avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Va convinge campania electorala?
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Va convinge campania electorala?

Cat de mult conteaza campania electorala?
Exista nehotarati care se uita la un spot electoral si care pot fi ridicati in duminica alegerilor de pe canapea pt. a merge la vot?
Cineva poate sta la semafor si ridicand privirea la un banner cu un candidat poate fi convins sa il voteze?
Cine se uita la televizor la emisiunile electorale?
Oare o sacosa cu faina si ulei mai inseamna ceva? Sau n-a insemnat niciodata? Sau batranica plina de recunostinta nu uita ca are sapca de la Partidul...? Ceilalti nu i-au dat nimic...
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:52, 27 Octombrie 2009
Gabriela Pintea a scris:

@legalmgm
Din punctul de vedere al drepturilor si libertatilor fundamentale, trebuie sa privim numai inainte.
Sper ca, privind inapoi cu nostalgie si nu numai, nu ati ajuns pana in perioadele in care femeilor le era interzis dreptul la vot. Sau ati ajuns?

Buna dimineata Stimata Dna. Gabriela Pintea,
Cred, sper, ca am intrat intr-o "polemica cordiala" si nu intr-o disputa incrancenata.
Eu privesc lucrurile cu ceva detasare si va propuneam "sa priviti inapoi fara manie" si cu serenitate.
Chiar daca noi, cei cu oarece carte, am citit filozofie, istorie si sociologie, deci am vazut opiniile si concluziile unor ganditori importanti din istoria umanitatii, nu cred ca este interzis, cateodata, a gandi si a re-gandi cu mintea proprie asupra unor teme care par solutionate pe vesnicie.
Nu pentru a schimba ceva (nu cred ca este posibil) ci doar pentru a ne exersa (testa ?) neuronii si capacitatea creativa proprie.
Inca odata, cu deosebita simpatie, al Dvs.
Eugen Marcov

Oricat am citi repetam istoria cu bune si rele. Nu cred ca Dna. Gabriela Pintea este incrancenata; doar vrea sa traga un semnal de alarma.
Va doresc la toti sa fiti mai optimisti:((
@legalmgm

Stimate domn, incrancenarea este straina de firea mea.
Dar imi place ca ati ocolit intrebarea pe care v-am pus-o.
Cand este vorba despre dreptul de vot, pentru mine nu exista "noi, cei cu carte" si ceilalti. Repet, pentru mine!
Asa s-a ajuns, in alta tara, la "rasa pura" si la restul lumii!

Gabriela Pintea
Stimata Dna. Gabriela Pintea,
Apreciez pozitia Dvs.
Nu ocolesc intrebarea.
In fapt raspunsul este dat chiar de practica curenta: vot universal si egal pentru toti cetatenii cu drept de vot.
Ca dovada ca acesta este raspunsul meu: din 1990 pana in 2009, mi-am exersat dreptul constitutional (nu obligatia) si am votat la toate scrutinurile (inclusiv referendumuri).
Asta nu ma opreste sa gandesc (cel putin pentru zona in care traiesc) ca "democratia" este o haina grea si nu totdeauna comoda la purtat.
In alta ordine de idei, logic si istoric vorbind, exista si siteme statale (chiar constitutionale) in care democratia "limitata" nu a dus neaparat la "rasa pura"
Cu stima,
Gabriela, opiniile tale sunt absolut corecte. Este firesc ca in aceasta etapa a istoriei sa existe egalitate ,democratie , libertate de opinie si sa se fi eliminat toate neajunsurile altor etape istorice in care existau nedreptati greu de imaginat , dar mai ales de indurat. Ca omul este valoarea suprema , masura tuturor lucrurilor si ca fiecare individ in parte conteaza , sunt adevaruri de necontestat. Sunt impotriva discriminarilor de orice gen si sunt o umanista, daca se poate spune asa. Am fost si raman o persoana animata de spiritul dreptatii si echitatii si sunt gata sa apar in orice situatie interesele oricui simt si observ ca are nevoie.
Probabil ca sistemul electoral este totusi ok, si urmeaza aproape toate standardele tuturor statelor democratice. Si probabil ca doar ar mai fi nevoie ca unele fapte incriminate , cum este mita electorala, lucru atat de usor de sesizat , sa nu mai ramana nepedepsite. . Adica oamenii care doresc sa isi exercite dreptul la vot, sa mearga sa puna stampila pe cine cred ei ca le-ar reprezenta mai bine interesele , dar nu sa li se indice unde sa puna stampila, sa nu mai fie permise deplasarile candidatilor in mediul rural ducand camioane de alimente si oferind bani . Aici este problema, ca este permis asa ceva, cum de este permis? Atata vreme cat va exista aceasta practica va fi unul dintre motivele pentru care natiunea noastra bate pasul pe loc . Nu stiu daca neaparat naivitatea si faptul ca omul cu cat are mai multe reminiscente primitive , cu atat este mai naiv, inseamna prostie. Eu nu am echivalat cele 2 notiuni.
Se stie ca omul este coruptibil din fire, si cu , si fara studii, fapt sustinut si de anumite opinii sociologice, insa si demonstrat. Insa nu putem nega un adevar, acela ca scoala il slefuieste pe om, il modeleaza, il ajuta sa se orienteze mai bine , sa isi cunoasca interesele , sa capete unele competente pe care altfel nu le-ar fi putut dobandi.
Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea administratiei publice locale, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.
Am stat de cateva ori si am urmarit deplasarile membrilor unui partid , prin oras, prin piete , cartiere. am constatat de fiecare data ca acestia interpelau o anumita categorie de cetateni, pentru a le vorbi si a le oferi cadouri( pixuri, brichete, calendare, sepci etc). Eram cu o prietena si am facut un mic experiment, ne-am apropiat de grup , le-am dat tarcoale , ne-am insinuat ...degeaba( ma gandeam ca poate vom capata si noi macar un pix) . Nici nu ne-au vazut macar. Am inteles atunci ca exista acea masa ,,de manevra" , inspre care ei se indreapta si care reprezinta sustinerea lor reala. Ei cu acestia au treaba , acestora le vorbesc si le promit...
Despre bancurile cu blonde...ce sa spn. Eu ma amuz de fiecare data cand aud cate unul . Am un simt al umorului dat naiba , iar faptul ca sunt blonda, nu ma lezeaza cu absolut nimic. La volan...spune-se orice despre soferite. ele se pot exprima in acelasi mod la volan ca si sexul opus, fiindca exista egalitate si nu numai. Probabil soferii nu au aflat inca despre faptul ca femeia , oriunde s-ar afla ea, manifesta o grija deosebita fata de ceea ce o inconjoara, fata de alte fiinte( doar ea are inascut acest instinct) , asa incat, traficul este mult mai in siguranta cand este o femeie la volan ....
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Cu cine votati ? Costinel Burca Costinel Burca Pentru ca topicul cu cine ati votat a fost admis , inseamna ca si topicul cu cine votati este permis . ... (vezi toată discuția)
Votul, intre utopia doctrinara si interesul real al votantului elga50 elga50 Ce luam in considerare cand votam, daca votam? Doctrina utopica, imaginea liderilor de partid, interesul nostru individual sau ce altceva? (vezi toată discuția)
Ati fost sau nu la vot ? freeanifer freeanifer Hai sa incercam un exercitiu . Daca moderatorii cred ca e inutil pot sterge acest topic. As dori ca utilizatorii sa raspunda in cadrul acestui topic numai ... (vezi toată discuția)