avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare la repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare la repartitoare

Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul repartitoarelor?
Mentionez ca acestea au fost instalate in urma cu cativa ani, iar acum mai mult de 80% dintre proprietari doresc sa renunte la acestea, energia termica urmand sa fie calculata pausal in functie de suprafata fiecarui apartament.
Mai mult, unii proprietari si-au extins suprafetele prin includerea balcoanelor sau au marit suprafata radianta (marit numarul de elementi ai caloriferelor, schimbarea acestora cu unele cu caracteristici tehnice superioare).
Am inteles ca incepand din data de 1 octombrie este obligatorie utilizarea repartitoarelor (HG933/2004, modificata prin HG609/2007).
Ce se poate face?
De unde stiti? Ce prevedere legala interzice plata unui consum neachitat din anul precedent?
goeth a scris:

dupa cum se observa din postul dvs, diferentele sunt rezonabile intre consumatori.
adica exista o proportionalitate ok intre cei fara centrale termice, daca judecam dpdv al numarului de camere.

dar ce concluzie putem trage atunci cand in general pe scara 98% dintre apartamente platesc in jur de 2 mil si doua apart platesc 5 respectiv 8 mil?


probabil sunt reglate gresit
In mod normal pt 2 apartamente identice unul cu repartitoare altul fara, ar trebui sa se plateasca la fel, cand repartitorul este tinut la maxim tot timpul. ma indoiesc ca toti locatarii din blocul respectiv tin repartitoarele sub jumatate din capacitate.
Mai mult de atat, teoretic, daca toti le-ar tine la jumatate atunci factura pe caldura a intregii asociatii ar trebui sa scada la aproape jumatate, deci si cei fara repartitor ar trebui sa plateasca mai putin.
Gresesc ?


Edit:
elga50 a scris:

Sunteti din Bucuresti?
Am sa va dau niste exemple de cost caldura la apartamente cu 3 camere cu suprafata de 72 mp, pentru luna decembrie (apartamente contorizate), in Sebastian:
- 143 - neamenajat (parter)
- 189 - amenajat cu termopan
- 275 (cu copil de cateva luni) - termopan partial
- 230 (cu copil de 3 ani) - termopan
-128 (cu copil scolar mic) - termopan
- 99 cu termopan
-105 (cu copil la gimnaziu) - termopan
- 73 fara termopan, o singura persoana
- 188 (cu copil scolar mic) - cu termopan
- 260 (regularizare , avand obiceiul sa nu dea citirile) - neamenajat
- 152 - amenajat cu termopan
- 84 (ultimul etaj) - termopan
- 170 (ultimul etaj) - fara termopan
Din aceste sume 42 lei reprezinta caldura pe spatii comune si tevi, scara fiind incalzita si pe holuri (caloriferele nu au fost dezafectate, usile la intrare si la ghene stau inchise in permanenta) si cca 11 lei comisionul de calcul.

Si va asigur ca acestia sunt oameni care nu tremura in casa de frig..... nici unii!
.....................
Si acum sa va dau exemplu pe aceeasi scara la garsoniere necontorizate (singurele apartamente necontorizate):
- 225 - neamenajat
- 223 - neamenajat
.......................
Niciunul din apartamente nu are subventie la caldura.


Doamna Elga , din datele furnizate deduc ca si la dumneavoastra in bloc instalarea repartitoarelor nu s-a facut cum trebuie. Sa va explic si de ce.

Dupa cum vad eu lucrurile, ideea de repartitor a aparut pe considerentul ca plata serviciului de caldura sa reflecte consumul. Ei, in datele furnizate de dumneavoastra acest principiu nu se regaseste. Nu e normal ca un apartament de 3 camere care tine repartitoarele la maxim sa se plateasca caldura mai putin decat pe o garsoniera fara repartitoare.
Din datele dumneavoastra:
- 3 camere (cui repartitoare) : 275 lei, 260 lei
- garsoniere (fara repartitoare) : 225, 223

Stiu veti spune ca cei cu apartament de 3 camere nu tin repartitoarele la maxim. Probabil asa si e, insa le tin deschise cat mai mult(caci nu se poate compara cu 99, 73, 84. Pot sa fac un ramasag cu dumneavoasta, pe care il voi castiga sigur. La dumneavoastra in bloc, pentru o garsoniera cu repartitoare tinute la maxim tot timpul se va plati cel putin jumatate fata de o garsoniera similara necontorizata. Deci consum identic dar cu cost dublu.
Asta incalca tocmai principiul care sta la baza ideii de repartitoare.


Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
grandanat, utilizator
E greu sa va spun cum ar fi la o garsoniera contorizata lasat consumul la maxim....Ma tem ca ati pierde pariul!

Eu nu fac discutii aici pe prezumtii, ci am postat situatia din doua luni diferite, apartamente cu conditii diferite de izolatie termica, contorizate si necontorizate.
In plus de asta am stat 3 ierni si inca mai stau cu tabelele de calcul in fata ochilor (la unul din cele doua blocuri a caror situatie o cunosc foarte bine) si stiu ca utilizarea repartitoarelor arata ce trebuie sa arate si nu inselarea proprietarilor.

La urma-urmelor proprietarii dintr-o scara de bloc platesc ca suma totala la caldura ceea ce se inregistreaza la gigacalorimetrul de jos, da?
Cine ar avea interesul sa pacaleasca proprietarii si pe care proprietari, la urma-urmelor, prin folosirea repartitoarelor? Furnizorul de caldura? Pai daca acesta ar vrea sa-i pacaleasca i-ar pacali la nivel de contor de bransament, nu la nivel de repartitor? Sa-l pacaleasca Vasilescu pe Ionescu? Poate, dar Vasilescu nu are putere de decizie la nivel national ca sa impuna utilizarea repartitoarelor!

Am in blocul in care locuiesc oameni simpli care nu se pricep la calcule, dar cu puterea de intelegere practica specifica omului simplu au inteles principiul de baza al masurarii pe repartitoare, pe care m-am straduit sa-l explic celor care au vrut sa ma asculte. I-am intrebat recent pe cativa din ei daca ar renunta la repartitoare si mi-au raspuns cu diferentele proprii de personalitate....ca l-ar strange de gat pe cel care ar veni sa le spuna sa-si dea jos repartitoarele. Voila....de vezi!

Si mai stiu una....ca uitam repede! Se face adeseori comparatie cu anii trecuti. Pai anii trecuti Gcal avea un pret si acum are alt pret. Eu mi-as dori ca trei luni de zile sa revenim la impartirea in sistem pausal atat la apa, cat si la caldura. Sunt convinsa ca ar fi argumentul imbatabil, de departe, care ar saluta contorizarea. Locatarii blocurilor ar constata cu uimire ca ceea ce si-aduc aminte de acum cativa ani este o fetisizare a consumului la gramada, dar in conditiile preturilor de atunci. Acum necontorizarea ne-ar lovi urat de tot.

Singurul neajuns pe care eu il constat si care ma deranjeaza ca persoana fizica, dar si ca administrator este ca din cauza economiei la apa, coloanele de canalizare sunt spalate mai putin si pericolul infectiilor este mai pregnant.
In rest..... am argumente bazate pe realitatea din teren sa sustin ca in conditiile de pret al apei si agentului termic contorizarea este benefica, dincolo de dificultatile de calcul pe care le au unii administratori si care se repercuteaza negativ asupra proprietarilor, creandu-le impresia ca sistemul e prost in loc sa vada ca administratorul nu stie sau ca ei sunt neglijenti.
N-am zis ca ar avea cineva interes sa pacaleasca proprietarii, ci ca repartitoarele nu sunt reglate cum trebuie. Argumentul vi l-am dat: pentru 2 apartamente identice, unul cu repartitoare si altul fara ar trebui sa se plateasca la fel; ceea ce nu se intampla.
Puteti face alt exercitiu, de curiozitate, daca aveti situatiile consumului din perioada cand nu erati contorizati.
Vedeti cu cat a scazut consumul pe bloc dupa instalarea repartitoarelor, si cu cat a scazut consumul pe apartament necontorizat. Am presupunearea ca desi consumul pe bloc a scazut( normal, pentru ca multi fac economie si nu tin repartitoarele la maxim) consumul indivitual pe apartamentele nocontorizate a crescut !!! Asa o fi ? Cred ca da.
De mentionat ca prin consum ma refer la cantitatea de caldura consumata(gicacalorii si nu la pretul ei). Ar fi indicat de avut in vedere perioade mai lungi, de mai multi ani, pentru ca, consumul de caldura difera si de la o iarna la alta.

Si inca o intrebare mai am pentru dumneavoastra. Cum va explicati ca intr-un bloc cum stau eu, bloc vechi de 9 etaje, necontorizat, pe luna, iarna se platesc maxim
100 - garsoniera(45 mp)
150 - 2 camere (65 mp)
200 - 3 camere (80mp)
Si pot sa va spun ca nu stau cu caloriferele la maxim pentru ca ar fi prea cald.
As putea sa va raspund facand speculatii. Daca credeti ca pot fi folosite pe post de argumente atunci, iata:

- intre blocuri nu se poate face o comparatie pentru ca sunt foarte multe elemente de constructie care difera, materialul din care sunt facute zidurile, cate calorifere s-au schimbat in apartamente, calitatea tocariei de la usi si ferestre, intretinerea instalatiei comune din subsol (izolarea termica a coloanelor, pierderea de apa prin fisuri ale coloanelor principale sau pe la vane), temperatura agentului termic, incalzirea sau nu a spatiilor comune si or mai fi si altele care nu-mi vin in minte acum.
Daca luam in discutie un singur element din cele enumerate, iar discutia este pur si simplu colocviala fara argumentele concrete ale masuratorilor, putem sa ne dam seama cum se poate repercuta asta in calitatea incalzirii pe o scara de bloc fata de o a alta din alt bloc.
- poate ca la blocul Dv. exista o persoana care se ocupa cu strangerea robinetului de jos, la coloanele de caldura, in zilele cu temperaturi mai ridicate. Va spun asta pentru ca la noi in bloc presedintele (care avea si veleitati de gospodar) avea o obsesie in a inchide caldura de jos peste zi, daca afara erau temperaturi peste 5 grade. Uneori ne uita si noaptea cu caldura inchisa.... :) Asta pana la montarea repartitoarelor care a pornit din naduful mai multor locatari tocmai pe acest obicei al presedintelui; au hotarat ca mai bine isi inchid ei caldura din casa decat sa ajunga la mana altuia.....
......................
Si dovada cea mai buna pentru montarea repartitoarelor este exact ce-ati spus Dv. ca uneori va mai inchideti caloriferele de cald ce aveti in casa. Pai si atunci de ce economia pe care ati putea s-o faceti Dv. si sa ramaneti cu banii in buzunarul Dv. o impartiti cu ceilalti vecini? :) Probabil din spirit de buna vecinatate!!?

Alte discuții în legătură

Repartitoarele de caldura lauriana74 lauriana74 cum se poate renunta la repartitoarele de caldura montate in apartament? dupa renuntare, cum se va face plata caldurii? contorizat? (vezi toată discuția)
Cate gigacalorii se consuma intr-un bloc fara repartitoare? drg75 drg75 Am constatat in blocul in care locuiesc o \"ceata\" destul de deasa in ceea ce priveste intelegerea aspectelor legate calculul cotelor de caldura cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)