avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contracte intre PERSOANE JURIDICE - lamurire
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contracte intre PERSOANE JURIDICE - lamurire

E vineri azi...probabil cu totii ne gandim la weekend, insa poate unii dintre cei ce frecventeaza acest forum isi mai gasesc rabdarea sa-mi acorde un raspuns in ceea ce priveste cele de mai jos.

X srl poate incheia contract de COMODAT cu Y srl? Daca nu, de ce mai exact? Stiu ca este o problema, o diferenta intre contractele ce pot fi incheiate intre un srl si o persoana fizica si contractele dintre 2 srl-uri. Care sunt interdictiile si legislatia in acest sens?

Cat despre contractul de inchiriere, daca un srl inchiriaza un spatiu de la un alt srl mai e necesar sa-l inregistreze la administratia financiara, sa plateasca taxe? Daca interfereaza o persoana fizica stiu ca e obligatoriu sa se inregistreze.

Incep sa ma incurc....Ideea e ca firma la care lucrez a inchiriat de la o alta firma spatiul si am mers sa depun dovada spatiului atat la ORC , cat si contabila a mers la Administratia Financiara, chiar daca nici una dintre partile contractului de inchiriere nu era persoana fizica.

Poate ma lamureste cineva! Un weekend cat mai placut, pentru toata lumea! In ciuda vremii ....

Cel mai recent răspuns: ContSters69724 , utilizator 08:13, 20 Octombrie 2009
b]avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Parerea mea este ca o societate comerciala poate incheia ....
avocat Claudiu Lascoschi


DAIANA_ a scris:

Odata cu aceste ultime argumente ale dvs d.le Lascoschi...devine clar si logic ca un astfet de act cu titlu gratuit nu este permis a fi incheiat de un srl....


#-o

Imi spuneti si mie de unde ati tras aceasta concluzie? Pentru ca eu vad altceva scris de dl Lascoschi (si subliniat de mine). Admit ca nu mi s-o fi luminat inca bine vederea de vreme ce la ora asta inca n-am baut cafeaua.

Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2009
romascanu, moderator
D.na Romascanu...stiu unde spunea dl Lascoschi faptul ca srl poate incheia acte cu titlu gratuit, dar se referea la exemplul cand poate ceda folosinta unui imobil in care nu desfasoara activitate, caci in rest spunea si d.lui ca se pune problema de a incheia contract de inchiriere, nu unul de comodat.....pentru respectarea scopului de a obtine profit.

Va multumesc tuturor si inclusiv multumiri pt Legalpro (s-a inteles ;) )
Am si eu o intrebare: detin un autoturism in leasing si am intarziat cu achitarea facturilor care se emit lunar, o perioada de aproximativ 4 luni, fapt pt. care am achitat penalitatile prevazute pt intarziere. La un moment dat acumuland un nr. de 4 rate restante s-a prezentat la mine anagajatul firmei de leasing cu care am semnat contractul, care mi-a pus in fata un angajament de plata care cuprindea suma restanta cu tot cu penalitati pe care le datoram firmei respective.
Am fost intrebata daca doresc sa achit ratele, iar eu fiind de buna credinta am semnat acest angajament prin care ma obligam ca in termen de 2 saptamani sa achit datoria, lucru pe care l-am si facut la termenul prevazut in acel angajament.
Ulterior, in afara facturii care se emite lunar si care contine rata lunara am primit si o alta factura prin care eram anuntata ca trebuie sa achit o suma consirabila, aceasta reprezentand ,,servicii colectare debit".
Va rog sa-mi raspundeti daca este posibil ca pentru aceeasi fapta (neachitarea ratelor la termen) sa supor doua consecinte (penalitati + aceasta taxa ,,colectare debit" si cum as putea ataca in instanta aceasta factura.
Multumesc...


Lucrurile sunt clare.
Nu trebuie decat sa fim atenti.

Ideea este ca acte juridice cu titlu gratuit nu se pot face decat in limita legii de catre societatile comerciale.
Este exclus conceptul, cel putin asa stiu eu, ca societatile comerciale sa functioneze in conditii de egalitate de drepturi cu persoanele fizice, cetateni romani.
Simplul fapt ca o societate comerciala are drept de proprietate nu inseamna ca poate incheia acte juridice in dispretul legii si contrar scopului pentru care s-a constituit societatea.
Actele juridice incheiate in acest mod sunt lovite de nulitate.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu pot fi de acord cu faptul ca un contract de comodat dintre doua societati comerciale sa fie lovit de nulitate: hadeti sa pornim de la buna credinta si sa consideram ca pentru o perioada societatea X resimte criza si nu isi permite sa suporte cheltuielile de intretinere si exploatare a unui autoturism. Am constatat ca daca pastrezi in garaj nefolosit autoturismul, acesta se deterioreaza mai accentuat decat daca il utilizezi. Devina convenabila ideea incredintarii folosintei unei alte societati, Y , care, din pdv contabil ar trebui sa-l preia in evidente ca mijloc fix si sa suporte pe cheltuieli amortizarea, asigurarea casco, mentenanta, combustibilul, dar nu si taxele locale si asigurarea de RCA. In fond e o problema interna a societatii si doar actionarii/asociatii pot trage la raspundere pe administrator(i) daca a(u) procedat corect sau este un act impotriva interesului economic al societatii. Fiscul nu e afectat in niciun fel, societatea Y prin folosinta autoturismului va genera venituri impozabile (pe care societatea X a considerat ca nu le poate genera temporar).

Raspuns pt Maria!!!: DA, poate, cheltuielile sunt efectuate, sunt reale, legale si sunt datorate incalcarii de catre Dvs. a obligatiilor contractuale. Ca este imoral, asta e o alta poveste...

Numa' bine! :)

Alte discuții în legătură

Srl - comodant intr-un contract de comodat exploatare terenuri eagle_free eagle_free Buna ziua! Este legala incheierea unui contract de comodat de catre un SRL - prin care ofera cu titlu gratuit exploatarea de terenuri agricole catre o ... (vezi toată discuția)
Donatia facuta de un srl monica borz monica borz Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile. (vezi toată discuția)
Contract de comodat masina CrinaV CrinaV Daca o persoana juridica da unei alte persoane juridice pe baza unui contract de comodat(cu titlu gratuit) un autoturism spre folosinta, decontarea in ... (vezi toată discuția)