avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Documentatie specifica Asociatiilor de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Documentatie specifica Asociatiilor de Proprietari

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari
www.avocatnet.ro/content/art...

HG 1588/2007 Norme metodologice de aplicare a Legii 230/2007
www.avocatnet.ro/content/art...

Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice - actualizata la 9.11.2008 www.avocatnet.ro/content/art...

OUG nr.18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte
www.avocatnet.ro/content/art...

Metodologia ANRSC de repartizare şi facturare a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu
[ link extern ]

Ajutoare (subventii) caldura sezonul iarna 2009 - 2010
www.avocatnet.ro/content/art...
_______s-a revenit la vechiul barem maxim de 615 lei. www.avocatnet.ro/content/art...

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii - actualizata la 18.05.2008
www.avocatnet.ro/content/art...

Ordonanta de urgenta nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani
www.avocatnet.ro/content/art...

ORDIN nr. 1.969
privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice
fara scop patrimonial ____________________ postat de @123321123
[ link extern ]
____________________________________________________________________________________________________________________________

Cum sa impartim cheltuielile pe cota-parte indiviza
www.avocatnet.ro/content/con...

Model de contract de mandat presedinte asociatie de proprietar____________ postat de @adriantot
www.avocatnet.ro/content/con...

Un model de sistem propriu de penalizari________postat de @adriantot
www.avocatnet.ro/content/con...

Un model de calcul si repartizare a pierderilor de apa________postat de @adriantot
www.avocatnet.ro/content/con...

Pasii de urmat pentru infiintarea unei asociatii de proprietari:
www.avocatnet.ro/content/con...

Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
elga50, moderator
Decizia Curtii Constitutionale privind exceptia de neconstitutionalitate referitoare la instrainarea unei parti din proprietatea comuna - prin vanzare - de catre o majoritate de 2/3.
prezenta si in Legea 170/2010.

[ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vreti sa verificati valabilitatea unor facturi cu care asociatia de proprietari isi justifica cheltuielile folositi CUI-ul din aceste facturi aici:
[ link extern ]

Veti obtine informatii (daca exista) despre firma respectiva. Folosindu-va de butonul din josul paginii, puteti vedea activitatea acelei firme in fiecare an de la infiintarea ei.
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
elga50, moderator
as dori un model de imputernicire prin care sa fie desemnat un alt proprietar care ma poate reprezenta in A.G.si sa voteze in locul meu, inclusiv schimbarea presedintelui, multumesc tuturor pentru participare.
IMPUTERNICIRE

Subsemnatul (a):___________________________
posesor al B.I./C.I.,seria:_______ ,nr.___________
CNP:____________________________________
proprietar al apartamentului nr.__________ Din bloc__________,Sc._____ , etaj___________
imputernicesc pe dl (d-na):
_________________________________________

sa ma reprezinte si sa voteze in numele meu
la adunarea generala a Asociatiei de Proprietari din data de:____________________


Semnatura:______________________________

Data:_____________________________
Curtea Constitutionala prin DECIZIA nr. 596 din 05.06.2012 publicata in Monitorul Oficial Nr. 454/06.07.2012, respinge excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 4, art. 46 și art. 50 alin. (1) din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și ale art. 659 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil.
Redau cateva paragrafe din aceasta decizie:

CURTEA, având în vedere actele și lucrările dosarului, reține următoarele: Prin Încheierea din 8 februarie 2012, pronunțată în Dosarul nr. 43.915/212/2010, Judecătoria Constanța - Secția civilă a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 4, art. 46 și art. 50 alin. (1) din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și ale art. 659 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil. Excepția a fost ridicată de Andrei Marinela într-o cauză civilă având ca obiect obligarea pârâtei la plata cotelor de contribuție privind cheltuielile de întreținere aferente apartamentului proprietatea acesteia. În motivarea excepției de neconstituționalitate autorul acesteia arată, în esență, că, deși nu a solicitat să facă parte din asociația de proprietari constituită în imobilul în care locuiește, în mod forțat și fără a i se respecta dreptul constituțional la libera asociere este considerat ca făcând parte dintre membrii acesteia, având, în consecință, aceleași obligații ca și ceilalți locatari care au consimțit să facă parte din această asociație. Totodată, invocă jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului....
....................
Obiect al excepției de neconstituționalitate îl constituie prevederile art. 4, art. 46 și art. 50 alin. (1) din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, având următorul conținut:
- Art. 4: „(1) Asociația de proprietari are drept scop administrarea și gestionarea proprietății comune care, pe lângă drepturi, impune obligații pentru toți proprietarii
(2) Consecințele neluării măsurilor de organizare și funcționare cu privire la administrarea și gestiunea proprietății comune sunt în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau a reprezentanților acestora, după caz.”;
- Art. 46: „Toți proprietarii au obligația să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociației de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuție ce le revine la cheltuielile asociației de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociația de proprietari.”;
- Art. 50 alin. (1): „Asociația de proprietari are dreptul de a acționa în justiție pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.”
Totodată, obiect al excepției de neconstituționalitate îl constituie și prevederile art. 659 „Constituirea asociațiilor de proprietari” din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 511 din 24 iulie 2009, republicată în temeiul art. 218 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 409 din 10 iunie 2011, potrivit cărora: „În cazul clădirilor cu mai multe etaje ori apartamente sau în cazul ansamblurilor rezidențiale formate din locuințe individuale, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, în care există proprietăți comune și proprietăți individuale, se constituie asociația de proprietari, care se organizează și funcționează în condițiile legii.”
.................
CURTEA CONSTITUȚIONALÃ În numele legii DECIDE:
Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 4, art. 46 și art. 50 alin. (1) din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și ale art. 659 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, excepție ridicată de Andrei Marinela în Dosarul nr. 43.915/212/2010 al Judecătoriei Constanța - Secția civilă. Definitivă și general obligatorie. Pronunțată în ședința publică din data de 5 iunie 2012.


Sursa:
[ link extern ]




Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Despre legea asociatiilor de proprietari krisseftika krisseftika Buna seara. As dori sa va intreb daca este obligatoriu prin lege, sa se faca izolatia termica exterioara a blocului? Si ce se intampla daca una dintre ... (vezi toată discuția)
Diferente reabilitare termica blocuri Kyandra Kyandra In ultima vreme, vad ca, cel putin in Bucuresti, multe blocuri au intrat in procesul de reabilitare termica. Cu toate acestea, am observat diferente in modul ... (vezi toată discuția)