avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost depistat cu ITP expirat. La descrierea faptei, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost depistat cu ITP expirat. La descrierea faptei, în PV nu este precizat exact locul unde s-a constatat contravenția, scrie doar “a condus auto x cu nr y fără a avea ITP valabil”. Aș avea vreo șansă de câștig în instanță?

Buna ziua
Am fost depistat la un control ca itp-ul masinii pe care o conduceam era expirat. Am fost amendat, nr retinute si talonul la fel. In procesul verbal la descrierea faptei nu se specifica strada sau un loc anume, este formulat doar “a condus auto x cu nr y fara a avea itp valabil” Doar comuna este trecuta la rubrica “loc” dinaintea descrierii faptei, langa ziua si ora. Adica puteam sa conduc oriunde pe raza ei, chiar pe un camp, care nu e drum public. Iar masina nu este pe numele meu.
As avea vreo sansa de castig in instanta?
Si ipt-ul acum trebuie sa il fac numai la RAR sau la orice statie? Unde imi vor pune stampila si data, eu avand doar dovada talonului. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 9 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: seduardg@yahoo.co.uk , utilizator 00:30, 11 Decembrie 2018
N-ati mentionat, dar ati sugerat. Din fericire am inteles, iar ca sa anulati pe nulitate relativa, trebuie sa demonstrati vatamarea, in conformitate cu decizia ICCJ XXII/2007. Demonstrarea ca va aflati pe teren proprietate privata va contrazice, tocmai imi spuneti ca nu sunteti in imposibilitatea de a va apara, ceea ce demonstreaza ca nu suferiti nici o vatamare. Iar fapta este expirarea unui act, care este exact in aceeasi situatie indiferent unde se circula. De aceea am sustinut ca sansele de cistig in instanta sunt indoielnice, nu sigure.. O hotarire a unei instante nu e izvor de drept, chiar daca ati dat-o ca exemplu.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel mai bine ar fi sa mintiti si sa spuneti ca de fapt nu ati fost pe un drum public ci ati fost oprit de agentul de circulatie intr-o curte proprietate privata. Si asa sa dati un exemplu copiilor d-voastra despre cum se fenteaza legea. Ati fi un zeu pentru ei! Bafta!
@adydeac: Legea e lege, de chichite se leaga si politistii mereu, daca e in favoarea mea de ce sa nu profit?! Daca aplicam legea in litera ei mereu, asa pot sa o fac si eu daca am ocazia! Sa invete minte alta data sa scrie corect un proces verbal. Nu mi se pare corect sa raman fara masina, talon si placute la 1 dimineata in mijlocul campului fara drept de circulatie nici macar o ora.
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2018
PPStm, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Chichitele" de care se leaga politistii tot legi se numesc. Dar d-voastra le considerati neinsemnate. Anumite legi si reguli nu vi se aplica. Doriti sa se aplice doar cele care va dau dreptate in fata organelor de control. Restul sunt "chichite".

Sanctiunea s-a dat pentru fapta d-voastra si nu are cum sa fie anulata pentru neglijenta politistului de a completa procesul verbal. Dar mergeti in instanta - e dreptul d-voastra.

Ati gresit? Ati uitat sa va faceti ITP-ul? V-au prins? Ghinion! Data viitoare veti avea mai multa grija la "chichite" de genul acesta.

Fara masina nu ati ramas. Ati ramas fara dreptul de a circula pe drumurile publice cu acea masina. Deci erati pe drum public.

Exista taxi-uri. Exista platforme. Sau va riscati si mergeti asa cu masina. Si riscati un dosar penal.

Va faceti probleme ca va trebui sa faceti inspectia la RAR. Deduc de aici ca masina nu va trece cu usurinta testele de baza, acolo probabil ca e mai greu sa dati spaga.

Succesuri!
adydeac, utilizator
Iti pot da exemple cate doresti. Inclusiv eu am fost victima unui abuz al unui agent de politie. Daca nu aveam un pasager care a fost martor la proces, ramaneam cu permisul suspendat. Iar politistul avand legea de partea sa a invocat acele “chichite” care erau deloc neintemeiate, de care atat amintesti.
Drept dovada lucrurile nu au stat deloc asa, castigand procesul!

Aici lucrurile sunt foarte clare. Adica eu daca am uitat sa fac itp-ul sunt sanctionat pe loc, politistul ca a uitat sa mentioneze exact locul savarsirii faptei pentru a-i conferii caracterul contraventional si localizand-o (legea prevede clar-drum public) crezi ca nu va avea nicio consecinta juridica? Te inseli! Pe raza localitatii mentionate puteam sa fiu oriunde, intr-o parcare privata, drum agricol, de camp etc
Sanctiunea s-a dat pe fapta, doar ca pentru ca ea sa isi aiba efectul mai trebuiau intrunite cateva conditii esentiale care au fost omise!

Sa te vad eu ce taxi iei de la 30km de oras la ora 1 dimineata si la -2 grade! Hai sa nu mai vorbim in necunostinta de cauza. Politistul putea da dovada de putina intelegere, avand in vedere gravitatea redusa si pericolul social mic, cat si ora tarzie la care ma aflam in drumul deloc circulat spre casa. Dar mereu se aplica sanctiuni doar in litera legii, nu si in spiritul ei.

Legat de itp, intrebam pentru ca una e sa duc masina pana in celalalt capat de oras, sa fac programare peste x zile la o ora care nu imi convine si sa platesc dublu fata de o statie din apropierea mea

Astea fiind spuse cred ca discutia nu isi mai are rostul. Este dreptul meu legal si pe deasupra am si legea de partea mea, nu am nimic de pierdut decat 20lei si un drum pana la judecatorie

PPStm, utilizator

Alte discuții în legătură

Retinere permis Cpr12345 Cpr12345 Buna ziua. Zilele trecute mi a fost retinut permisul de conducere pentru o depasire pe linie continua. Ma deplasam in afara localitatii in limita vitezei ... (vezi toată discuția)
Dată amendă circulație greșită Marian 1973 Marian 1973 Buna seara și mă scuzați de deranj. Cu câteva zile în urmă pe data de 8.04.2019 am fost depistat de radar cu o anumită viteză dar procesul verbal are ... (vezi toată discuția)