avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț cu minori în instanță: tata dorește să ia ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț cu minori în instanță: tata dorește să ia unul dintre copii la el, sau cel puțin program extins de vizită. Poate obține acest lucru dacă are probleme de comportament?

Buna seara.
Sunt in proces de divort cu sotul meu si avem impreuna 2 copii: un baietel de 2 ani si 5 luni si o fetita de 3 luni.
In urma comportamentului lui manifestat prin violenta verbala, psihologica si fizica am plecat insarcinata in 9 luni si alaturi de baietel de la domiciliul conjugal la un apartament proprietate personala si am depus divort din culpa exclusiva a sotului. Toate se intamplau in prezenta baietelului.
Pe langa abuzul psihic, sotul meu m-a agresat fizic in noiebrie 2017 cand m-a tras de par, m-a trantit in pat si mi-a aplicat cateva palme peste fata doar pt ca era cel mic bolnav rau si mi-a permis sa-l chem acasa pt a merge la spital. A doua violenta a fost in martie 2018 cand eram insarcinata in 2 luni. Atunci m-a insultat si plesnit peste fata in mijlocul strazii deoarece se enervase pe baietel si trebuia sa loveasca pe cineva ca sa se descarce probabil. Au fost si altele dar mai nesemnificative prin comparatie. Nu am depus plangeri la politie si nu am fost la inml. Mare greseala!
La proces am cerut exercitarea autoritatii in comun, domiciliul copiilor la mine si program de vizitare doar in prezenta mea. Sotul a facut intampinare si reconventionala si a cerut despartirea copiilor (baietelul la el si fetita la mine) desi el nu s-a implicat in cresterea si educarea lui. Daca nu se aproba cererea lui atunci vrea program extins si sa ia alternativ cate un copil de joi pana duminica la domiciliul lui.
Mantionez ca incepand de la plecarea de acasa am stat la dispozitia lui in ceea ce priveste vizitarea copiilor si de cate ori a vrut, a venit.
Sotul meu este un om care nu mai stie sa se controleze cand este nervos. Daca nu are argumente atunci loveste. A fost violent cu mine, a fost violent de cateva ori si cu copilul (prin bruscari, zguduiri).
Acum doreste sa ne despartim amiabil in instanta si eu sa fiu de acord ca el sa ia baietelul in fiecare weekend de sambata dimineata pana duminica seara la el acasa. Nu pot face asta pt ca ii stiu gradul de implicare in rutina copilului, stiu neglijenta de care da dovada si mi-e frica sa nu se manifeste nepotrivit daca cel mic nu este obedient. Ii vorbeste urat despre mine baietelului chiar si cu mine de fata, intre 4 ochi cred ca este si mai rau.
Mentionez ca situatia mea financiara este mai buna ca a lui, mediul in care am fost crescuta este unul de oameni intelectuali, muncitori si realizati in viata, am tot suportul familiei in cresterea si educarea copiilor si le pot asigura o dezvoltare armonioasa, intr-un mediu calm, plin de iubire si respect, cu valori morale corecte si in conformitate cu cerintele traiului intr-o societate civilizata. Sotul a vazut in copilarie abuz si violente si asta vad ca face si in viata lui de familie. Nu imi doresc sa ajunga si copilasii mei in aceeasi situatie. Inteleg si aprob relatia copii-tata dar in situatia in care tatal este un bun exemplu pentru copiii sai.
Ma ameninta de ceva timp cu ordonanta presedintiala din cauza faptului ca nu ma mai las manipulata de el si ca am ajuns sa ii spun NU, lucru cu care domnul nu este invatat.
De la Autoritatea Tutelara am primit asigurarea ca locuinta copiilor va ramane la mine dar am nelamuriri in legatura cu programul de legaturi personale.
Oare un copil de 2 ani si 5 luni poate sa fie trimis acasa la tatal lui cu probleme de comportament? Exista sansa ca sotul meu sa primeasca drept de vizita la el acasa de joi pana duminica? Unde este stabilitatea copilului in cazul asta?
Am tot citit sentinte de divort cu minori si am vazut ca se practica 2 weekenduri pe luna de sambata pana duminica seara dar in toate cazurile lecturate de mine era vorba despre copii de peste 5 ani.
Ce program credeti ca se poate acorda in situatia noastra avand in vedere toate aspectele?
In februarie este primul termen. Oare cat ne vom intinde cu judecata?
Multumesc din suflet!
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Nu stiu ce probe de violenta ar fi, dar pentru cateva zguduieli nu prea sunt sanse sa nu ia copiii la locuinta sa.
In plus, este recomandat sa plece copiii cu celalalt parinte de cand sunt mai mici, dupa 4-5 ani este mai greu, dupa 8 ani devine o trauma. Doar pentru ca nu au plecat de mici.
Zic sa lasati in pace instantele, sa discutati cu un avocat, doi, trei, indiferent ca aveti sau nu unul, sa incercati sa negociati, sa lasati de la dv.
Era tare bine sa fi vorbit pana acum si sa fiti proactiva in sensul de a introduce dv. un dosar pentru stabilire program de vizita. Oricum, nu va judecati pentru cateva ore, e ok sa mearga la tata, la mama, la bunici, lasati copiii sa se desprinda de dv., le face tare bine, le creste increderea in ei, invata sa faca fata in numeroase medii la numeroase situatii.
Daca exista violenta asupra copiilor, este mai usor atunci, la momentul acela cand se va intampla si daca se va intampla sa luati masuri corecte folosind institutiile statului daca pana atunci se vede dorinta dv. de colaborare cu celalalt parinte.
Daca va opuneti fara temeiuri sanatoase la vizite, va fi greu pana la imposibil sa va salvati copilul de o violente la nevoie.
Mai discutati cu un avocat, mai vedeti si alte abordari.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De acord cu ce spuneti dvs. Am vaut ca asta este si ceea ce promovati. Si eu sunt adepta bunei relatii dintre copii si tata insa nu prea cred ca se aplica si in cazul nostru. Sotul meu nu a stat aproape deloc singur cu copilul. Intr-una din ocazii datorita neglijentei ce il caracterizeaza (motiv pentru care nici nu ii lasam singur decat in situatii extreme: eu la spital) a lasat baietelul de nici 2 ani sa cada cu bicicleta pe scari, multumesc lui Dumnezeu ca a iesit din asta doar cu capul spart. Alta data dupa ce i-am pregatit rucsacul copilului si hainele pt iesit in parculet (cat am stat eu 2 ore la medic) si i-am spus de 2 ori ce are de facut si de luat, i-am gasit in parc cu copilul descult, fara apa, fara servetele pt sters mainile, manca din biscuitii unei fetite cu mainile murdare de nisip. Ca sa nu mai spun ca de fata cu mine tipa si zguduia baietelul daca il deranja cu ceva cand nu avea chef. Asta este sotul meu implicat in cresterea copiilor, caruia eu trebuie sa ii las copiii mici, care nu sunt inca relativ independenti si chiar sa ii sprijin si facilitez preluarile la domiciliu. Dvs v-ati da copilul in situatia asta? Nu ati avea nici macar o minima ingrijorare de mama reaponsabila?
In alte conditii nu aveam nimic de obiectat. Daca stiam ca este in celalalt loc in care persoana de langa el si-ar da si viata pt el, il duceam chiar eu.

Liliana Gradinaru a scris:

Nu stiu ce probe de violenta ar fi, dar pentru cateva zguduieli nu prea sunt sanse sa nu ia copiii la locuinta sa.
In plus, este recomandat sa plece copiii cu celalalt parinte de cand sunt mai mici, dupa 4-5 ani este mai greu, dupa 8 ani devine o trauma. Doar pentru ca nu au plecat de mici.
Zic sa lasati in pace instantele, sa discutati cu un avocat, doi, trei, indiferent ca aveti sau nu unul, sa incercati sa negociati, sa lasati de la dv.
Era tare bine sa fi vorbit pana acum si sa fiti proactiva in sensul de a introduce dv. un dosar pentru stabilire program de vizita. Oricum, nu va judecati pentru cateva ore, e ok sa mearga la tata, la mama, la bunici, lasati copiii sa se desprinda de dv., le face tare bine, le creste increderea in ei, invata sa faca fata in numeroase medii la numeroase situatii.
Daca exista violenta asupra copiilor, este mai usor atunci, la momentul acela cand se va intampla si daca se va intampla sa luati masuri corecte folosind institutiile statului daca pana atunci se vede dorinta dv. de colaborare cu celalalt parinte.
Daca va opuneti fara temeiuri sanatoase la vizite, va fi greu pana la imposibil sa va salvati copilul de o violente la nevoie.
Mai discutati cu un avocat, mai vedeti si alte abordari.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna cristinaenache, indiferent de voinţa dvs., va fi aşa cum e cutuma acum: relaţia tată-fiu fără prezenţa stânjenitoare a mamei, cu preluarea de la domiciliu şi predarea, la întoarcere. Obişnuiţi-vă cu gândul. Ceea ce relataţi e nesemnificativ: putea să cadă cu bicicleta pe scări şi în prezenţa dvs., putea copilul să se descalţe şi în prezenţa dvs. şi, în definitiv, omul nu se naşte încălţat, apoi...sunteţi prea protectivă, ceea ce dăunează copilului.
Eu vă sfătuiesc ca la stabilirea programului de relaţii cu copiii, dvs. să depuneţi în instanţă propuneri concrete, pe zile şi ore şi, de ce nu, pe perioade, de ex. până la vârsta de 4 ani a copilului, până la vârsta de 7 ani, etc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna Gradinaru este corect in mare masura ce spuneti insa desprinderea de mama e bine sa se faca sanatos si in anumite conditii. Daca copilul merge de la mama LA tatal care nu are grija de el si in bruscheaza verbal obtinem efectul contrar.
In plus nu mi se pare indicat eventual sa asteptam ca minorul sa fie grav afectat fizic pentru a avea dovezi asupra violentelor tatalui.
Stiu ca CE spuneti dumneavoastra e in conformitate cu ce se intampla in instanta dar asta nu o face mai normal.
Din cauza asta consider ca un psiholog ar explica instantei de CE ar fi mai bine ca pana urmeaza un program de terapie si reuseste sa isi gestioneze iesirile tatal sa ia copilul doar in timpul zilei. Adica sa ofere mai multe zile dar seara copilul sa vina acasa.
Ultima modificare: Vineri, 1 Februarie 2019
When, utilizator
When, copilul poate fi bruscat şi ziua...

Alte discuții în legătură

Denigrarea celuilalt parinte, in fata copiilor annaluk annaluk Buna ziua, Sunt divortata de 1 an de sotul meu. Avem 2 copii, o fată de 13 ani si un baiat de 6 ani. Copiii au domiciliul la mine, dar custodia e ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotărârii judecătorești privind minorii și alienare parentală din partea tatălui, plus comportament violent față de mine: ce pot face în situația asta? Raluka b Raluka b Ce anume pot face in situatia in care desi, dupa divort timp de 2 ani jumatate tatal nu s-a preocupat de copii, apoi solicita in instanta un program foarte ... (vezi toată discuția)
Am program de vizită, dar copilul îmi spune în mod constant că nu vrea să mă vadă iar tatăl nu colaborează cu mine în acest sens. cum pot rezolva situația? mihaela cr mihaela cr Ma numesc Mihaela, din iunie 2018 am divortat de sotul meu. In urma unei negocieri cu avocatii amandurora am cazut de acord ca minorul sa ramana la ... (vezi toată discuția)