avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul de a obține copii xerox dupa actele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul de a obține copii xerox dupa actele asociației de proprietari

Dreptul.de ă obtine xerox este asimilat cu dreptul de a beneficia de dreptul la apărare ca si componenta juridică, orice proprietar având acest drept.

O asociație susține în scris exista doar dreptul ca proprietarul sa citească actele dar sa nu faca xerox.
Va merge avocatul si va face poze...facand cerere scrisă pe loc.
Probabil ca nu vor recunoaște dreptul de reprezentare al avocatului si vor susține că doar proprietarul personal are acest drept.

Va dati seama ce aberatii juridice vor spune.

Se prefigurează o judecată pentru obținerea hotărârii judecătorești pentru xerox si probabil pentru încălcarea flagrantă a dreptului la apărare ceea ce trebuie să atragă si daune morale din partea asociației.Pentru xerox se pot acorda daune cominatorii de 500 lei pe fiecare zi de intarziere.

Referitor la.xerox dupa actele asociației cunoasteti vreo speță?
Nu e vorba de chitantiere ci de alte acte.

Mai am o asociație în vizor care nu a răspuns la cereri scrise.
Acolo trebuie aplicata amenda.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 08:35, 21 August 2018
Accesul la un document se face în vederea studierii acestuia. În mod logic, în litera și în spiritul ei accesul trebuie să fie nerestrictionat deoarece un acces restricționat este contrar legii.

Sigur ca,.o prevedere expresa în lege aduce echitate pentru cei care nu înțeleg si nu stiu sa interpreteze legea, atât cei de buna-credința cât și cei de rea-credința, evitandu-se procesul întrucât si cei care nu au dreptul la baza stiu sa citească chiar daca nu stiu sa interpreteze legea.
Deoarece nu avem partea adversă să ne răspundă aici... am să speculez puţin.

Poate că
1) petentul a solicitat verbal copierea (nu a solicitat nimic în scris);
2) şi nu a menţionat nimic despre cine suportă cheltuielile de copiere.

Administratorul/preşedintele poate să refuze copierea atunci când numărul de documente este foarte mare iar costurile ridicate. Petentul este obligat să preia această povară a costurilor şi să plătească pentru copiere.

Dacă refuzul a fost verbal la o întrebare adresată tot verbal iar refuzul a fost motivat datorită costurilor, atunci petentul nu va avea câştig.

În primul rând, solicitările se fac în scris (e greu de dovedit solicitarea verbală) şi apoi costurile trebuie suportate de către petent (pentru solicitări de copii numeroase).

Până atunci, putem spune că petentul are doar o simplă doleanţă la nivel la nivel verbal (verba volant) şi care nu va putea fi ataşată la un dosar de instanţă (cel mai probabil).

Există o grămadă de avocaţi tineri, fără clienţi, care ar lua astfel de cazuri pentru sume modice sau chiar pro bono, pentru experienţă.
'Concret despre ce documente ale asociatiei este vorba deoarece,legiuitorul a prevazut obligatia asociatiei de a informa proprietarii despre hotararile adunarii generale si deciziile comitetului executiv'

Cred ca ar trebui sa vorbim mai intai de documentul a carui importanta a fost subliniata chiar de legiuitor - prin impunerea comunicarii sale obligatorii catre toti membrii asociatiei - hotarirea adunarii generale:
"Articolul 25 |(4) Hotararile adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor."

Aceasta obligatie, care revine Comitetului executiv prin Presedintele Asociatiei, nu este indeplinita invocand (i) dificultatea procedurii de comunicare ("sa multiplici in 55 de exemplare si sa pui in cutia postala a fiecarui apartament") si (ii) lipsa de interes a membrilor asociatiei ("ce sa le dai, ca tot nu citesc, nu vin la sedinte, nu ii intereseaza").

Exista, insa, o procedura simpla si la indemana: un tabel pe care toti membrii asociatiei sa semneze de primire (cu ocazia platii lunare a intretinerii) - dupa ce li s-a pus la dispozitie hotarirea tiparita, fie ca o ridica sau nu.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2018
Mike41, utilizator
Cererea a fost scrisa si raspunsul.scris.
Nu are niciolegatura cu cheltuielile de copiere.
Se vrea a nu se face xerox cu orice pret.Mie imi pare inutil opozitia lor dar...este dreptul lor d a refuza..
Am mers astazi si le-am spus cat ar costa un avocat la un astfel.de proces si era o suma mica...dar au sarit dupa scaun...Valoarea reala era de cel putin 3 ori mai mare dar faceau infarct...si nu le-am mai zis...

Asociatiile angajeaza avocati pe bani foarte putini.
Asa nu au sanse reale sa castige procesele daca partea adversa are avocat mai bine pregatit pentru ca asa ceva nu se intampla de fel in justitie decat cu titlu de exceptie...
De fel.si daca au dreptate pot pierde dar aici nu e cazul pentru ca nu au dreptate.

Accesul exista la orice document si nu doar la hotarari.

Pe mine a mira cand o asociatie face un soi de opozititie la avocat cand si politia devine foarte prudenta si defensiva cand vine avocatul si le explica ce ii asteapta...pe bune..Chiar si parchetele...devin defensive...
Asociatiile insa probabil ca se cred buricul pamantului...dar eu nu le cotez cu nicio sansa in caz de proces.
Pana acum nu am gresit nicidata cand am facut astfel.de estimari dar...daca gresete instanta...
Pana acum am intalnit in proportie de 98% instante foare bine pregatite juridic.
Dar 2% exista ca si probabilitate de eroare...

Eu am o vorba...in justitie nu exist procent de 100%..

Ei par ca ar vrea sa o dea la pace...dar presedintele eu cred ca o sa vrea proces...
Si este dreptul.asociatiei la proces ca au drept la.refuz...ipotetic vorbind...
Administratorul sustine ca nu stie ce a raspuns in scris presedintele.

Personal, nu am chef de proces ca nu iau bani cat sa faca infarct dar nu voi ezita sa obtin xerox pentru ca asa este legal.

Pana atuni insa se va solicita xerox dupa.toate documentele asociatiei cu exceptia chitantelor de plata a intretinerii...ca sa fie un proces pentru tot...si cereri respinse cat mai multe...
Asta justifica si un onorariu mai mare...
Este insa posibil ca instanta sa reduca din onorariu...
Aceasta este cea mai mare problema a mea...la procese...dar important este sa castigi procesul si nu sa iti recuperezi onorariul integral...consider eu...

Asociatia va pierde si banii dati la avocatul lor daca nu respecta legea si mai platesc si onorariul partii adverse...

A gasit cineva jurisprudenta pe asa ceva?
Pe asa ceva nu am jurisprudenta.
Am jurisprudnta pe aproape pe.tot ce exista in drept dar nu pe asa ceva...si nici nu imi aduc aminte sa fi intalnit vreodata...
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Alberto Kurtyan a scris:

Administratorul/președintele poate să refuze copierea atunci când numărul de documente este foarte mare, iar costurile ridicate. Petentul este obligat să preia această povară a costurilor şi să plătească pentru copiere.
Dacă refuzul a fost verbal la o întrebare adresată tot verbal iar refuzul a fost motivat datorită costurilor, atunci petentul nu va avea câştig.
În primul rând, solicitările se fac în scris (e greu de dovedit solicitarea verbală) şi apoi costurile trebuie suportate de către petent (pentru solicitări de copii numeroase).

PROBLEMA COSTURILOR FOTO-COPIERII UNOR ACTE ESTE UNA NE-VALABILĂ ÎN ACEST CAZ.
Ce costuri pot fi dacă faci poze cu telefonul, sau, soluția cea mai bună (pe care o voi pune-o în practică dacă voi avea acces la ORICE document al Asociației) este să vin cu laptopul și cu scanerul (+ copiator) pentru face copii mai rapide, stocându-le pe Laptop ca și poze, pe care ulterior le voi imprima, dacă îmi vor folosi în procesele cu Asociația noastră.
Ce ziceți, astfel mai vorbim de costuri și de timp pierdut ? Am găsit zeci sau sute de documente utile mie ? Le triez și le scanez, salvând fiecare document ca poză comprimată cu extensia *.jpg - totul este rapid și eficient, fără mari costuri !

Alte discuții în legătură

Proprietarii au dreptul să aibă acces la orice contract aflat într-o asociație, conform legii 230/2007, art. 10 ? ionica1980 ionica1980 [b]ÎNTREBARE:[/b] Este considerat un Abuz în Serviciu faptul că președintele Asociației (care nu e proprietar în Asociație, încălcând Legea ... (vezi toată discuția)
Cum pot obliga asociatia de proprietari sa furnizeze copii dupa acte? StefaniaEmerson StefaniaEmerson De ani de zile asociatia de proprietari refuza sa furnizeze orice copie dupa actele originale ale asociatiei. Pun la avizier doar rezumate nesemnate de ... (vezi toată discuția)
Avem dreptul să cerem foto-copierea oricărui act al asociației, mai ales contractele celor care conduc asociația (se pot anonimiza datele personale din acestea) ? flory_mr flory_mr Poate să-mi răspundă cineva dacă avem dreptul să cerem, conform H.G. nr.1588/2007, art.12, A, lit. c și d (implicit, conform Legii 230/2007, art. 10), ... (vezi toată discuția)