avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Documentatie specifica Asociatiilor de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Documentatie specifica Asociatiilor de Proprietari

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari
www.avocatnet.ro/content/art...

HG 1588/2007 Norme metodologice de aplicare a Legii 230/2007
www.avocatnet.ro/content/art...

Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice - actualizata la 9.11.2008 www.avocatnet.ro/content/art...

OUG nr.18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte
www.avocatnet.ro/content/art...

Metodologia ANRSC de repartizare şi facturare a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu
[ link extern ]

Ajutoare (subventii) caldura sezonul iarna 2009 - 2010
www.avocatnet.ro/content/art...
_______s-a revenit la vechiul barem maxim de 615 lei. www.avocatnet.ro/content/art...

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii - actualizata la 18.05.2008
www.avocatnet.ro/content/art...

Ordonanta de urgenta nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani
www.avocatnet.ro/content/art...

ORDIN nr. 1.969
privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice
fara scop patrimonial ____________________ postat de @123321123
[ link extern ]
____________________________________________________________________________________________________________________________

Cum sa impartim cheltuielile pe cota-parte indiviza
www.avocatnet.ro/content/con...

Model de contract de mandat presedinte asociatie de proprietar____________ postat de @adriantot
www.avocatnet.ro/content/con...

Un model de sistem propriu de penalizari________postat de @adriantot
www.avocatnet.ro/content/con...

Un model de calcul si repartizare a pierderilor de apa________postat de @adriantot
www.avocatnet.ro/content/con...

Pasii de urmat pentru infiintarea unei asociatii de proprietari:
www.avocatnet.ro/content/con...

Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
elga50, moderator
In REVISAL nu se inscriu decat CIM-urile.
multumesc. mai am niste nelamuriri in legatura cu modul de angajare in asociatia de proprietari si va rog sa ma ajutati:

1. administratorul poate fi angajat cu CONVENTIE CIVILA? asa mi s-a spus de la administratia financiara. am inteles ca se poate opta pt impozit 16 sau 10%. in ce conditii pot opta?

2. cenzorul si presedintele poate fi angajat cu contract de mandat?

3. femeia de servici cum o angajez(nu doresc CIM) . se poate prin conventie civila? am inteles ca se poate prin conventie prestari servicii?
orice sfat imi este de mare folos.
multumesc
Nu administratia financiara va poate lamuri deoarece angajarile tin de Resurse umane, deci de ITM,
Daca veti intreba la ITM vi se va raspunde ca este infractiune primirea la munca a unei persoane fara un contract de munca.

Dv. va puteti asuma aceste riscuri, dar vreau sa va spun ca impozitul de 10% presupune sa dati un salariu ceva mai mare ca "angajatul" sa poata sa-si achite restul de 6% de impozit, si-l achita personal.

Cenzorul si presedintele sunt indemnizati pe contract de mandat. Ei nu sunt angajati, ci alesi si indemnizati.

Pe doamnele de la AF le intereseaza partea de impozite si contributii la fondurile sociale, nu felul in care faceti angajarile, mai simplu spus le intereaza banii, nu si de la cine sunt acesti bani.
In M. O. 717 s-a publicat DECIZIA nr. 757 din 20.09.2012, prin care Curtea Constitutionala respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a prevederilor Legii nr. 230/2007.
Un proprietar de apartament nu mai vrea sa plateasca la asociatia de proprietari sumele repartizate pe lista de plata lunara.
În motivarea excepției de neconstituționalitate autorul arată, în esență, că, deși nu a solicitat să facă parte din asociația de proprietari constituită în imobilul în care locuiește, în mod forțat și cu încălcarea dispozițiilor constituționale invocate este considerat ca făcând parte dintre membri acesteia, având, în consecință, aceleași obligații ca și ceilalți locatari care au consimțit să facă parte din asociație.
Solicită admiterea excepției de neconstituționalitate, considerand că este supus unor constrângeri neconstituționale privind plata cotelor de întreținere, ca alternativă având posibilitatea de a-și exercita libera inițiativă, garantată expres de art. 45 din Legea fundamentală, prin încheierea unor contracte individuale de furnizare a apei potabile, respectiv de furnizare a buteliilor cu gaz și, totodată, prin achiziționarea unui calorifer electric.

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea constată că aceasta este neîntemeiată, dispozițiile constituționale indicate ca temei al sesizării, referitoare, pe de o parte, la interzicerea torturii, pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante iar, pe de altă parte, la accesul liber al persoanei la o activitate economică și la libera inițiativă, nefiind incidente în cauză.
Curtea a reținut în jurisprudența sa că asociațiile de proprietari au fost create prin lege în vederea realizării unui scop de interes general, și anume administrarea în bune condiții a clădirilor cu mai multe apartamente, luându-se în seamă totodată și interesele locatarilor legate de realizarea unei bune conviețuiri, inclusiv pentru stabilirea cheltuielilor comune, a repartizării lor pe fiecare locatar, a reparațiilor și amenajărilor necesare etc. Rezolvarea problemelor pe care le implică administrarea unui imobil cu mai mulți locatari impune, în consecință, o asociere fără de care drepturile și interesele legitime ale celor ce locuiesc în imobilul respectiv ar putea fi afectate prin apariția unor neînțelegeri sau litigii. Existența unor spații în proprietate comună și perpetuă, imposibilitatea încheierii unor contracte individuale cu marii furnizori de utilități de către toți proprietarii, indiferent că sunt sau nu membri ai asociației de proprietari, sunt elemente care impun constituirea unei structuri organizate, care să acționeze în numele și pentru interesul comun.


Pentru considerentele expuse... CURTEA CONSTITUȚIONALÃ În numele legii DECIDE:
Art. Decizie - Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a prevederilor Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, excepție ridicată de....în Dosarul nr. 43.732/299/2010 a Judecătoriei Sectorului 1 București.
Sursa:
[ link extern ] /
HG nr. 1588/2007 prevede la art. 22 alin. (7):
" Administratorul care indeplineste si functia de contabil in partida simpla are obligatia sa intocmeasca si sa completeze registrul de casă, registrul jurnal, registrul inventar, registrul pentru evidenţa fondului de reparaţii, registrul pentru evidenţa fondului de rulment, registrul pentru evidenţa sumelor speciale, registrul pentru evidenţa fondului de penalizări precum si alte formulare specifice activitatii de contabilitate prevazute prin ordin al ministrului economiei si finantelor. "

Legal, administratorul trebuie sa intocmeasca si sa completeze toate acele registre.
Se intimpla asta in realitate in toate asociatiile de proprietari ? E pasibila asociatia de amenzi in cazul lipsei acestor jurnale ?

Alte discuții în legătură

Despre legea asociatiilor de proprietari krisseftika krisseftika Buna seara. As dori sa va intreb daca este obligatoriu prin lege, sa se faca izolatia termica exterioara a blocului? Si ce se intampla daca una dintre ... (vezi toată discuția)
Diferente reabilitare termica blocuri Kyandra Kyandra In ultima vreme, vad ca, cel putin in Bucuresti, multe blocuri au intrat in procesul de reabilitare termica. Cu toate acestea, am observat diferente in modul ... (vezi toată discuția)