avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț cu minori în instanță: tata dorește să ia ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț cu minori în instanță: tata dorește să ia unul dintre copii la el, sau cel puțin program extins de vizită. Poate obține acest lucru dacă are probleme de comportament?

Buna seara.
Sunt in proces de divort cu sotul meu si avem impreuna 2 copii: un baietel de 2 ani si 5 luni si o fetita de 3 luni.
In urma comportamentului lui manifestat prin violenta verbala, psihologica si fizica am plecat insarcinata in 9 luni si alaturi de baietel de la domiciliul conjugal la un apartament proprietate personala si am depus divort din culpa exclusiva a sotului. Toate se intamplau in prezenta baietelului.
Pe langa abuzul psihic, sotul meu m-a agresat fizic in noiebrie 2017 cand m-a tras de par, m-a trantit in pat si mi-a aplicat cateva palme peste fata doar pt ca era cel mic bolnav rau si mi-a permis sa-l chem acasa pt a merge la spital. A doua violenta a fost in martie 2018 cand eram insarcinata in 2 luni. Atunci m-a insultat si plesnit peste fata in mijlocul strazii deoarece se enervase pe baietel si trebuia sa loveasca pe cineva ca sa se descarce probabil. Au fost si altele dar mai nesemnificative prin comparatie. Nu am depus plangeri la politie si nu am fost la inml. Mare greseala!
La proces am cerut exercitarea autoritatii in comun, domiciliul copiilor la mine si program de vizitare doar in prezenta mea. Sotul a facut intampinare si reconventionala si a cerut despartirea copiilor (baietelul la el si fetita la mine) desi el nu s-a implicat in cresterea si educarea lui. Daca nu se aproba cererea lui atunci vrea program extins si sa ia alternativ cate un copil de joi pana duminica la domiciliul lui.
Mantionez ca incepand de la plecarea de acasa am stat la dispozitia lui in ceea ce priveste vizitarea copiilor si de cate ori a vrut, a venit.
Sotul meu este un om care nu mai stie sa se controleze cand este nervos. Daca nu are argumente atunci loveste. A fost violent cu mine, a fost violent de cateva ori si cu copilul (prin bruscari, zguduiri).
Acum doreste sa ne despartim amiabil in instanta si eu sa fiu de acord ca el sa ia baietelul in fiecare weekend de sambata dimineata pana duminica seara la el acasa. Nu pot face asta pt ca ii stiu gradul de implicare in rutina copilului, stiu neglijenta de care da dovada si mi-e frica sa nu se manifeste nepotrivit daca cel mic nu este obedient. Ii vorbeste urat despre mine baietelului chiar si cu mine de fata, intre 4 ochi cred ca este si mai rau.
Mentionez ca situatia mea financiara este mai buna ca a lui, mediul in care am fost crescuta este unul de oameni intelectuali, muncitori si realizati in viata, am tot suportul familiei in cresterea si educarea copiilor si le pot asigura o dezvoltare armonioasa, intr-un mediu calm, plin de iubire si respect, cu valori morale corecte si in conformitate cu cerintele traiului intr-o societate civilizata. Sotul a vazut in copilarie abuz si violente si asta vad ca face si in viata lui de familie. Nu imi doresc sa ajunga si copilasii mei in aceeasi situatie. Inteleg si aprob relatia copii-tata dar in situatia in care tatal este un bun exemplu pentru copiii sai.
Ma ameninta de ceva timp cu ordonanta presedintiala din cauza faptului ca nu ma mai las manipulata de el si ca am ajuns sa ii spun NU, lucru cu care domnul nu este invatat.
De la Autoritatea Tutelara am primit asigurarea ca locuinta copiilor va ramane la mine dar am nelamuriri in legatura cu programul de legaturi personale.
Oare un copil de 2 ani si 5 luni poate sa fie trimis acasa la tatal lui cu probleme de comportament? Exista sansa ca sotul meu sa primeasca drept de vizita la el acasa de joi pana duminica? Unde este stabilitatea copilului in cazul asta?
Am tot citit sentinte de divort cu minori si am vazut ca se practica 2 weekenduri pe luna de sambata pana duminica seara dar in toate cazurile lecturate de mine era vorba despre copii de peste 5 ani.
Ce program credeti ca se poate acorda in situatia noastra avand in vedere toate aspectele?
In februarie este primul termen. Oare cat ne vom intinde cu judecata?
Multumesc din suflet!
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna Crisitna, dna av are dreptate in felul domniei sale de a nu avea dreptate. Mai simplu: dna av v-a prezentat logica juridica care are de a face cu invataturile UE despre egalitatea in drepturi a parintilor, nu cu binele copiilor! La acest capitoil, politica europeana, finantata de anumite grupari, doreste sa stearga rolurile diferite ale celor doi parinti in viata copiilor. Se doreste a se demonstra ca mama e egala cu tata, ca deci ce face mama poate face si tatal, cat si invers, ca pe FINAL, existand o identitate de roluri, fericitul copil european sa poata beneficia de o familie cu doi tati sau cu doua mame. Exista tari "evoluate" in care nici nu se mai recomanda folosirea termenilor mama si tata, ci parintele 1 si parintele 2.
Si custodia comuna, fizica, domiciliu impartit al copilului de tipul o luna la mama, una la tata, e acoperita cu teoriile psihologilor manipulatori, ca ar fi spre binele copilului. Ceea ce se urmareste este ca un copil sa nu-si creeze legaturi de atasament prea puternice cu vreun loc sau persoana, pentru a putea fi ulterior exploatat de multi nationale. Adica cum, veti intreba. Astfel: purtat de la o casa la alta, nicaieri nu va fi acasa, purtat de la un parinte la altul, niciodata nu va fi atasamentul si obisnuita fata de cel care l-a crescut, in invatamantul european copiii nu au aceiasi educatoare in cei 3 ani de gradinita si nici aceiasi invatatoare cei 4 de scoala primara. El se va obisnui cu mai multe "acasa", cu mai multe invatatoare, dar si colegi, astfel incat in viata lui nu va mai exista nici loc, nici persoane de atasament pe care la o adica sa refuze sa le paraseasca cand multinationala il trimite de la Haga la Oslo. Ca sa cresti o viitoare sluga perfecta, in primul rand trebuie sa-i creezi alte "valori". Cu certitudine nu acelea ce tin de familie si de camin, ci acelea care tin de "cand aici, cand in Focsani"
Noi, niste inapoiate, care nu intelegem aceasta minunata evolutie si inca credem, in marginirea noastra mentala, ca locul unui sugar e langa mama, mergem in instante si ne "batem" cu exact acele argumente pe care instantele au fost invatate sa le inlature. Cu cat veti sustine mai mult rolul dvs in viata copilului mic, cu atat veti pierde mai repede si mai usor! Cu cat veti sustine mai mult valorile traditionale, cu atat veti fi mai aspru pedepsita prin hotararea judelui.
In locul dvs eu as proceda in felul urmator: dati-i OBLIGATORIU ambii copii, chemati-l sa stea cu ei cand aveti o urgenta/problema, dati-i copiii in week enduri, amintiti-i sa aiba toate cele necesare, dupa care inchideti telefonul si urati-i week end fericit. Stiu ca e usor sa spui altuia sa faca asa ceva cu propriul copil. Eu n-am facut si am gresit. Sunati-l noaptea, cand aveti nevoie, sa aduca picaturi de nas, in creierii diminetii sa cumpere pampersi etc. Nu-l slabiti! Sa vedeti cum va reactiona cand luatul copiilor de la dvs nu va mai fi doar bucuria pe care i-o trezeste ingrijorarea si inima dvs franta., ci MUNCA. Cu mintea de acum, l-as rupe cu munca pentru copii. Sa stiti ca daca parintii sunt egali tatal nu are doar drept de vizita, ci are si dreptul de a sterge fundul copilului, de a-l pune pe oala, de a se trezi noapte cand copilul are febra sau varsa, mai are si dreptul de a spala si calca hainele copilului, de a-i face mancare, ca doar suntem egali in drepturi. Lasati-l si ajutati-l sa se bucure de TOATE drepturile, inclusiv de un regurcitat de lapte pe camasa si cravata. Si veti vedea cum nici la tel nu va va mai raspunde (sau nu, o fi tatal cel implicat)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt total de acord cu dvs si despre asta incercam sa vorbesc si eu, cu alte cuvinte.
Dar ca sa creasca echilibrat un copil trebuie inlaturati toti factorii de dezechilibru din viata lui. Un parinte dezechilibrat, iresponsabil, cu tulburare patologica de personalitate cum poate crea mediul potrivit pt cresterea si educarea unui copil?
Orice om al legii cu logica si chiar si un simpl om de rand fara studii de specialitate cred ca si-ar da seama ca acei copii normali la cap, bine crescuti si educati, echilibrati si adaptati vin din familii armonioase, cu parinti sanatosi care le insufla valori morale corespunzatoare.
Credeti-ma ca nu mi-am ales de drag statutul de femeie divortata cu 2 copii mici, ci l-am ales tocmai pt binele copiilor. Ca sa nu ajunga niste narcisisti ratati care vor abuza si ei oameni nevinovati.
Va multumesc mult pt timpul acordat in scopul lamuririi neclaritatilor si intrebarilor mele. Apreciez interventia dvs.

Liliana Gradinaru a scris:

... este important pentru copil ca sa creasca echilibrat

proastasatului,
Multumesc mult pt implicare!
Voi tine cont de sfaturile dvs.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2019
gi-jane2, moderator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma bucur ca ati inteles. Nu e greu. Istoria ne arata si ne invata, ma refer la cei care citim, ca inca din vremea Imperiului Otoman se cunostea ca ruperea unui copil de parinti si de "acasa" il face un ienicer minunat, fara "restrictii" emotionale. Daca de la inceput, zvarli copilul dintr-o casa in alta, ii spui ca are 4 parinti si 2 acasa, ca nu exista o1 invatatoare, ci 4, etc, cand va fi mare va fi mult mai usor sa-i spusi ca din ianuarie va lucra nu la Haga, ci la Oslo, caci acel adult nu-ti va mai raspunde: da, dar mi-e greu sa ma despart de casa, de prieteni, de vecini, mai am si un tata bolnav de ingrijit etc. De ce? Pentru ca adultul acela nu a invatat ca copil ca ar exista o singura acasa, o singura invatatoare, o mana de fosti colegi, si mai ales a invatat ca atasamentul de persoane si lucruri NU e lucru bun. Si astfel, sluga perfecta va fi mult mai usor de manevrat.
Pentru cei care n-au creier nici cat un pumn de graunte si psihopatia e atot stapanaitoare, nepermitand intelegerea empatiei sau a prezentei/lipsei de sentimente desigur ca atasamentul e greu de inteles si cu atat mai greu de inteles e faptul ca atasamentul creaza dependenta de locuri si persoane! Pacat ca nu se dispun expertize psihiatrice parintilor, mai ales atunci cand dementa e dublata de dezordine in viata personala.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
proastasatului, utilizator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util

proastasatului a scris:

Pentru cei care n-au creier nici cat un pumn de graunte si psihopatia e atot stapanaitoare,

Nici eu nu va putea descrie mai bine mai ales cu noua teorie a multinationalelelor.

desigur ca atasamentul e greu de inteles si ca atasamentul creaza dependenta de locuri si persoane, chiar si mai greu!

Acum intelegem de ce unii la o onorabila varsta inca sunt dependenti de mamica lor si stau cu mamica in casa.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2019
againstPAS, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, important e sa alegeti calea cea buna si convenabila dvs si copiilor dvs. Eu zic ca e important sa intelegeti ca pe cat va veti impotrivi mai tare, pe atat tatal va "lupta" mai mult pentru "drepturile" copiilor. Asa ca ganditi-va ca copiii dvs au dreptul si la o mamica odihnita si bine dispusa si punteti-i tatalui in brate copiii, cosul de rufe si o lista de cumparaturi si dvs plecati la coafor. Apoi vedeti cam de cate ori se vor repeta astfel de week end-uri.
agpas, nu va mai bagati in seama ca zau nu va da nimeni atentie. Eu m-am convins demult ca asigurati pe aici pe forum un zgomot de fond si atat, repetand aceleasi refrene. Nu interesati pe absolut nimeni, zau asa.

Alte discuții în legătură

Denigrarea celuilalt parinte, in fata copiilor annaluk annaluk Buna ziua, Sunt divortata de 1 an de sotul meu. Avem 2 copii, o fată de 13 ani si un baiat de 6 ani. Copiii au domiciliul la mine, dar custodia e ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotărârii judecătorești privind minorii și alienare parentală din partea tatălui, plus comportament violent față de mine: ce pot face în situația asta? Raluka b Raluka b Ce anume pot face in situatia in care desi, dupa divort timp de 2 ani jumatate tatal nu s-a preocupat de copii, apoi solicita in instanta un program foarte ... (vezi toată discuția)
Am program de vizită, dar copilul îmi spune în mod constant că nu vrea să mă vadă iar tatăl nu colaborează cu mine în acest sens. cum pot rezolva situația? mihaela cr mihaela cr Ma numesc Mihaela, din iunie 2018 am divortat de sotul meu. In urma unei negocieri cu avocatii amandurora am cazut de acord ca minorul sa ramana la ... (vezi toată discuția)