avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț cu minori în instanță: tata dorește să ia ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț cu minori în instanță: tata dorește să ia unul dintre copii la el, sau cel puțin program extins de vizită. Poate obține acest lucru dacă are probleme de comportament?

Buna seara.
Sunt in proces de divort cu sotul meu si avem impreuna 2 copii: un baietel de 2 ani si 5 luni si o fetita de 3 luni.
In urma comportamentului lui manifestat prin violenta verbala, psihologica si fizica am plecat insarcinata in 9 luni si alaturi de baietel de la domiciliul conjugal la un apartament proprietate personala si am depus divort din culpa exclusiva a sotului. Toate se intamplau in prezenta baietelului.
Pe langa abuzul psihic, sotul meu m-a agresat fizic in noiebrie 2017 cand m-a tras de par, m-a trantit in pat si mi-a aplicat cateva palme peste fata doar pt ca era cel mic bolnav rau si mi-a permis sa-l chem acasa pt a merge la spital. A doua violenta a fost in martie 2018 cand eram insarcinata in 2 luni. Atunci m-a insultat si plesnit peste fata in mijlocul strazii deoarece se enervase pe baietel si trebuia sa loveasca pe cineva ca sa se descarce probabil. Au fost si altele dar mai nesemnificative prin comparatie. Nu am depus plangeri la politie si nu am fost la inml. Mare greseala!
La proces am cerut exercitarea autoritatii in comun, domiciliul copiilor la mine si program de vizitare doar in prezenta mea. Sotul a facut intampinare si reconventionala si a cerut despartirea copiilor (baietelul la el si fetita la mine) desi el nu s-a implicat in cresterea si educarea lui. Daca nu se aproba cererea lui atunci vrea program extins si sa ia alternativ cate un copil de joi pana duminica la domiciliul lui.
Mantionez ca incepand de la plecarea de acasa am stat la dispozitia lui in ceea ce priveste vizitarea copiilor si de cate ori a vrut, a venit.
Sotul meu este un om care nu mai stie sa se controleze cand este nervos. Daca nu are argumente atunci loveste. A fost violent cu mine, a fost violent de cateva ori si cu copilul (prin bruscari, zguduiri).
Acum doreste sa ne despartim amiabil in instanta si eu sa fiu de acord ca el sa ia baietelul in fiecare weekend de sambata dimineata pana duminica seara la el acasa. Nu pot face asta pt ca ii stiu gradul de implicare in rutina copilului, stiu neglijenta de care da dovada si mi-e frica sa nu se manifeste nepotrivit daca cel mic nu este obedient. Ii vorbeste urat despre mine baietelului chiar si cu mine de fata, intre 4 ochi cred ca este si mai rau.
Mentionez ca situatia mea financiara este mai buna ca a lui, mediul in care am fost crescuta este unul de oameni intelectuali, muncitori si realizati in viata, am tot suportul familiei in cresterea si educarea copiilor si le pot asigura o dezvoltare armonioasa, intr-un mediu calm, plin de iubire si respect, cu valori morale corecte si in conformitate cu cerintele traiului intr-o societate civilizata. Sotul a vazut in copilarie abuz si violente si asta vad ca face si in viata lui de familie. Nu imi doresc sa ajunga si copilasii mei in aceeasi situatie. Inteleg si aprob relatia copii-tata dar in situatia in care tatal este un bun exemplu pentru copiii sai.
Ma ameninta de ceva timp cu ordonanta presedintiala din cauza faptului ca nu ma mai las manipulata de el si ca am ajuns sa ii spun NU, lucru cu care domnul nu este invatat.
De la Autoritatea Tutelara am primit asigurarea ca locuinta copiilor va ramane la mine dar am nelamuriri in legatura cu programul de legaturi personale.
Oare un copil de 2 ani si 5 luni poate sa fie trimis acasa la tatal lui cu probleme de comportament? Exista sansa ca sotul meu sa primeasca drept de vizita la el acasa de joi pana duminica? Unde este stabilitatea copilului in cazul asta?
Am tot citit sentinte de divort cu minori si am vazut ca se practica 2 weekenduri pe luna de sambata pana duminica seara dar in toate cazurile lecturate de mine era vorba despre copii de peste 5 ani.
Ce program credeti ca se poate acorda in situatia noastra avand in vedere toate aspectele?
In februarie este primul termen. Oare cat ne vom intinde cu judecata?
Multumesc din suflet!
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exact ce ati spus dvs mi-a spus mie psiholoaga la care am fost cu sotul in terapie de cuplu si la care acum ma duc pt terapie individuala. Pe langa faptul ca sotul meu minte intr-o asa masura incat aproape ca stau sa ma gandesc daca este cazul sa inregistrez tot ce vorbeste si face ca sa ii pot arata cand neaga tot, incerca sa ma faca pe mine sa cred mereu varianta lui de poveste spunand ca sunt eu nebuna si nu imi amintesc cum s-au intamplat lucrurile. D-na psiholog chiar mi-a dat niste articole sa citesc despre gaslightning si mi-a spus ca greu o sa scap de abuzurile lui, poate daca isi gaseste pe alta repede sau pleaca din tara.
Mi-a facut ordonanta presedintiala acum ca sa stabileasca program extins in favoarea lui spunand ca eu ii interzic accesul la copii, cand de fapt am toate mesajele in care anunta ca vine si eu ii spuneam ca suntem acasa si il asteptam. E urgenta acum, domnule! Dar din 24 ianuarie nu a vazut copiii, nu a sunat deloc sa intrebe de ei desi stia ca amandoi sunt cu probleme de sanatate. I-am dat mail sa ne intalnim toti in parc si dupa ce ca nu a venit, nu s-a obosit nici macar sa raspunda.
Nu a vrut sa primeasca invitatii pt el si familia lui la botezul fetitei, spunand ca nu vrea sa participe si m-a blocat pe toate retelele de socializare si pe telefon ca sa nu il pot contacta deloc. Dar vrea copiii!

proastasatului a scris:

When draga, dvs preluati informatii de 2 lei de la o asa-zisa victima a alienarii. Cum ar fi sa vadeti niste mailuri in care "alienatul" ii raspunde mamei ca nu are timp sa se ocupe de copil sau altele in care "alienatul" e invitat sa stea cu copilul si acesta refuza si multe, multe altele? Dar nu-i asa ca e mai usor sa preiei basmele unui psihopat care manipuleaza? E credibil psihopatul, e convingator? Pai in asta consta boala! Iata:
"Minciunile psihopatului sunt dăunătoare, el minte cu maliție, ca și cum ar face o formă de sport. Pentru el, minciuna funcționează ca un mijloc de a-i controla pe alții, manipulându-le percepția asupra realității (ceea ce experții numesc abuz psihologic – engl. “gaslighting”). Principala lor emoție este disprețul și sfidarea ființelor umane, emoție pe care o maschează cel mai adesea sub masca unei pojghițe de sociabilitate și șarm. Victimizarea are un caracter de paradă; duce adesea la un sever prejudiciu financiar, fizic sau emoțional. Primul pas pe care il face psihopatul este cel al discreditarii celui care nu e de acord cu el. Carver afirmă că „psihopatul niciodată, repetaţi niciodată, nu îşi asumă responsabilitatea pentru comportamentul lui, altcineva fiind întotdeauna de vină”. În primul rând, sunt șarmanți. Chiar foarte șarmanți. Interacționează cu ușurință cu cei din jur, știu să facă conversație, spun povești (credibile, de altfel) care să îi pună într-o lumină favorabilă ori în care ei par „eroi” sau „binefăcători”"
Cam asa e cu psihopatul. Mancati-i mai departe boabe din palma, crezandu-i povestile de 2 lei.
Oare cati din pretinsii alienati sunt psihopati?

B
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2019
cristinaenache, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna cristinaenache, aveti posibilitatea de a contesta urgenta si a transforma ordonanta in dosar pe drept comun. Folositi acele mailuri si alte dovezi ca nu exista urgenta si ca tatal are acces la copii.

In privinta alienarii, as vrea sa intelegem putin lucrurile, ca vorbim de cativa ani de niste lucruri cu privire la care nu stim concepte elementare.
Alienator e parintele care indeparteaza un copil de celalalt parinte, alienat este copilul.
Cu alte cuvinte, niciun psihopat la alienat.
Pe de alta parte, folositi cuvinte fara a avea proprietatea lor. Un psihopat nu e prea coerent in actiunile sale, se dovedeste. Nu e plina lumea de parinti psihopati imposibil de dovedit. Faceti testari daca aveti nevboia de a-i dovedi, caci daca exista dovezi in sensul agresarii sau nerespectarii copilului, atunci se schimba foaia.
Inca odata, aveti probleme, dovediti. Nu aveti, lasati copiii sa aiba relatii cu parintii sai. Nu face bine sa ne imaginam nebunia celuilalt si imposibilitatea dovedirii... nu ajuta pe nimeni, mai ales pe alientaul - copil.
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2019
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
acest răspuns util
1. HG 49 si nicio alta lege din Romania si din UE nu reunoastea alienarea.
2. Psihopatii NU sunt incoerenti. Psihopatia este o tulburare de comportament. In literatura de specialitate se sustine ca este un diagnostic greu de pus, necesitand o anamneza de lunga durata.
3. Adica cum sa faca doamna testari? cu etilotestul, cu testul barza, cum?
4. Un diagnostic nu poate fi "demonstrat" prin inscrisuri sau cu proba cu martori, ci prin expertiza. Impartasiti-i dvs doamnei, din experienta dvs de avocat, cam cate expertize psihiatrice se incuviinteaza adultilor in procesele civile. (nu copiilor! trimisi cu lejeritate de instanta de tutela la smenarii de la inml in vederea depistarii "diagnosticului de alienare").
In rest, cunoastem, aveti acelasi discurs al binelui copilului dependent exclusiv de relatia cu tata. Programul de vizitare, daca va ganditi mai bine, puteti concluziona ca tine loc si de mancare si de invatatura si de haine.
Despre copii ar trebui sa fie chemati sa vorbeasca cei care au, nu cei care cred ca isi imagineaza ce inseamna sa fi parinte si ce implica cresterea unui copil.
acest răspuns util
Alienarea parentala cand exista este un abuz emotional.
Din pacate subscriu din nou doamnei PS, este o ticalosie faptul ca nu se aproba expertizele pentru adulti si asta inainte sa hotarasti cu cine va sta copilul sau ce se intampla intr-o anumita situatie. Avem parinti cu zeci de procese la activ si in desfasurare si nu opreste nimeni infernul trait de acei copii.
Cred ca se face confuzie intre psihopat si tulburare de tip narcisist. Pentru ca narcisistul pare la prima vedere genul de persoana captivanta si atragatoare.
CE sa o mai lungim, e nevoie de atentie nu de superficialitate. Nu avem asa ceva in Romania. dgaspc isi ia salariul chit ca nu rezolva nici in caz sau situatie. In plus , e jale ce angajati sunt acolo. Complet incompetenti si depasiti mare majoritate.
Am aflat cu made consternare ca si criminalii fac munca in folosul comunitatii la dgaspc deci ce sa ne mai mire?
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2019
When, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va dau dreptate, e nevoie de atentie, nu de superficialitate, protejarea copilului ar trebui sa fie reala, nu vorbe in rapoarte copy-paste, angajatii din toata tara ar trebui pregatiti continuu pentru a face fata schimbarilor in societate si in acest domeniu si in familie, mentalitate etc.
Referitor la expertize, confundam lucrurile. Se presupune ca toti suntem buni si normali. Daca un justitiabil doreste o expertiza in sustinerea argumentului ca x nu e chiar bun de parinte sau chiar normal dpdv psihiatric, atunci sunt necesare dovezi incipiente.
In toate dosarele in care am avut astfel de dovezi nu am avut probleme in a face rapoartele in cauza. Pe de alta parte, cerinta fara o baza, fara o minima dovada e nefondata.

Cred ca in domeniul familiei se confunda necesitatile de expertize cu necesitatea de a analiza, uneori dpdv psihologic, social, relational, modul cum interactioneaza copilul cu fiecare parinte. Si aici sustin nevoia unei implicari reale si obiective a protectiei copilului. Dar asta e altceva, nu inseamna psihopatie, ci relationare.

Alte discuții în legătură

Denigrarea celuilalt parinte, in fata copiilor annaluk annaluk Buna ziua, Sunt divortata de 1 an de sotul meu. Avem 2 copii, o fată de 13 ani si un baiat de 6 ani. Copiii au domiciliul la mine, dar custodia e ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotărârii judecătorești privind minorii și alienare parentală din partea tatălui, plus comportament violent față de mine: ce pot face în situația asta? Raluka b Raluka b Ce anume pot face in situatia in care desi, dupa divort timp de 2 ani jumatate tatal nu s-a preocupat de copii, apoi solicita in instanta un program foarte ... (vezi toată discuția)
Am program de vizită, dar copilul îmi spune în mod constant că nu vrea să mă vadă iar tatăl nu colaborează cu mine în acest sens. cum pot rezolva situația? mihaela cr mihaela cr Ma numesc Mihaela, din iunie 2018 am divortat de sotul meu. In urma unei negocieri cu avocatii amandurora am cazut de acord ca minorul sa ramana la ... (vezi toată discuția)