ca sa isi vada copilul si sa stea la rand atunci cand nu se află nimenila rand în fața lui...
Este mai mult decât principial sub aspect juridic ca, dreptul de a vedea copilul la scoala nu poate fi interzis de nici o autoritate a statului oricare ar fi aceasta.

Problema cu accesul în incinta școlii e de analizat în raport de multe aspecte juridice...
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si desi sunt aprecieri mai vechi, pe vechea lege care era mult mai restirctiva, consider ca aceste aprecieri raman valabile.
Prima este a unei instante de judecata, iar a doua imi apartine, fiind in acord cu aprecierea instantei de judecata care a hotarat in mod corect ulterior.

[ link extern ]

www.avocatnet.ro/forum/discu...


Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
domnule Lascoschi, evident ca tatal poate intra in scoala sa isi vada copii.
Nu uitati insa ca persoanele care sfatuiesc aici sunt oameni care seara se duc acasa si isi iau copii in brate. Daca situatia s-ar schimba insa, sunt convins ca si-ar schimba optica privind vizitarea copilului la scoala.
Da, ar fi bine sa fie lasat in pace acolo insa tot atat de adevarat este ca in situatii speciale, iar asta e o situatie speciala, e mai spre binele lui sa stie ca tatal nu l-a parasit decat sa se conecteze cu colegii in toate pauzele.
Situtia ar fi fost diferita daca ar fi scris aici o mama care incearca sa ajunga la copii.
E mare diferenta intre sfaturile date unei mame si sfaturile date unui tata. Cand e vorba de tata.....e impetuos necesar ca cel mic sa se conecteze cu colegii...... Si cu asta am terminat.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vizitarea copilului la Școală de către părintele NEREZIDENT, nu se circumscrie programului de legături personale.
Acest drept există prin lege, și nu este necesară o hotărâre judecătorească.
`
JURISPRUDENȚĂ - Curtea de Apel Constanța:
"Cererea de vizitare a copiilor la şcoală nu se circumscrie conţinutului noţiunii de legături personale cu minorul, ci vizează dreptul şi obligaţia părinţilor de a se îngriji de învăţătura şi de pregătirea profesională a copilului. Părinţii copilului au dreptul să stabilească felul învăţăturii şi pregătirii profesionale a copilului. Părintele căruia nu i s-au încredinţat minorii este îndreptăţit să aibă acces în şcoală pentru a obţine informaţii de la conducerea şcolii cu privire la situaţia şcolară a copiilor săi, iar refuzul nejustificat al şcolii de a furniza relaţiile solicitate poate fi cenzurat". (C.A. Constanţa, s. civ., min. şi fam., confl. mun. şi asig. soc., dec. civ. nr. 6/FM/2009).
`
Dacă conducerea școlii vă îngreunează vizitarea copilului la școală discriminatoriu fată de accesul la școală a părintelui rezident, vă recomand să imprimați următoarea PETIȚIE adresată conduceruii școlii, și sa o depuneți la secretariat cu nr. de înregistrare.

PETIȚIE ADRESATĂ ȘCOLII:
DOMNULE DIRECTOR,
Subsemnatul ....................
În privinţa posibilităţii părintelui nerezident de a-şi vizita copilul la școală, vă pun în vedere că, în baza ART.19 din LEGEA nr. 272/ 2004 modificată prin LEGEA nr. 257/2013, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, că limitarea sau restrângerea dreptului părintelui ori a copilului de a avea legături personale se poate face numai din dispoziţia instanţei de judecată şi numai dacă există motive temeinice de natură a pune în pericol dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului. Altfel spus, cât timp nu există o decizie a instanţei de judecată prin care să se îngrădească exercitarea dreptului părintelui separat de copil de a menţine legăturile personale cu acesta, nici celălalt părinte(nerezidentul) şi nici vreo altă persoană (fizică sau juridică) nu poate limita acest drept. Prin urmare, NU este necesară o hotărâre judecătorească care să prevadă dreptul părintelui nerezident de a-şi vizita copilul la școală sau de a se interesa de situaţia copilului, ci dimpotrivă, în condiţiile în care nu există o restricţie în acest sens impusă pe cale judecătorească, indiferent de poziţia părintelui(rezident) care are copilul în găzduire, nici o persoană nu poate limita aceste drepturi ale tatălui, sub rezerva normelor care reglementează accesul persoanelor în instituţia de învăţământ respectivă. Aşadar, indiferent de acordul sau dezacordul părintelui(rezident) care găzduiește copilul, CONDUCEREA școlii este obligată prin ART. 36 ALIN. (5) din LEGEA nr. 272/2004 modificată prin LEGEA nr. 257/2013, să permită părintelui nerezident să-și viziteze copilul şi să-i dea informaţiile necesare cu privire la situaţia copilului.

Îmi întemeiez prezenta cerere și pe următoarele prevederi legale, care consfințesc dreptul fundamental al oricărui părinte de a avea acces la informații cu privire la propriul copil:

Art. 19 din LEGEA nr. 272/2004 modificată prin LEGEA nr. 257/2013:
(1) Copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Instanta judecatoreasca, luand in considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copilului.

Art. 36 din LEGEA nr. 272/2004 modificată prin LEGEA nr. 257/2013:
(1) Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.
(3) In sitiuatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti.
(5) Ambii parinti, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca, au dreptul de a solicita si de a primi informatii despre copil din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror altor institutii ce intra in contact cu copilul.

Art. 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului (C.E.D.O.);
1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie.
2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în executarea acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect, dragă When, eu am susţinut doar că îmbrăţişările pot fi mai de lungă durată la ora 13, să spunem, decât în pauza de la ora 11.Iar la ora 13, tata se poate interesa pe larg despre evoluţia copilului său.
Dapix, citiţi cu atenţie hotărârea. Toţi antepostatorii s-au referit la vizita ÎN PAUZĂ, nu la interdicţia de a relaţiona părintele cu cadrele didactice şi copilul la terminarea orelor de curs, chiar în incinta şcolii.

Alte discuții în legătură

Nu imi pot vizita la scoala fata ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Vreau sa va intreb daca este legal si normal ca invatatoarea de la clasa I si directorul scolii generale sa nu imi permita accesul in scoala in ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorului mamei andutza_puishor andutza_puishor Eu am urmatoarea problema:in urma divortului baiatul mi-a fost incredintat spre crestere si educare.Tatal nu s-a prezentat la proces si nu are program de ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)