avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contracte intre PERSOANE JURIDICE - lamurire
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contracte intre PERSOANE JURIDICE - lamurire

E vineri azi...probabil cu totii ne gandim la weekend, insa poate unii dintre cei ce frecventeaza acest forum isi mai gasesc rabdarea sa-mi acorde un raspuns in ceea ce priveste cele de mai jos.

X srl poate incheia contract de COMODAT cu Y srl? Daca nu, de ce mai exact? Stiu ca este o problema, o diferenta intre contractele ce pot fi incheiate intre un srl si o persoana fizica si contractele dintre 2 srl-uri. Care sunt interdictiile si legislatia in acest sens?

Cat despre contractul de inchiriere, daca un srl inchiriaza un spatiu de la un alt srl mai e necesar sa-l inregistreze la administratia financiara, sa plateasca taxe? Daca interfereaza o persoana fizica stiu ca e obligatoriu sa se inregistreze.

Incep sa ma incurc....Ideea e ca firma la care lucrez a inchiriat de la o alta firma spatiul si am mers sa depun dovada spatiului atat la ORC , cat si contabila a mers la Administratia Financiara, chiar daca nici una dintre partile contractului de inchiriere nu era persoana fizica.

Poate ma lamureste cineva! Un weekend cat mai placut, pentru toata lumea! In ciuda vremii ....

Cel mai recent răspuns: ContSters69724 , utilizator 08:13, 20 Octombrie 2009
Mihail a scris:

Motivul pentru care un S.R.L. nu poate da in comodat un bun mobil sau un bun imobil se datoreaza faptului ca acel S.R.L. a fost infiintat pentru a produce profit.


In afara acestei explicatii scoasa din putul gandirii fiscului, ar mai avea cineva vreo explicatie care sa nu fie sarita de ...gardul dreptului?

Procedati va rog la un exercitiu. Cautati intr-un program legislativ dupa urmatoarele criterii: Tip act: hotarare, cuvinte continute "dare in folosinta gratuita".
Cate HG-uri avand ca obiect dare in folosinta gratuita a unor bunuri din proprietatea privata a statului si unitatilor administrativ-teritoriale va ies??

Daca proprietatea privata este garantata si ocrorita in mod egal de lege indiferent de titular (sau cel putin asa graieste Constitutia), atunci dati-mi si mie un argument pentru care o SC avantul-prabusirea SRL nu poate sa faca cu proprietatea ei ceea ce poate sa faca statul cu a lui.

In alta ...dezordine de idei, contractul de comodat este un contract unilateral, in sesnul ca, din momentul inchierii, naste obligatii numai pentru comodatar. El nu creaza nici o obligatie in sarcina comodantului. Comodantul poate fi manat si de scopul de a ...evita o pierdere, intrucat comodatarul este dator sa CONSERVE lucrul pentru a-l restitui in starea in care a fost predat.

Un act care tinde la conservarea bunurilor unei SC nu poate sa fie contrar scopului ei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
romascanu, moderator
Da, intr-adevar...de ce nu se poate considera ca in acest mod, prin comodat, srl-ul castiga ceva, si anume conservarea bunului sau de catre comodatar?
Atata timp cat actul juridic cu titlu gratuit are ca scop evitarea unei pierderi respectivul act este incheiat in conditiile legii comerciale.
Daca este vorba de un act de conservare a bunului nu sepoate contesta utilitatea lui.
Insa se naste intrebarea de ce societatea nu ar incheia un contract de inchiriere care ar avea printre altele si rolul de conservare a bunului in afara obtinerea de venituri suplimentare pentru societatea proprietara a bunului?
Daca o societate comerciala doreste sa faca acte de binefacere poate sa constituie o asociatie sau o fundatie si sa faca astfel de acte juridice.
Societatilecomerciale nu sunt constituite in scopul de a face acte de binefacere, ci acte de comert care nu se fac cu titlu gratuit, dupa cum bine stim cu totii.

Parerea mea este ca o societate comerciala poate incheia acte juridice cu titlu gratuit fara a putea fi contestate de fisc atata timp cat prin actul juridic respectiv drepturile societatii nu sunt afectate in niciun fel.De aceea dadeam exempul cu comodatul pe sediul fara activitate.
Discutiile insa pot fi lungi si doar in cazuri concrete se poate discuta.Totul porneste insa de la scopul actului juridic.

avocat Claudiu Lascoschi
Odata cu aceste ultime argumente ale dvs d.le Lascoschi...devine clar si logic ca un astfet de act cu titlu gratuit nu este permis a fi incheiat de un srl....pentru ca asa cum spuneti, conservarea bunului s-ar putea obtine prin inchiriere, mod in care s-ar respecta si scopul societatii, acela de a produce profit.

Aveam nevoie de o explicatie logica prin care sa imi formez clar o idee...am gasit-o si va multumesc!

P.S.: Dar s-ar putea sa produc dureri de cap cu urmatoarea idee care mi-a fost generata de subiectul pe care l-am propus in acest topic :O:

- daca un comodat nu e permis unei societati , in sensul de a oferi gratuit un bun alteia, atunci sponsorizarea de ce se admite? Dar despre donatie se poate spune ceva? Se aplica in cazul srl-urilor?
Daca donatia s-ar permite va dati seama cate abuzuri ar genera? Toti smecherii ar dona bunurile societatii, sustragandu-se astfel de la plata taxelor si impozitelor care le-ar suporta o tranzactie comerciala! Nu se permite din acelasi motiv pentru care cedarea gratuita a unui bun al societatii nu poate genera profit. Ca sa va explicati mai bine ideea, ganditi-va care este substratul hotararii de a ceda o masina, asa fara nici o plata, unei terte societati. Stiti bine probabil, ca altul este motivul pentru care se doreste asta. Daca stiti vreo societate care face astfel de acte de binefacere, sunt si eu interesata. As avea si eu nevoie de o masina in plus. :)
Desigur sunt si voci care sustin ca daca firma are profit se poate face cate o donatie, daca e strict legata de scopul ei comercial.
Cat priveste sponsorizarea, ea se face in limita legii si intr-un procent bine stabilit, cu conditia ca societatea sa aiba profit. Cu asemenea conditii, vedeti ca nu se face abatere de la scopul economic al societatii, iar principiul solidaritatii functioneaza. Sa nu va ganditi ca o puteti sponsoriza pe mama dvoastra sau altcineva din familie. Este interzisa sponsorizarea intre rude. Este necesar sa justificati atat obiectul sponsorizarii cat si titularul acesteia.
Sper ca acum v-ati lamurit! Daca eu nu am reusit, invit colegii sa o faca!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
ContSters69724, utilizator

Alte discuții în legătură

Srl - comodant intr-un contract de comodat exploatare terenuri eagle_free eagle_free Buna ziua! Este legala incheierea unui contract de comodat de catre un SRL - prin care ofera cu titlu gratuit exploatarea de terenuri agricole catre o ... (vezi toată discuția)
Donatia facuta de un srl monica borz monica borz Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile. (vezi toată discuția)
Contract de comodat masina CrinaV CrinaV Daca o persoana juridica da unei alte persoane juridice pe baza unui contract de comodat(cu titlu gratuit) un autoturism spre folosinta, decontarea in ... (vezi toată discuția)