CLAUDIU LASCOSCHI a scris:
In speta, se sustine ca dreptul la acces la acte vizeaza doar posibilitatea de a le vedea si a le analiza la asociatie.
Insa dreptul de acces trebuie sa fie unul rezonabil si nu restrictiv iar in conditiile in care se restrictioneaza dreptul la xerox sau dreptul la fotografiere consider ca apare o restrictionare nelegala intrucat studiul trebuie facut amanuntit si nu doar a vedea actele ca exista si atat.Scopul este de a se analiza actele si nu doar de a se vedea...
In plus, legea nu face nicio referire in sensul ca actele se pot studia doar in cadrul asociatiei ceea ce inseamna ca xerox dupa acte se poate face pe cale de interpretare a legii.
Daca persoana vrea sa stea 3 ore sau 5 ore nu o sa stea nimeni acolo atatea ore.In plus, la asociatii oamenii se tot cearta si fac scandal ceea ce impiedica studierea efectiva a actelor.In raspunsul la cerere se precizeaza ca petentul sa precizeze data si ora la care sa se prezinte pentru studiu.
Se va prezenta insa avocatul si nu proprietarul apartamentului.
E posibil sa conteste dreptul avocatului in lipsa persoanei ceea ce ar aduce din nou o grava atingere a drepturilor persoanei.Se va produce incalcarea dreptului la aparare care este si un drept garantat constitutional si de CEDO.
Încearcă sa facă totul aparent legal desi se încalcă flagrant legea. Dau răspunsuri la cerere ca sa nu fie amendati pentru ca au dat răspunsurile in termen legal.
Daca nu elibereaza xerox se va sesiza instanta.
Daca nu va fi lasat avocatul sa faca fotografii iar se va sesiza instanta.
Vă sfătuiesc să așteptați până pe 28 Septembrie 2018, când va fi aplicabilă noua Lege a Asociațiilor nr.196/2018. De atunci, totul va fi clar - noi, proprietarii, vom avea drepturi sporite în a controla activitatea șefilor de Asociații și de a face foto-copii la ORICE ACT al Asociației, altfel, dacă avem procese cu ei, ni se încalcă grav Dreptul la Apărare !
Vedeți un articol care clarifică obligația șefilor Asociației de a ne arăta și copia orice document al Asociației pe care-l cerem. La fel, sunt obligați să ne arate modul de calcul al listelor de plată, altfel ne vom adresa Primăriei, care ar trebui să someze șefii Asociațiilor să se conformeze legii, iar dacă nu se poate, vom intenta un nou proces civil sau penal !
CITEZ:
Art.28. - (1) Proprietarii din Condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea Asociației, să solicite în scris și să primească copii după ORICE document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele Asociației de Proprietari vor suporta costul de multiplicare al acestora.
(3) Proprietarii din Condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile Asociației de Proprietari și, după caz, să o conteste în scris. Președintele Asociației de Proprietari este obligat să răspundă în scris la Contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al Asociației de Proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta Comitetul Executiv și cenzorul (comisia de cenzori). În situația ne-soluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 30 de zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor Autorităților Locale prevăzute la art.10.
DE FIECARE DATĂ CÂND CEREAM SĂ FOTO-COPIEZ ORICE ACT AL ASOCIAȚIEI, MI SE SPUNEA CĂ NU SUNT OBLIGAȚI S-O FACĂ (la Judecătorie se poate, și aici, nu ?).
Să-i vedem cum vor fi obligați peste 2 luni să ne dea accesul la ORICE DOCUMENT al Asociației și să le putem poza, copia, etc. !