avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bullying la școală
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bullying la școală

Buna ziua,

am un copil clasa 5-a la un liceu. Am zis ca primele 2 luni sunt de acomodare, in special baietii incercand sa stabileasca niste ierarhii, dar in ultimul timp lucrurile au cam scapat de sub control.
Diriginta este tanara, vorbeste foarte incet si lent, singura ei vorba este "vom incerca sa gasim o solutie". Un baietel , in mod special si-a luat-o in cap. A ascuns ghiozdanul unei colege in toaleta baietilor, intr-o cabina. Din fericine n-a disparut nimic, dar cred ca a fost nevoita sa-l arunce la cum mirosea. A ascuns telefonul unui coleg sub piciorul unei mese, din fericire l-au gasit cei care invata dimineata si l-au returnat. A aruncat caciula unei colege la cosul de gunoi de pe hol, n-a mai fost recuperata. A aflat de la femeia de serviciu ca o aruncase mai departe, crezand ca e abandonata. Arunca penarele prin casa, stropeste cu cerneala, s-a ajuns si la agresivitate fizica(aici sunt vreo 2-3).
Parintii neaga si ii iau apararea, spun ca a fost provocat? Mereu? Si de fata cu ghiozdanul dus la WC, si de fata cu caciula aruncata?
Intr-una din ore arunca cu chipsuri dintr-o punga intr-o colega, profesoara i-a spus ca daca mai face asa ii cheama parintii la scoala. PArintii, cum am spus, ii iau apararea pana in panzele albe. Mai au un copil in scoala, cu premii la concursuri internationale, sunt bine vazuti si cel mic profita la maximum.
Diriginta e total depasita. Le-a adus un psiholog (contra-cost), dar ce sa faci in 2 ore. Apa de ploaie.
Ce optiuni legale am in caz ca ajunge si copilul meu tinta? Ma tem ca e doar o chestiune de timp. Unde pot face plangere? Exista posibilitatea scaderii notei la purtare?
De mutat exclud, pentru ca profesorii sunt foarte de treaba si si-a facut prieteni, copii sunt in general in regula.
La director nu cred ca se poate ajunge, a sunat cineva sa intrebe de audienta si i s-a spus "pe ce lume traiti?" Pot lasa o cerere la secretariat? Dar are vreo valoare daca scriu X a facut Y si Z?
Multumesc,
Ultima modificare: Duminică, 9 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raportul este din 2016 si este facut de Salvati copiiiRomania. [ link extern ]

„În majoritatea situaţiilor asociate bullyingului, pornind de la statusul de agresor sau victimă, nu sunt remarcate diferenţe semnificative din perspectiva mediului de rezidenţă a respondenţilor. Altfel spus, şansele să întâlnim comportamente de tip bullying sunt similare, indiferent că vorbim de mediul rural sau urban.” Adica din studiu nu au reiesit ca parintii sunt mai bogati sau mai educati, mai putin instariti sau mai slab pregatiti. E o situatie generalizata si la oras si la sat, in toate mediile sociale, fara diferente notabile.
Doar 13% dintre copii cunosteau termenul de bullying din medii scolare, de la ora de dirigentie, de exemplu. Cam slaba educatia antibullying in locul unde se intampla cel mai mult.
Copiii nu cunosteau existenta vreunei comisii de combatere a violentei in scolile lor. Ele existau la momentul studiului deja de 1 sau 2 ani. Niciun copil nu stia de ele, niciunul!
Pedepsele, sanctiounile erau considerate de elevii de gimnaziu ca functioopneaza, dar de cei de liceu ca nu functioneaza in a stopa fenomenul.
Adultii tolereaza bullyingul in forma emotionala si psihologica a acestui fenomen. Abia cand se ajunge la forme de violenta fizica lucrurile se schimba.
Scolile nu au o abordare comuna, unii profesori incurajeaza bullyingul sau pe agresori si exista preconceoptii legate de elevii mai buni la invatatura care sunt tolerati de profesori in acest tip de comportament, iar cei mai slabi sunt vazuti vinovati a priori.
Majoritatea copiilor nu au stiut care e treaba consilierului scolar!

In afara de astea, continua in scoli mentalitatea ca un profesor face bine sa ii ia telefonul din mana copilului sau sa-l scoata cu forta afara din clasa... si ne intrebam de ce e violenta in scoli. Daca tu, ca profesor, nu cunosti metode psihopedagogice de apropiere de elev, de rezolvare a unei situatii de conflict, si raspunzi agresiv in acel conflict, ce sa mai ceri? Felicitari, elevul si-a insusit comportamentul.
Sa stiti ca statistic, la gimnaziu se foloseste agresivitatea verbala si la liceu se trece spre cea fizica. De aceea, in cazul de mai sus, mie imi pare incredibil sa il compatimim pe adultul care nu a stiut manageria o situatie cu un minor.
Cum sa sdcoti un minor din clasa? Cum sa nu stii ca asta poate insemna negarea dreptului sau la educatie? Cum poti proceda astfel, sa nu stii limitele profesiei tale, parghiile legale, sa nu stii proceda?
Nu conteaza salariul, ai un job si ti-l faci. Nu, clientii mei care au negociat mai bine sau carora le-am facut reduceri de onorarii nu au avut servicii mai slabe sau mai proaste.
Ar trebui sa revedeti oricum salariile din invatamant. ele depind de gradatii, vechime, grad. Un debutant parca avea 3680 de lei brut, cam 2200 net. Sper sa nu ma lase memoria de tot si sa nu le incurc.

Elevii trebuie sa invete orientarea spre gasirea de solutii si profesori dintr-o scoala nu pot gasi solutii pentru a nu cere bani? Pai si cum pot face ei asta, educatia spre ainsusirea acestei competente?
Asta spun, ca trebuie sa avem educatori educati, care nu scot ochii ca fac excursii, pentru ca o fac si pentru ei, pentru ca au activitati extrascolare impuse... au punctaje pentru ele...

Elevii trebuie educati, din studiul citat de mine reiese ca ei nu sunt educati, ca nu stiu ce ar trebui sa stie de la scoala.
Doamnă avocat, aş vrea să vă văd pe dvs. în ipostaza în care sunteţi agresată aşa cum v-am descris.Şi n-aţi nimerit-o cu respectivul profesor, fiindcă el este unul din aceia care a organizat excursii cu elevii, care este foarte apropiat de elevi, nu e novice, are şi experienţă pedagogică, nu dă note mici, care e şi duhovnic şi are şi cunoştinţe de psihologie, dar....e şi el om.
Eu nu ştiu de ce mai critică oamenii la televizor elevul care a bătut cu ranga profesoara, pe stradă - este evident, după concepţia dvs., că acea profesoară e vinovată, fiindcă nu a fost educată , nu a găsit soluţii pentru a îndepărta corpul contondent de propria spinare.Da, profesorii trebuie să facă cursuri de hipnoză sau mânuirea pixelului albastru, ca în situaţia în care sunt atacaţi, să anihileze elevul cel cu drepturi fără jigniri, umiliri, atingeri, dat afară din clasă sau dat note mici. Asta e soluţia!
Fenomenul acesta s-a accentuat de când a apărut Statutul elevului.
profesori dintr-o scoala nu pot gasi solutii pentru a nu cere bani? Pai si cum pot face ei asta, educatia spre ainsusirea acestei competente?

aici nu v-am înţeles, sincer. Sunt soluţii:la "şcoala altfel" copiii pot sta în clasă şi juca "mima" iarna sau de-a prinselea, în curtea şcolii, vara.Astea nu costă bani şi sunt nişte soluţii.
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2018
Martonze, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista solutii juridice, de la donarea a 40 de bilete de catre un parinte, persoana fizica catre scoala, la donarea contravalorii lor catre scoala cu scopul precis de a se organiza respectiva excursie. Astea sunt asa, cele mai simple.
Ideea e ca nu ai voie sa ceri bani ca profesor. E voie sa donezi scolii orice.

Cu acel profesor, inteleg, e un om super, dar e om si a gresit, nu spune nimeni altceva. E ok sa ne recunoastem greselile, sa le acceptam, ca asa ii invatam pe copii, ca sa invatam ceva din ele.

Dar nu putem veni cu exemple despre uite ce a patit un om bun care a gresit in contradictoriu cu un copil needucat care nu a primit educatie, ci bruscare. Eu asta va spun.

In rest, daca aveti solutii, va rog sa continuati discutia. Daca nu, poluam topicul omului inutil si chiar voi sterge orice mesaj ca cele anterioare. Aveti chef sa ma certati pe mine ca asa e raspunderea legala, la adult si nu la copil. Nu eu am facut legea, asa e ea, ca parinte sau profesor nu ai voie sa agresezi minori, trebuie sa ii educi, respectandu-le drepturile.
Ca adult ai drept la respect, insa tu esti cel care esti in masura sa iti aduci acest drept la realitate dintre cei doi, adult si copil. Asa spune legea romana, tratate internationale, nu e conceptia mea, asa incat va rog sa nu continuam inutil. Nu permite nici lega romana si nici alta eurtopeana sa iei copilul sa-l scoti afara daca a gresit, trebuie sa ii arati greseala.

Vad ca solutii in caz de bullying nu sunt, in afara de cele despre educarea copiilor. Prin urmare, asta e solutia.
As fi vrut sa discut cu doamna cu problema mai mult, sa inteleg daca a incercat solutii amiabile, daca a intrebat la scoala de respectivele comisii, daca a apelat la dirigintele care nu prea am inteles daca stie pe unde sa intoarca procedura ca sa rezolve ceva activ...
Doamna, daca puteti reveni cu detalii, ar fi tare bine.

Cate ceva referitor la educarea clasei: sunt exercitii de unire a colectivului, de creare a unor nuclee antibullying, pentru asta trebuie inteles ca nimeni, victima, agresor sau martor nu ramane neatins si neranit de bullying. trebuie fiecare sa isi faca treaba lui, fara a condamna pe altul din alt rol. Victima are cativa pasi simpli, printre care sa spuna stop, sa arunci mingea in terenul abuzatorului si sa paraseasca drept locul. Martorii au si ei roluri clare, printre care sa intareasca ideea de stop, la noi in clasa asta nu se mai face, dar si sa apeleze urgent la un adult. Nu victima apeleaza la adult, ci un martor. Toti au un rol si trebuie sa se implice. Totusi, chiar daca nu s eintampla, trebuie exersat si se va intampla. Faceti scenete de rol dupa scoala. Puteti pune abuzatorul in rol de victima.

Copiii trebuie insa supravegheati, in clusiv in pauze. Chiar daca au camere, ei trebuie supravegheati si, in caz de ceva, indrumati, orientati.

Reveniti cu evolutia situatiei, multumesc.
Aveti mesaj privat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2018
Liliana Gradinaru, Avocat
Traim toti intr-o lume ciudata in care legea nu respecta normalitatea iar normalitatea nu respecta legea. Dirigintele nu poate incalca legea chiar daca aceasta nu este corecta. Intelegerea, compasiunea,spiritul de echipa este normal sa fie promovat dar aici se vorbeste despre abaterile disciplinare ale unui copil, abateri care nu pot fi indreptate in cele maxim 6 ore petrecute de copil la scoala. Ideea este cum faci tu ca diriginte/profesor/om ,sa inteleaga o familie ca are probleme in gestionarea emotiilor unui copil? Cum reusesti sa i faci pe parinti sa inteleaga ca au si ei o obligatie morala pentru educatia afectiva a copilului.
De prea multe ori profesorul/dirigintele este pus la coltul de rusine pentru abaterile elevilor, abateri disciplinare ce pornesc din familie. Ce faci ca diriginte, penalizezi copilul pentru neimplicarea adultilor in viata sa afectiva ? Este usor sa judecam dar realitatea este una dureroasa. Sunt parinti care cred ca doar oferind resurse financiare nelimitate copiilor si-au facut treaba, sunt parinti care vin peste profesori si-i trag la raspundere pentru rezultatele nesatisfacatoare ale copiilor personali uitand ca acasa , in timpul liber elevii trebuie sa invete si sa aiba parte de recreere activa impreuna cu proprii parinti. Da, nu este suficient sa le pui o tableta cu jocuri in mana si sa ai pretentia ca sunt linistiti acasa iar la scoala , unde jocurile viiolente sunt interzise isi descatuseaza energiile.....
Dumneavoasra sunteti parinti, implicati in educatia propriilor copii dar profesorii nu au parte doar de familii responsabile, au parte de elevi proveniti din toate mediile, cu nevoi si cerinte diferite. Va rog sa va uitati la statistici, cati elevi astazi mai au ambii parinti aproape , iar dintre cei cu parinti incercati sa descoperiti cati mai sunt implicati in educatie. Nu , nu vorbesc despre acei parinti cu ifose care-si duc copii prin baruri si restaurante de la varste foarte fragede doar pentru ca *au si ei dreptul sa se relaxeze*. Vorbesc de acei parinti care sambata si duminica isi petrec timpul cu familia mergand la inot, la pescuit, la tara in aer liber, la munte sau la mare sau chiar pe stadioane sa alerge sau sa joace un joc de echipa. Situatia sociala si cea economica ne face pe multi dintre noi sa uitam ce este important pentru noi, uitam cat de important este mediul familial pentru echilibrul afectiv al unui copil, ajungem sa gasim alti vinovati , refuzam sa ne asumam vinovatia...
Da, situatia in invatamat este critica asa cum vedeti si dumneavoastra: elevi fara parinti care sa le ofere un echilibru afectiv, elevi cu parinti implicati in munca pentru a putea oferi un trai decent familiei, elevi cu parinti de multe ori inconstienti care cred ca jocurile video sunt o rezolvare a consumului de energie, elevi cu parinti implicati in educatie care ajung sa resimta din ce in ce mai mult problemele sistemului si refuleaza tot in capul profesorilor, o legislatie stufoasa si greu de inteles chiar si pentru cei care o concep......
Ma scuzati pentru interventie dar am simtit nevoia sa atrag atentia asupra societatii in care traim si a problemelor reale cu care se confrunta un profesor.....
Buna ziua am și eu un băiețel în clasa zero.O fetiță de clasa a 5 de un an de zile când îl prinde îl jignește îl bruschează îl bate nu știu ce să mai fac.Am luat legătura cu învățătorii cu părinții fetei nu sa rezolvat nimic .Ce măsuri pot lua ?

POPA GHEORGHE a scris:

Este o initiativa corecta si este bine sa nu intarziati sa luati masuri spre binele copiilor dvs. Daca vizionatul de filme pentru adulti in timpul orelor se verifica s-a ajuns deja cam departe. Profesorii implicati nu trebuie sa lipeasca de la intalnire. Trebuie invitati oficial.
In prezent este la promulgare o modificare la legea educatiei nationale care vizeaza astfel de aspecte, in sensul pregatirii dascalilor si al educarii copiilor, respectiv sanctiuni pentru nerespectare.
Dupa publicarea in MO prevederilor se vor aplica in scoli.

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu, trafic de influenta sau sunt eu de vina ? rcip78 rcip78 Buna ziua .dupa acest sper scurt istoric al evenimentelor as vrea sa ma sfatuiti ce e mai bine de facut,sunt tatal unei eleve de clasa a 7a iar in momentul in ... (vezi toată discuția)
Profesor abuz in serviciu ioana19 ioana19 Buna ziua. Daca un porf,are boala pe mine,si pot demonstra ca din cauza aia imi da note mici,desi stiu si invat,multai bine decat restul,se face vinovat de ... (vezi toată discuția)
Aș vrea să inițiez un memoriu împotriva unui elev cu grave probleme de comportament, dar nu știu de unde să încep. puteți să îmi dați o idee? popovicidaniela popovicidaniela Buna ziua. Am un copil in cls 5 si in clasa lor s-a transferat un baiat cu grave probleme emotionale, verbale si comportamentale. Este foarte agresiv cu copii ... (vezi toată discuția)