avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul de a obține copii xerox dupa actele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul de a obține copii xerox dupa actele asociației de proprietari

Dreptul.de ă obtine xerox este asimilat cu dreptul de a beneficia de dreptul la apărare ca si componenta juridică, orice proprietar având acest drept.

O asociație susține în scris exista doar dreptul ca proprietarul sa citească actele dar sa nu faca xerox.
Va merge avocatul si va face poze...facand cerere scrisă pe loc.
Probabil ca nu vor recunoaște dreptul de reprezentare al avocatului si vor susține că doar proprietarul personal are acest drept.

Va dati seama ce aberatii juridice vor spune.

Se prefigurează o judecată pentru obținerea hotărârii judecătorești pentru xerox si probabil pentru încălcarea flagrantă a dreptului la apărare ceea ce trebuie să atragă si daune morale din partea asociației.Pentru xerox se pot acorda daune cominatorii de 500 lei pe fiecare zi de intarziere.

Referitor la.xerox dupa actele asociației cunoasteti vreo speță?
Nu e vorba de chitantiere ci de alte acte.

Mai am o asociație în vizor care nu a răspuns la cereri scrise.
Acolo trebuie aplicata amenda.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 08:35, 21 August 2018
Legea nu interzice xeroxul dupa documente ci prevede drept de acces la documente.
Dreptul.de acces nu excede dreptului de a deține copii dupa documente.
Dacă legiuitorul ar fi dorit o limitare legală ar fi prevăzut în lege, în sens larg vorbind...

Doar cand legea interzice dreptul.de acces la documente se poate considera ca este interzis dreptul la.xerox.

Ati identificat un text de lege cu interdicție?
Eu nu am gasit...
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de acces INCLUDE dreptul de a inspecta şi dreptul de a face copii.

Legile pentru acces la informaţii, publice sau comerciale private sau organizaţionale private (asociaţiile de proprietari) au fost traduse din legi occidentale, care definesc foarte clar ACCESUL ca incluzând inspectarea şi copierea.

Doar în România se găsesc "traducători" ai legilor care inventează un fel de "acces" balcanic, interpretat atât de strâmb încât să nu fie acces deloc.

Asociaţiile de proprietari NU SUNT CLUBURI secrete, ci au o destinaţie foarte clară: administrarea în comun a bunurilor imobile. În acest sens, accesul la registrele asociaţiei, conform legii şi coroborate cu principiile arhivelor şi legislaţia sursă europeană impune interpretarea tradiţională europeană că dreptul de acces include inspectarea (examinarea) cât şi copierea documentelor examinate.

Interpretarea în sensul că accesul înseamnă doar examinarea vizuală de tip " eyes only" este specifică arhivelor de tip secret, top secret, ceea ce este exclus în cazul asociaţiilor de proprietari.
În acest caz judecătorul poate constata reaua credinţă şi încălcarea obligaţiei de lealitate şi de raport a deţinătorului arhivei faţă de membrul proprietar.

Ar trebui ca un reclamant căruia i s-a refuzat accesul să iniţieze o acţiune în instanţă prin care să fie şi amendat administratorul/preşedintele care a interzis accesul şi copierea.

Poate dacă primeşte amendă, se va îndrepta împotriva juristului (avocat, consilier) care i-a dat sfatul preţios juridic pentru a-şi recupera amenda, prin proces de malpraxis juridic.

În concluzie, dreptul de acces include dreptul de examinare şi copiere.
Cereţi-vă drepturile cu încredere şi le veţi primi.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

In speta, se sustine ca dreptul la acces la acte vizeaza doar posibilitatea de a le vedea si a le analiza la asociatie.
Insa dreptul de acces trebuie sa fie unul rezonabil si nu restrictiv iar in conditiile in care se restrictioneaza dreptul la xerox sau dreptul la fotografiere consider ca apare o restrictionare nelegala intrucat studiul trebuie facut amanuntit si nu doar a vedea actele ca exista si atat.Scopul este de a se analiza actele si nu doar de a se vedea...
In plus, legea nu face nicio referire in sensul ca actele se pot studia doar in cadrul asociatiei ceea ce inseamna ca xerox dupa acte se poate face pe cale de interpretare a legii.

Daca persoana vrea sa stea 3 ore sau 5 ore nu o sa stea nimeni acolo atatea ore.In plus, la asociatii oamenii se tot cearta si fac scandal ceea ce impiedica studierea efectiva a actelor.In raspunsul la cerere se precizeaza ca petentul sa precizeze data si ora la care sa se prezinte pentru studiu.
Se va prezenta insa avocatul si nu proprietarul apartamentului.
E posibil sa conteste dreptul avocatului in lipsa persoanei ceea ce ar aduce din nou o grava atingere a drepturilor persoanei.Se va produce incalcarea dreptului la aparare care este si un drept garantat constitutional si de CEDO.
Încearcă sa facă totul aparent legal desi se încalcă flagrant legea. Dau răspunsuri la cerere ca sa nu fie amendati pentru ca au dat răspunsurile in termen legal.
Daca nu elibereaza xerox se va sesiza instanta.
Daca nu va fi lasat avocatul sa faca fotografii iar se va sesiza instanta.

Vă sfătuiesc să așteptați până pe 28 Septembrie 2018, când va fi aplicabilă noua Lege a Asociațiilor nr.196/2018. De atunci, totul va fi clar - noi, proprietarii, vom avea drepturi sporite în a controla activitatea șefilor de Asociații și de a face foto-copii la ORICE ACT al Asociației, altfel, dacă avem procese cu ei, ni se încalcă grav Dreptul la Apărare !
Vedeți un articol care clarifică obligația șefilor Asociației de a ne arăta și copia orice document al Asociației pe care-l cerem. La fel, sunt obligați să ne arate modul de calcul al listelor de plată, altfel ne vom adresa Primăriei, care ar trebui să someze șefii Asociațiilor să se conformeze legii, iar dacă nu se poate, vom intenta un nou proces civil sau penal !
CITEZ:
Art.28. - (1) Proprietarii din Condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea Asociației, să solicite în scris și să primească copii după ORICE document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele Asociației de Proprietari vor suporta costul de multiplicare al acestora.
(3) Proprietarii din Condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile Asociației de Proprietari și, după caz, să o conteste în scris. Președintele Asociației de Proprietari este obligat să răspundă în scris la Contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al Asociației de Proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta Comitetul Executiv și cenzorul (comisia de cenzori). În situația ne-soluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 30 de zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor Autorităților Locale prevăzute la art.10.

DE FIECARE DATĂ CÂND CEREAM SĂ FOTO-COPIEZ ORICE ACT AL ASOCIAȚIEI, MI SE SPUNEA CĂ NU SUNT OBLIGAȚI S-O FACĂ (la Judecătorie se poate, și aici, nu ?).
Să-i vedem cum vor fi obligați peste 2 luni să ne dea accesul la ORICE DOCUMENT al Asociației și să le putem poza, copia, etc. !
În general asociația este grav defavorizată în instanță daca nu are avocat angajat.
Si daca ambele părți au avocați instanța da solutia celui care prezintă mai bine argumentele, care poate pleda mai bine si poate motiva în mod superior fața de celălat avocat.
Egalitate nu exista de fel...in justitie decat la nivel de principiu...

Raspunsul lor ca nu sunt obligați să va dea xerox este echivalentul cu ă nu achita o datorie baneasca si in acest caz existand drept de refuz dar prin instanța se va obține hotărârea de obligare ă respectării obligației juridice.

Se mizează mult pe faptul că nu se deschid procese deoarece oamenii sunt foarte săraci și nu isi permit sa angajeze avocați.
Din acest motiv se pot face des abuzuri chiar si de poliție si alte organe...
Cand se încalcă un drept trebuie să te adresez justitiei.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Domnule Lascoschi, ce ziceți, mai au vreo șansă șefii de Asociații, știind că în noua Lege a Asociațiilor nr.196/2018 există acel art.28, alin.1, care obligă la foto-copierea ORICĂRUI DOCUMENT al Asociației, deoarece aceste acte sunt și proprietatea noastră, ca membri asociați, și nu are dreptul un președinte vremelnic să se comporte ca un dictator ?
Ar fi evident pentru orice Instanță faptul că dacă nu avem acces la documentele noastre, partea adversă are multe de ascuns și astfel nouă ni se încalcă dreptul la apărare dacă nu dispunem de dovezi din cadrul Asociației noastre !
Culmea e că noi avem dreptul să foto-copiem orice document aflat în dosarele noastre din Justiție, și nu avem dreptul la propriile acte ale Asociațiilor noastre, deoarece șefii Asociațiilor au lucruri grave de ascuns !
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

Proprietarii au dreptul să aibă acces la orice contract aflat într-o asociație, conform legii 230/2007, art. 10 ? ionica1980 ionica1980 [b]ÎNTREBARE:[/b] Este considerat un Abuz în Serviciu faptul că președintele Asociației (care nu e proprietar în Asociație, încălcând Legea ... (vezi toată discuția)
Cum pot obliga asociatia de proprietari sa furnizeze copii dupa acte? StefaniaEmerson StefaniaEmerson De ani de zile asociatia de proprietari refuza sa furnizeze orice copie dupa actele originale ale asociatiei. Pun la avizier doar rezumate nesemnate de ... (vezi toată discuția)
Avem dreptul să cerem foto-copierea oricărui act al asociației, mai ales contractele celor care conduc asociația (se pot anonimiza datele personale din acestea) ? flory_mr flory_mr Poate să-mi răspundă cineva dacă avem dreptul să cerem, conform H.G. nr.1588/2007, art.12, A, lit. c și d (implicit, conform Legii 230/2007, art. 10), ... (vezi toată discuția)