avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contracte intre PERSOANE JURIDICE - lamurire
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contracte intre PERSOANE JURIDICE - lamurire

E vineri azi...probabil cu totii ne gandim la weekend, insa poate unii dintre cei ce frecventeaza acest forum isi mai gasesc rabdarea sa-mi acorde un raspuns in ceea ce priveste cele de mai jos.

X srl poate incheia contract de COMODAT cu Y srl? Daca nu, de ce mai exact? Stiu ca este o problema, o diferenta intre contractele ce pot fi incheiate intre un srl si o persoana fizica si contractele dintre 2 srl-uri. Care sunt interdictiile si legislatia in acest sens?

Cat despre contractul de inchiriere, daca un srl inchiriaza un spatiu de la un alt srl mai e necesar sa-l inregistreze la administratia financiara, sa plateasca taxe? Daca interfereaza o persoana fizica stiu ca e obligatoriu sa se inregistreze.

Incep sa ma incurc....Ideea e ca firma la care lucrez a inchiriat de la o alta firma spatiul si am mers sa depun dovada spatiului atat la ORC , cat si contabila a mers la Administratia Financiara, chiar daca nici una dintre partile contractului de inchiriere nu era persoana fizica.

Poate ma lamureste cineva! Un weekend cat mai placut, pentru toata lumea! In ciuda vremii ....

Cel mai recent răspuns: ContSters69724 , utilizator 08:13, 20 Octombrie 2009
Viata bate filmul! B-)
Exemple in practica sunt nenumarate.
Consider o solutie pretabila in situatii de ajutor in faza de start-up in contractele de franciza, dar nu numai, atunci cand problemele de cash-flow sunt inerente pentru una din parti dar interesele economice sunt comune (in favoarea solutiei cu contractul de comodat).
cazacioc a scris:

Ba merge contractul de comodat.
Iata un exemplu. O firma producatoare de bauturi racoritoare a dat in folosinta pe baza de contract de comodat unei firme de distributie 4 autovehicule.Firma de distributie are obligatia de a intretine aceste masini in bune conditii si de a plati taxele aferente, asigurari etc. Aceeasi firma de distributie are contracte de distributie pentru produsele proprietarului autovehiculelor.
Firma producatoare de bauturi racoritoare si-a externalizat astfel desfacerea si si-a maximalizat profitul intrucat cheltuielile de transport cu autovehiculele proprietatea sa, sunt in sarcina distribuitorului.


In cazul expus de dvs e vorba de o activitate care aduce profit.
In plus, toate cheltuielile de conservare sunt in sarcina comodatarului.
Prin urmare, se ajunge la profit si se conserva si bunurile, evitandu-se anumite pierderi.
In acest caz, prin analiza scopului actului juridic se poate observa ca se ajunge la...profit.
Daca cauza actului juridic este licita nu exista nulitate absoluta.
Daca cauza actului juridic este ilicita...exista nulitate absoluta.

avocat Claudiu Lascoschi
In exemplul cu firma producatoare de bauturi racoritoare este mai degraba vorba despre un contract de barter. Isi fac reciproc servicii unii altora. In cazul acesta nu se mai poate numi folosinta cu titlu gratuit. Ca de fapt nu este nimic gratuit in acest caz.


Iar in exemplul cu francizele, aici "viata chiar bate filmul". Eu una nu am vazut, cel putin in Romania, nici o firma care ofera franciza, sa acorde sprijin real, cu atat mai putin gratuit. Nu dau nume, sa nu le fac reclama, desi sunt cam pe cale de disparitie. Erau in voga acum vreun an. Ca sa intrii la ei in sistem, trebuia sa contribui cu destul de multi bani. Nu-ti ofereau decat produsele lor congelate, contra cost evident, te obligau sa le cumperi cuptoarele, dulapurile, reclamele publicitare, telefoanele, s.a. Ei iti dictau preturile, iti stabileau adaosurile comerciale, pana te trezeai bine, erai deja in faliment. Si exemplele de genul asta pot continua cu multi altii. Conditiile de intrare in sistem franciza sunt foarte dure pentru buzunarele romanilor. Nu se intampla sa ti se ofere nimic gratuit, desi ideal si corect ar fi sa fii sprijinit cand ai interese economice comune. Dar si aici, sprijinul nu ar fi gratuit in cele din urma, intrucat el urmareste dezvoltarea economica a partenerului, care ulterior ii va aduce foloase proprii.
Daca e sa vorbim de un "adevarat" contract de comodat, atunci sa ne referim la persoane fizice, ca la firme, ati vazut ca greu se justifica. Cred in moralitatea unui comodat pentru un spatiu oferit de un parinte, fiului sau, in scop de sprijin financiar, la inceputul deschiderii unei afaceri.
Ca un SRL ofera in mod gratuit un bun, doar asa din omenie, in dauna propriilor interese economice, eu ma indoiesc sa o faca. A stiut si legiuitorul cand a trasat exact limitele incheierii unui astfel de contract.
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
ContSters69724, utilizator
Da, asa este.
Pentru legalpro:
Gresiti! Nu este o forma de barter.
Distribuitorul nu executa o contraprestatie, pentru folosinta autovehiculelor, prin distribuirea produselor producatorului.Pentru distributie exista un contract separat.
Ca sa fie barter ar trebui sa fie prestatii echivalente.Aici nu avem o astfel de situatie.

Alte discuții în legătură

Srl - comodant intr-un contract de comodat exploatare terenuri eagle_free eagle_free Buna ziua! Este legala incheierea unui contract de comodat de catre un SRL - prin care ofera cu titlu gratuit exploatarea de terenuri agricole catre o ... (vezi toată discuția)
Donatia facuta de un srl monica borz monica borz Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile. (vezi toată discuția)
Contract de comodat masina CrinaV CrinaV Daca o persoana juridica da unei alte persoane juridice pe baza unui contract de comodat(cu titlu gratuit) un autoturism spre folosinta, decontarea in ... (vezi toată discuția)