avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Există o cale legală în România prin care o ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Există o cale legală în România prin care o persoană poate refuza o transfuzie sanguină?

Exista o cale legala in Romania prin care o persoana poate refuza o transfuzie sanguina.
Din punct de vedere legal, o simpla declaratie a persoanei care urmeaza sa ii se aplice un tratament de genul acesta, nu cred ca ar fi indeajuns incat sa fie respectata de cadrele medicale.
Daca o persoana declara, in fata unui notar de exemplu, si cu parafa acestuia, ca refuza transfuzia si sau donarea sangelui, are acesta declaratie puterea legala sa opreasca un astfel de tratament medical?

Ultima modificare: Joi, 30 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 23:42, 3 Septembrie 2018
Stiti bine de existenta unei astfel de declaratii pe care chiar statul prin ministrul sanatatii o aproba.
Uitati-va la declaratia "Fara Sange" a Martorilor.
Intrebarea mea este, de ce ei au voie si noi nu?
De ce credeți dvs ca ei chiar respecta cu strictețe aceste lucruri.
Ultima modificare: Joi, 30 August 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu am inteles la ce va referiti.
Puteti da un link?
Nu exista un link despre o astfel de declaratie, de aceea am si intrat pe acest forum, pentru a obtine raspunsuri legale.
Puteti lua legatura pe cai oficiale cu cei de la martorii lui Iehova, prin intermediul situ-lui lor, JW.org,
Declaratia lor este distribuita tot de ei, pentru membri lor, am putea-o numi cu "circuit inchis".
Am vazut aceea declaratie, si am mai vazut si alte cazuri in care refuzul transfuziei chiar a salvat viata.
Repet intrebarea de mai sus. De ce ei au voie si noi nu ? :)

RazvanLzu a scris:

Cred ca din punct de vedere medical, am putea discuta mii de ani

Cred ca faceți o confuzie intre transfuzie și perfuzie. In alta ordine de idei, era mai simplu daca spuneți de la început ca doriti sa refuzati transfuzia din considerente religioase, nimic de condamnat, este alegerea fiecaruia. Ar trebui de asemenea sa stiti ca puteți refuza orice act/manevra medicala (cat sunteti conștient bineînțeles) dumneavoastră sau aparținatorul (cat timp nu sunteti conștient si nu va este pusa viata in pericol)
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ave dreptul de a refuza transmisiile. Se cheamă dreptul la autodeterminare, respectiv aveti dreptul de a accepta sau refuza un tratament medical. E adevarat ca multi medici preferă să facă transglfuzii pt ca este mai usor pt ei decât să folosească alternativele care exista doar ca sunt un pic mai scumpe.

Alte discuții în legătură

Legalitate refuz transfuzie de sange weedmastersr weedmastersr Buna ziua. Am nevoie disperata de ajutor. Maicamea sufera de o anemie severa, cu nivelul hemoglobinei la 40. Ea face parte din secta martorilor lui Iehova si ... (vezi toată discuția)
Ordin neresuscitare eli14 eli14 Exista in Romania posibilitatea redactarii unui testament sau ordin de neresuscitare si refuz tratament in caz de boli fatale, accidente etc.? (vezi toată discuția)
Doresc sa dau in judecata spitalul. Albu Alexandra Albu Alexandra Buna ziua! Pe data de 04 Octombrie 2020 am avut un accident rutier si am fost transportata de urgenta la Spitalul Municipal. In timpul internarii mi s-a ... (vezi toată discuția)