avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bullying la școală
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bullying la școală

Buna ziua,

am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ultimul timp lucrurile au cam scapat de sub control.
Diriginta este tanara, vorbeste foarte incet si lent, singura ei vorba este "vom incerca sa gasim o solutie". Un baietel , in mod special si-a luat-o in cap. A ascuns ghiozdanul unei colege in toaleta baietilor, intr-o cabina. Din fericine n-a disparut nimic, dar cred ca a fost nevoita sa-l arunce la cum mirosea. A ascuns telefonul unui coleg sub piciorul unei mese, din fericire l-au gasit cei care invata dimineata si l-au returnat. A aruncat caciula unei colege la cosul de gunoi de pe hol, n-a mai fost recuperata. A aflat de la femeia de serviciu ca o aruncase mai departe, crezand ca e abandonata. Arunca penarele prin casa, stropeste cu cerneala, s-a ajuns si la agresivitate fizica(aici sunt vreo 2-3).
Parintii neaga si ii iau apararea, spun ca a fost provocat? Mereu? Si de fata cu ghiozdanul dus la WC, si de fata cu caciula aruncata?
Intr-una din ore arunca cu chipsuri dintr-o punga intr-o colega, profesoara i-a spus ca daca mai face asa ii cheama parintii la scoala. PArintii, cum am spus, ii iau apararea pana in panzele albe. Mai au un copil in scoala, cu premii la concursuri internationale, sunt bine vazuti si cel mic profita la maximum.
Diriginta e total depasita. Le-a adus un psiholog (contra-cost), dar ce sa faci in 2 ore. Apa de ploaie.
Ce optiuni legale am in caz ca ajunge si copilul meu tinta? Ma tem ca e doar o chestiune de timp. Unde pot face plangere? Exista posibilitatea scaderii notei la purtare?
De mutat exclud, pentru ca profesorii sunt foarte de treaba si si-a facut prieteni, copii sunt in general in regula.
La director nu cred ca se poate ajunge, a sunat cineva sa intrebe de audienta si i s-a spus "pe ce lume traiti?" Pot lasa o cerere la secretariat? Dar are vreo valoare daca scriu X a facut Y si Z?
Multumesc,
Ultima modificare: Duminică, 9 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Din pacate, in scolile romanesti violenta a crescut alarmant in ultimii ani. Cadrele didactice se plang, asa cum spune Martoze, ca asta nu e scoala. Nu mai au capacitatea sa inteleaga elevul de azi, majoritatea cadrelor sunt depasite, ele spun asta, ele spun ca pregatire profesionala continua nu exista concret, ca elevi ca azi nu au avut...
Indiferent de cum si a cui e vina, realitatea este ca sistemul de invatamant e obligat si obliga si parintii sa fie de acord ca el, sistemul, sa educe copiii. Copiii sunt care sunt, ca sunt prosti, destepti, dislexici, discalculici, cu diverse TSI sau CES, nu conteaza, nu parintii, elevii sau profesorii au decis asta, statul a decis ca sistemul ii educa pe toti.
De aceea, faptul ca nu exista profesori de TIC la multe scoli, ca nu sunt sali de curs, ca una sau ca alta nu este treaba parintilor sa rezolve. Din păacate insa, fara implicarea lor nimic nu se intampla.
Desi sistemul este subfinantat, nu gasesti adrese sau cereri ale cadrelor didactice, ale directorilor de suplimentare fonduri. Mereu par ca ajung cele care pot fi date.

Este o oroare sa incerci sa ceri si sa obtii dreptul legal (pe care niciun parinte nu l-a pus in vreo lege) ca pruncul lui sa dea anumite examene orale (pentru anumite tulburari TSI) sau sa il insotesti la scoala pentru ca are un diabet cu glicemie oscilanta.

In privinta celor aratate despre faptul ca minoritatea face regulile, atrag atentia despre lipsa de informare juridica privitoare la drepturile omului si ale copilului care poate duce la acest tip de gandire.
Toti copiii au drept la educatie, toti copiii trebuie raportati numai la situatii obiective in diferentierea dintre modul in care ei sunt educati. Diferiti suntem toti si cand am intrat in UE am stiut ca UE promoveaza egalitatea in diversitate. Diversitatea e buna, ar fi culmea sa fie toti buni atleti sau toti buni fizicieni sau toti rai vecini. Suntem diferiti si e normal asa.

Va rog sa respectati legile romanesti asa cum sunt ele si nu instigati la discriminare! Nu poti trimite un copil diabetic la scoala de diabetici si un copil cu dislexie la scoala de dislexici!
Inteleg faptul ca azi cadrele didactice nu sedescura cu elevii, dar asta e treaba sistemului si cadrele didactice ar trebui sa solicite ajutor sistemului. Indiferent ca sunt copii cu nevoi anume, ca sunt prea diferiti si profesorul nu poate face fata, ca sunt prea multi in clasa, ca sunt prea putini, ca sunt greu de stapanit, ca sunt obraznici, ca sunt prea cuminti, ca sunt prea bolnavi sau prea frumosi! Nu conteaza, nu poti, cere ajutor. Nu merge, aduna oameni, gaseste solutii. Copiii trebuie educati in spiruitul acesta al problem solving, or cadrele didactice nu isi pot rezolva problema proprie?
Este o mare lipsa de educatie in sistem. Scoala incluziva inseamna sa nu discriminezi. Cadrele didactice ar trebui sa inteleaga ca acestea s-au nascut intai din dreptul fundamental al tuturor de a fi considerati egali, fara discriminare ca scriu cu mana stanga sau ca nu pot face sportul. Acest sistem este si mai ieftin decat sa faci in fiecare oras 3 scoli speciale si inca 2 ca atatia elevi ai. Ecomonic mai bine igti educi educatorii sa faca fata. Din pacate insa, si ei sunt slab educati.

Profesorul care nu poate obtine de la elev respectarea regulilor ar trebui reeducat. Nu, adultul care este raspunzator de un copil nu are scuze ca isi pierde cumpatul. Tu esti acolo exemplu, nu poti urla, discrimina, acuza, abuza.Asa cum eu, ca avocat, nu pot incalca legi, trebuie sa am o anumita moralitate si etica, sa respect legi si sa indrum numai in spiritul legii.

Nu stiu daca am mentionat anterior, dar precizez ca aceste lucruri le cunosc din lucrul cu scolile in numele si pentru clienti, dar ma bazez mai ales pe rapoartele din educatie facute atat de stat, dar si de UNICEF. Este unul din 2015 parca ce vorbeste despre violenta in scoli si rolul cadrelor didactice in asta.
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2018
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimată doamnă avocat, dvs. îndrumaţi în spiritul legii.Dar sunt legi care nu impun pedepse, deci nerespectarea lor nu are nici un efect.La fel este statutul elevului: elevul trebuie respectat, nu-i voie să fie jignit, nu-i voie să fie dat afară din clasă, dacă refuză să răspundă, profesorul nu are voie să-i dea notă fiindcă nu i-a evaluat competenţele, etc. Profesorul? Nu are nici un drept.
Caz concret: un profesor are nişte elevi excepţionali la materia sa şi doreşte să-i pregătească pentru concursurile şcolare, din timpul său liber.Pentru asta, direcţiunea îi impune: Cerere pentru a i se aproba pregătirea elevilor, lista cu elevii participanţi la pregătire, acordul părinţilor pentru a participa copiii, grafic cu tematica pregătirii pe date şi sala unde se face pregătirea. Salariul profesorului respectiv este de 1900 lei net. Mai este motivat acel dascăl să muncească benevol? Şi cine pierde? Elevul, evident.
Însăşi aspectele din şcoli prezentate pe reţele sociale încalcă Legea învăţământului, unde scrie clar că elevii nu au voie să filmeze în timpul orelor de predare, o pot face numai cu acordul profesorului; prezentarea acestora la televiziuni încurajează indisciplina elevilor, iar pentru încălcarea legii, elevii nu sunt pedepsiţi.
Sfaturile pe care le daţi sunt utopice; mii de profesori titulari părăsesc sistemul, tocmai din cauza unor asemenea concepţii. Am impresia că deliberat s-au creat asemenea legi pentru a pregăti generaţii de oameni analfabeţi funcţional, agresivi , needucaţi, uşor de manipulat.
Profesorul care nu poate obtine de la elev respectarea regulilor ar trebui reeducat

Pe asemenea principiu funcţionează azi statul, sunt reeducaţi procurorii şi magistraţii, de către infractori. După părerea dvs., ar trebui reeducaţi toţi profesorii, fiindcă elevii recalcitranţi dintr-o clasă se comportă identic cu toţi profesorii, fără deosebire de sex, vârstă, vechime în învăţământ sau culoarea ochilor.
Doamna Martoze, cum spuneam, eu discut despre ce spune legea sa facem, nu interpretez transcedental educarea magistratului. Aici discutam despre ceva. Doriti sa ajutati, ok, puteti sa ii sugerati userului si alte initiative care il pot duce pe calea cea buna.

Nu, profesorul nu are mai putine drepturi decat elevul. drepturile elevului sunt doar diferite de ale profesorului, nu sunt mai motate.
Fiecare categorie are drepturi stabilite raportat la atributiile lui in scoala, la varsta si alte elemente obiective, e normal, nici eu nu am aceleasi drepturi ca orice client al meu. Nu mai spun daca am client minor, sa vezi atunci. Dar si cand e major, sa vezi cum tii cu copilul lui minor si clientul nu intelege. Si da, asta e obligatia mea legala. Si da, ii explic si inteleg toti. E normal asa.
Dealtfel, sistemul e similar. Eu urmaresc beneficiul minorului, dar parintele lui ma plateste si eu nu ma dau cu fundul de pamant ca minorul are mai multe drepturi decat mine. Are alte drepturi, fiind o categorie protejata de lege. Atat, nu e vreun balaur.
E un copil pana la urma, nu-l putem educa cu frumosul, invatandu-l iubirea, empatizand cu el? Ei, daca nu putem... da, nasol atunci. Si legal vorbind e nasol, ca legea nu ne da parghii pentru cand am gresit.

Nu inteleg exemplul cu profesorul cu 1900 de lei net. Normal ca e nevoie de lista, de cerere, de acord, exista proceduri, nu suntem pe camp (cum ne spunea noua un profesor). Adica e ok ca un copil sa fie la scoala fara ca parintele lui sa fie de acord? De unde asta?

Pai pot eu sa chem un minor la mine in cabinet la discutii fara sa fie parintele de acord?
Ca eu sunt bine intentionata si ca stau de vorba cu copiii sa vad parerea lor, nonformal, ca asta e un lucru si un efort suplimentar neplatit, ca asa ma asigur eu ca ce mi-a spus parintele se confirma, ca am desene si mandale si povesti pe care le arat ca sa vad atentia si interpretarea copilului privind faptele, ca sa ii rasplatesc, ca sa ii pregatesc pentru intalnirea cu un alt strain care poate nu are atata timp... sigur.
Sa fac asta fara acordul parintelui? Nu, nu pot, e ilegal. Si nu vad de ce sa ma plang de asta, e normal ca parintele sa decida pentru copilul sau.
Ar fi cam ciudat sa faca cineva lucruri cu copii fara acordul parintelui, legea spune ca parintele alege educatia copilului sau, nu decide copilul ce vrea el.
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Stimată doamnă avocat, acordul părintelui e doar picătura în mare.
M-am referit la salariul unui profesor, care din acest venit trebuie să trăiască, să-şi asigure transportul şi hârtia pentru fişele de lucru, fiindcă unii copii nu au manuale, şcoala nu are hârtie, etc.În asemenea condiţii, coroborate cu birocraţia şi cu drepturile elevulului, dispare motivaţia oricărui dascăl de a face ceva suplimentar faţă de sarcina de bază. Nimeni nu obligă profesorul să trimită copiii la concursuri şcolare, nici să-i ducă în excursii; deunăzi, un diriginte a vrut să ducă copiii cu tramvaiul în vizită la o intreprindere, în programul "şcoala altfel", dar direcţiunea a interzis ca să se ceară 6 lei de la părinţi pentru 2 bilete de tramvai, ca urmare, copiii vor sta în clasă şi vor spune poveşti.
Revin la drepturile profesorilor şi a elevilor:
În ora d-lui profesor (cu 20 de ani vechime şi bărbat solid, sportiv), la liceu, copilul ascultă manele în timpul orei.Profesorul îl roagă să oprească muzica şi să-i deatelefonul, elevul refuză, profesorul merge la el să-i ia telefonul din mână, elevul îl îmbrânceşte şi-i spune "F----i morţii mă-tii", profesorul îl scoate din clasă forţat. Profesorul a fost pus în discuţie în Consiliul profesoral, sancţionat, în particular directorul i-a spus că are dreptate, dar trebuie să se înţeleagă cu părinţii minorului, că aceia au ameninţat cu televiziunea, etc. şi e vorba de "prestigiul şcolii"
În aceeaşi şcoală, în septembrie, profesorii descărcau scaune şi mese noi din camioane, iar elevii liceeni fumau pe bancă şi făceau comentarii la adresa profesorilor.Acelaşi profesor i-a spus directorului să roage şi băieţii să ajute la descărcat, dar directorul, speriat, l-a refuzat, spunând că e interzis a solicita ajutorul elevilor !
Legea e lege, dar asta e educaţie?
Martonze, utilizator
Doamna avocat , nu am instigat pe nimeni la discriminare. Am amintit doar ce metode se utilizează în scolii. Directorul face repartizarea elevilor și a profesorilor în clase bune si mai slabe.
Cand am amintit de ușa de fier, nu am avut în vedere dotarea materială a scolii, ci faptul că un elev minor a spart nasul unui profesor. Referitor la dotările materialeam să va dau un exemplu : la începutul anului fiecarui profesor i se solicită o cerere in care sa enumere manualele si editura pe care consideră sa il utilizeze. Indiferent ce solicită profesorul tot manualele editate la didactic sunt trimise de către inspectorate.In toată țara, în inv preuniversitar se utilizează ac manuale. În
Constitutie se menționează ca inv este gratuit. La liceu numai pentru manuale părinții scot cel puțin 100 de lei.
Ați afirmat ca sistemul dorește să îi educe pe toți. Ca toți copii au dreptul la educație. Da. De acord. Dar oare de ce un copil bun trebuie să asiste si sa audă si sa si piardă timpul la circul pe care îl fac ceilalti ? Oare nu este îngrădit dreptul la o educație, nu este încălcat dreptul la demnitate a acestuia? De ce un copile este obligat să joace după cum vor restul clasei ? La un liceu bun , unii elevi au hotărât să nu mai sta la o anumită oră. Ia amenințat ca cei care nu pleacă vor fi bătuți.
Cand ama dat exemplu cu copilul bolnav de HDD , nu am avut în vedere încălcarea dreptului copilului la educație, discriminare sau reeducarea profesorilor. Am dat acel exemplu ca să înțeleagă ca pentru un singur copil suferă atât ceilalti copii cât și profesorul. Învățătoarea maiavea puțin și ajungea în depresie. Mămica nu venea la ora sa aibă grijă de copil, ci să intervină in timpul orei,sa răspundă în locul copiilor , să îl lase pe propriul său copil sa întindă mucii pe banca si altele . Nu există școala 1- 8 sa nu aiba cabinet psihologie. Dar nici un pshi bu a venit vreodată sa stea de vorbă cu elevii. Ci doar solicită fisele de la diriginti.Asta este sprijinul oferit profesorilor de cadrele de specialitate. Nu profesorii le încalcă drepturile elevilor , ci acestia abuzează de drepturile auzite si intelese. Cum ați interpreta dpv juridic acțiunea unuicopil de clasa a v a care ii spune mamei ca nu are voie sa - i facă nimic. Fac ce vreau. Astfel îți fac plângere la protecția copilului. ? Statul este cel le încalcă drepturile. Asta o face prin programele sale, prin manuale, prin legislația ( ai bani ai carte ) Rar o sa întâlniți un director din inv care sa cunaosca legea si regulamentul de ordine interioara. Dacă nu ar primii foite statistici situatii de completat de la inspectorat/ ministrul nu ar ști în ce constă funcția sa. Asta este valabil si pentru inspectori. Ați văzut în vreo scoala generala regulamentul de ordine interioară afișat la vizier , prin clase ? Ați auzit vreodată ca cererile unor părinti care au solicitat în numele copilului să studieze o limbă de exemplu japoneza / germana si aceste cereri sa fie înregistrate și sa fie admise? Ati mai auzit că elevii sunt indrumati , in funcție de capacitățile acestora ,de talent la anumite scolii de art, laboratoare tehnice...? Sunt copii care au talent in muzica , sport. Nimeni numai vine să i selecteze si sa formeze. Învățământul Norvegia este avansat pentru ca este centrat pe elev, pe nevoile sale . Iar posturile nu sunt ocupate de anumiți speciali. În Belgia , există un profesor care în fiecare zi ia copii de la ușă și le face educație pe strada până la școală. Tot același profesor ii învață regulile la masa si tot acesta îl aduce înapoi la părinți. Pentru acesta munca , profesorul care nu trebuie să aibe studii superiare primește cel puțin 2000 euro.
Oare la dumneavoastră a venit un client sa va jignească , sa va arunce cu ce nimerește,sau să vă scuipe pentru că i sa respins cererea ? Oare un client a venit sa va atace , sa va ia actele sau să va fure geanta ? Oare pe strada v a așteptat și anincepu să urle si sa tipe , sa va ameninte ca va bate, va omoare.? Oare un client a venit vreodată la dv si si a pus picioarele pe masa așa cum a făcut acel elev din Buzău? Personal, nu cred ca ați fost pusă vreodată în astfel de situații. Nu ați înțeles de ce un domn/ doamna a aminti de 1900 de lei. Daca dv ca avocat ați fi plătită fel ca colega desii ați avea mai multe cazuri / dosare/ spete decât acesta v ar convenii? Dacă s- ar da examebla toate materiile , ați vedea situația reală din inv Unii profesori sunt obligați sa muncească în plus , iar alții nu. Dar acestia din urmă sunt plătiți mai bine sau la fel de bine ca si cei care fac voluntariat.obligat.
Spuneți că legea sa fie respectată . Oare ați auzit vreun profesor ca a primit vreodată contractul de munca,fisa postului ca a auzit de medicina muncii ? Ați avut vreun caz un elev a fost sancționat pentru agresiune fizica contra colegilor sau ca ar exmatriculat la 90 de absente / semestru ( legal pentru 10 absente se scade un punct la purtare si pentru media la purtare / an se exmatriculeaza.
Am întâlnit un singur caz unde conducerea a hotărât exmatricularea unei eleve pentru caafla datele unor părinti / elevi majori si efectua comenzii in numele acestora la Avon A mai cerut telefon unei colege si nu a mai vrut să îl dea înapoi. Dar si in acest caz , direct ia dat posibilitatea să ceară pretransferul la un alt liceu.
În cea ce privește calitate unor profesori și respectarea legii, va rog să vă uitați în Jud Ilfov, la posturi ocupate per total cam câți " titulari" matematica aula plată cu ora pentru titulari câte 18 ore în plus . Adică acești super eroi au doua catedre întregi de ani de zile. Câți pensionari sunt care au catedre întregi ( desi legea nu le permite decât 9 ore) .

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu, trafic de influenta sau sunt eu de vina ? rcip78 rcip78 Buna ziua .dupa acest sper scurt istoric al evenimentelor as vrea sa ma sfatuiti ce e mai bine de facut,sunt tatal unei eleve de clasa a 7a iar in momentul in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o situatie mai delicata si as dori sa primesc un ... aurelaurel20242025 aurelaurel20242025 Buna ziua, am o situatie mai delicata si as dori sa primesc un raspuns. Sunt tatal unui baiat care este in clasa 5. In clasa baiatului, exista un grup de ... (vezi toată discuția)
Profesor abuz in serviciu ioana19 ioana19 Buna ziua. Daca un porf,are boala pe mine,si pot demonstra ca din cauza aia imi da note mici,desi stiu si invat,multai bine decat restul,se face vinovat de ... (vezi toată discuția)