avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate folosi angajatorul de o fișă a postului în ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate folosi angajatorul de o fișă a postului în care scrie ,,obligația de a executa și alte ordine în legătură cu activitățile firmei”, fără a le defini?

Se poate folosi angajatorul de o fisa de post in care este inscrisa ”obligatia de a executa si alte ordine” in legatura cu activitatile firmei,fara a le defini. Salariatul lucreaza intr o firma care are sute de functii si toate, evident cu atributii care au legatura cu firma,caci cum ar putea fi altfel? mai mult, angajatorul se foloseste de o fisa post veche.Seful locul de munca este altul, denumirea firmei este alta CUI si J sunt altele.Activitatea postului a ramas aceeasi, dar datele semnalate s-au schimbat. E ca si cum ai o firma si emiti bon fiscal pe numele vechii denumiri. este indreptatit angajatorul sa se foloseasca de fisa de post veche?caci alta actualizata nu a fost emisa.Poate invoca intr o sanctiune, art din fisa postului care se presupune ca nu au fost respectate?
Ultima modificare: Duminică, 18 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:42, 12 Ianuarie 2024
Le-a sesizat dar,asa cum spuneti si dvs ..sunt tot felul de angajatori. Cred ca legea este aplicabila pt toti angajatorii.Eu cred ca totusi. in acest caz, angajatorul nu a facut decat sa nu respecte procedura de atribuire a indatoririlor asa cum sunt prevazute in lista functiilor COR. Un ex simplu. daca un angajator il obliga pe un maturator sa schimbe o priza , iar acesta cuminte se duce si este curentat, cine este vinovat?(trecand peste faptul ca este lege clara ca nu ai voie sa intervii la instalatiile electrice, decat daca esti autorizat).Sau esti pus sa vinzi ca si casier, dar tu esti de fapt sofer in fisa postului neavand aceste lucruri,dar firma se ocupa si cu vanzare).etc etc. Deci fisa postului nu este doar asa, o atribuire facultativa, a indatoririlor
Codul muncii nu reglementeaza intocmirea fisei postului pentru că însuși postul ocupat, precum și rubricile Fișei de post, reglementează intocmirea acesteia.

Astfel, Fișa de post are următoarele rubrici:
Clasficare post (COR - Clasificarea Ocupațiilor din România)

Astfel că postul specificat în Fișa de post, printr-un număr și o denumire, definește activitățile care POT fi atribuite ocupantului respectivului post.

Ex:
8211 Asamblori de masini si echipamente mecanice

Nivelul de instruire: 2 (studii medii)

Asamblorii de masini si echipamente mecanice asambleaza, in conformitate cu procedurile strict stabilite, parti componente ale echipamentelor mecanice, cum ar fi ale motoarelor, autovehiculelor, turbinelor si aeronavelor.
Corespondenta ISCO 08:
8211 - Mechanical machinery assemblers
[ link extern ]

Astfel că precizările din Codul muncii:

De asemenea , un angajator are dreptul :
a) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
b) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor.

„in conditiile legii”, precum și „sub rezerva legalitatii lor”, evident că se referă la atribuțiile menționate în Fișa de post, precum și orice altă activitate „sub rezerva legalitatii”, care are legătură cu postul COR specificat în Fișa de post.

Este deci evident că unui „Asamblor de masini si echipamente mecanice” nu i se pot da „și alte sarcini” precum cea de împletit covrigi, de coordonare a unei echipe de cercetători, de condus autovehicule etc. etc.

Dar nici atribuții (permanente!!) de spalat WC etc., pentru că această activitate corespunde unei cu totul altei pregătiri profesionale, respectiv 9129 - Alti muncitori in servicii pentru curatenie.

Concluzie, fără să studiem toate legile (Codul muncii are 281 articole, Codul Civil are 2664 articole etc. etc.), trebuie să raționăm cu propriul bun simț. Atunci când ne-am înțeles cu cineva (am semnat un contract de muncă), ne-am înțeles pentru un tip de activități și nu pentru ORICE fel de activitate.

În măsura în care angajatorul ar avea DREPTUL să pretindă orice (activitate) de la angajatul său, înseamnă că atunci când dorește să-i desfacă contractul de muncă îi va pretinde execuția unei sarcini pentru care nu are nicio calificare, astfel că apoi, prin ne-efectuarea corespunzătoare a respectivei activități, i se poate aplica drept pedeapsă disciplinară concedierea. Ceea ce este mai mult decât absud, nu-i așa?

Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2019
geid, utilizator
1. "Firma veche" mai exista, cu J si CUI ???

2. CIM pentru "firma noua " exista ???
Daca nu, nici FP nu exista. Sesizare ITM.

3. Pentru "firma veche", unde probabil exista CIM si FP, nu exista nici "Seful locul de munca este altul ... " de la "firma noua" Sesizare ITM.

4. Nu cred ca "Salariatul lucreaza intr o firma care are sute de functii si toate, evident cu atributii care au legatura cu firma,caci cum ar putea fi altfel? "
Ca doar nu lucreaza la Microsoft sau derivatele.
Vorba lui Caragiale : "Rezon, mon cher".

5. Statul de plata este intocmit si semnat de catre angajat "pe firma veche" sau pe "firma noua" ???
Depinde de unde vin "banutii".
Pentru neconconcordante, sesizare ITM.

6. Referitor la "Poate invoca intr o sanctiune, art din fisa postului care se presupune ca nu au fost respectate?".
Da, in conditiile legislatiei romane inca in vigoare.
Depine de firma "veche" sau "noua".
"Cu CIM si FP" sau "fara CIM si FP"

Uite asa ajungem la speta din "12:10, 21 Iunie 2019", deschisa tot de catre dumneavoastra, "sanctiune pt al DOI lea CIM" :
"Cum sa se suprapuna doua CIM?? Adica sa fii in acelasi timp in doua locuri?" ( "romanul11, Utilizator, 11:59, 23 Iunie 2019").

Vorba lui "Moromete" (Marin Preda): "Asta devine dupe facultati" !!!

7. Referitor la "... o fisa de post in care este inscrisa ”obligatia de a executa si alte ordine” ... " , sesizare ITM pentru detalierea a tot ceea ce inseamna "alte ordine".

8. Intamplator, azi timpul mi-a permis si v-am studiat activitatea din cadrul acestui forum respectabil.
Cu predilectie, intre "romanul11, Utilizator, 07:17, 12 Aprilie 2019" si "romanul11, Utilizator, 7:15, 19 August 2019", toate spetele formulate se rezuma DOAR la legislatia muncii.
Parca am fi la un seminar de "legislatia muncii".
Sper din tot sufletul ca dumneavoastra, personal, sa nu fi fost afectat in atat de multe "necazuri" in perioada ultimelor 4 luni.
Foarte neplacut pentru o singura persoana in atat de putin timp.

Glumeata aceasta speta si frumoasa "momeala".
Unii au crezut ca este "pe bune" si au sarit sa va ajute.
Asisderea si eu.
Dreptul este foarte frumos dar trebuieste citit pe randuri si printre randuri. Doar atunci se constata adevarata frumusete.
Cu certitudine, cartea nu urzica la atingere.

Pentru detalii, cu drag, va astept postarile.

Adrian Sulea, Consultant credite si finantari
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
d) să stabilească pentru lucrători, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunderile ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, corespunzător funcţiilor exercitate;
Prevederea din fisa postului ca lucratorul va executa si alte sarcini primite de la seful direct este abuziva si contestabila in instanta de judecata. Pentru ca lucratorul nu a indeplinit o asfel de sarcina primita pe langa prevederile din fisa de post nu poate fi sanctionat legal de catre angajator.
Se poate folosi angajatorul de o fișă a postului în care scrie ,,obligația de a executa și alte ordine în legătură cu activitățile firmei”, fără a le defini?

@ Interventie moderator
Pentru a se evita stergerea raspunsurilor, rog participantii la discutie sa respecte subiectul topicului si sa nu-l devieze cu alte aspecte care exced cadrul acestuia.
De asemenea, am rugămintea de a fi mai atenti la competentele ITM-ului inainte de a face recomandarea sesizarii acestuia.
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Urgent ajutor, va rog :) denisa_eu denisa_eu Buna ziua, la noul loc de munca nu exista fise de post iar printre sarcinile primite, apare si intocmirea acestora. I-am adus la cunostinta angajatorului ca ... (vezi toată discuția)
Toate activitatile dintr-o firma trecute in fisa postului S M SORIN S M SORIN Buna ziua, Ce atributii poate trece angajatorul in fisa postului unui Agent de Vanzari, conform COR, intr-o firma privata? Va adresez aceasta intrebare ... (vezi toată discuția)
Evaluare profesionala personal externalizat/extern alexvoicu alexvoicu Buna ziua In prezent fac parte din categoria personalului externalizat fiind angajat la compania \"W\" si pus la dispozitia companiei \"A\". Singurul contract ... (vezi toată discuția)