avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu apometrele cu citire prin unde radio?

Buna ziua,

Eu si mai multi vecini din bloc, proprietari de apartamente, avem o problema: suntem obligati de catre Asociatia de Proprietari sa cumparam si sa platim apometre cu unda radio. Costul a fost adaugat la intretinere. Noi nu suntem de acord, si in acest sens eu am depus o petitie si un tabel de la mai multi proprietari de la scara mea (9 din 20 in total). Care este cadrul legal pentru ceea ce ei spun ca este obligatoriu? Exista vreo norma in acest sens? Ce putem face daca in continuare suntem obligati, iar noi nu dorim acest lucru? Cui sa ne adresam?
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util

Ceea ce scrie @latka mai sus, este perfect adevarat, insa, intreb si eu pe autorul topicului daca are idee, daca a fost informat de catre cineva, cam care ar fi avantajele montarii unor astfel de dispozitive in instalatia proprie?
Intreb deoarece am observat ca foarte multi proprietari au o falsa impresie, ca daca au inchis usa apartamentului sau, nimeni si nimic nu trebuie sa mai conteze, chiar in raport cu ceilalti vecini, cu asociatia de proprietari - cu care trebuie sa imparta si bunele si relele, cele ale traiului in comun, la bloc.
Am observat ca autoarea acestui topic arata ca: Practic, daca este obligatoriu prin lege să le schimb, eu prefer să le cumpăr personal și instalez cu un instalator autorizat care sa se ocupe de sigilii.

Doamna, haideti sa va spun cateva lucruri:
- stiti prea bine ca luna de luna, pe lista de plata sunt mentionate, probabil pe o coloana separata (asa este la noi), acele diferente, care in fapt reprezinta diferenta dintre cantitatea facturata de catre furnizorul de apa-canal si suma cantitatilor de apa raportate si inregistrate la asociatia de proprioetari; iata aici o prima situatie in care aparatele dvs., desi strict personale, aflate in propria locuinta, influenteaza in mica sau mare masura costurile pe intregul bloc/scara - asadar, iata ca AG a membrilor poate sa discute si sa hotarasca ceva in sensul imbunatatirii/scaderii costurilor cu apa potabila sau ce-a menajera;
- odata luata o asemenea masura de inlocuire a vechilor apometre, de aceasta lucrare se va ocupa asociatia de proprietari, de obicei printr-o firma specializata, ce-a care se ocupa si cu sigilarea acestora in instalatia interioara a proprietarului (va aduc aminte ca ati afirmat ca dvs. aduceti un instalator care se va ocupa si de sigilare - ceea ce este de-a dreptul eronat - adica acel instalator autorizat poate sa sigileze si vagoanele de marfa din gara, ca, deh, este autorizat sa sigileze... ); doamna, sigilii am si eu, dar nu le pot pune pe unde vreau, daca intelegeti; proprietarul, personal, raspunde in fata reprezentantilor as. prop. daca sigiliul montat prin as. prop. este violat sau s-a intervenit in mod neautorizat la acesta sau la piesele adaptoare;
- in acest moment, banuiesc ca in instalatiile interioare sunt montate mai multe feluri de apometre, adica fiecare care si cum le-a achizitionat; parca vad ca iar sare in sus @latka pentru a ma contrazice in sensul ca toate, dar absolut toate apometrele de pe piata romaneasca sau straina trebuie si chiar au aceleasi caracteristici - ceea ce nu este nici pe departe adevarat;
- legat de punctul de mai sus, achizitionarea acestor apometre cu citire wireless, toate vor avea aceeasi provenienta;
- citirea consumurilor proprietarilor se va face in acelasi timp (ei, in 2-3 minute) pe toata scara si, foarte important in aceeasi zi cu citirea de catre furnizor a apometrelor generale - cele din bransament, dupa care se intocmesc facturile, ducand la o micsorare semnificativa a diferentelor cantitatilor dintre cantitatea gasita de furnizor si ce-a a proprietarilor;
- citirea apometrelor cu citire wireless se face indiferent daca dvs. sunteti acasa sau nu si scapati si de grija prezentarii lunare a consumului (indecsilor) la asociatie;
- diferentele despre care am vorbit, vor fi din ce in ce mai mici, ceea ce va face ca noile achizitii sa fie amortizate intr-o perioada de 1-2 ani sau chiar mai putin in unele cazuri;

Acum, sa nu intelegeti gresit - ca eu nu mai pot de dragul acestor apometre cu citire wireless; vi s-a explicat ca nu este un cadru legal privind schimbarea acestor apometre, dar, in urma discutiilor purtate in AG, probbil ca s-a ajuns la aceasta concluzie - schimbarea apometrelor vechi cu altele mai moderne - mai moderne, doar a posibilitatii de citire la distanta a indecsilor; cumva, traim intr-o comunitate si cam depindem unii de altii - daca intelegeti...
Dvs. faceti cum doriti. Daca nu o sa va montati noile apometre, probabil ca o sa trebuiasca sa aveti in permanenta grija sa faceti citirile pe o anumita data si sa le notificaati urgent la sediul asociatiei.
Stima,
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-le Grecu doamna in cauză nu reclama altceva decât transparență decizională. Eu nu am făcut altceva decât să arat cadrul legal, nu am comentat nici măcar o virgulă, legat de partea tehnica, pentru că, după cum ați văzut, persoana care a deschis acest topic ar fi de acord, dar în anumite condiții. Poate ca a fost o exprimare nefericită cea cu sigiliile, însă cred ca dorința era de a spune ca se poate conforma și chiar executa "în regie proprie" lucrarea, dar sa fie legală și în cunoștință de cauză.

Contrar așteptărilor dvs. nu voi sari deloc în sus, pentru a "ponegri" virtuțile apometrului căruia i s-a adăugat un modul electronic de transmisie radio, fiecare crede ce vrea, eu, în nimicnicia mea, ma mulțumesc cu ce am învățat sa practic de vreo 30 de ani. Dvs. credeți în ce doriți, eventual în faptul ca acel apometru e un altfel de aparat, ce nu se va uza și strica niciodată, pentru ca are un modul electronic ce-l păzește și apara . :)
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
latka, moderator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util

Da, nu ati sarit in sus - prea tare.... Aceasta este diferenta dintre specialisti si noi, novicii, ca sa intelegeti ca in cele de mai sus, m-am referit doar la parerea dvs. cum ca aceste apometre cu sau fara citire radio - datorita faptului ca s-au dat niste normative, toate, dar absolut toate respecta ce este scris pe cadrane. Sa ne intelegem, este parerea dvs. din alte topicuri.
In fine, sa stiti ca si eu am inteles ca doamna a facut apel la transparenta. Faza este ca aceasta transparenta, daca vrei o obtii, doar sa vrei, dar vedeti cum sta treaba?

...Problema este ca Asociatia luat decizia asta in adunarea generală, dar in absenta oricărui proprietar de la noi din bloc. Nu a fost nimeni. Eu nu eram in oras, pt ca astfel as fi mers.

Da, doamna a fost plecata, dar ceilalti ce au facut? Au facut ce fac de obicei, de zeci de ani de zile. Cunosc foarte bine fenomenul, credeti-ma.
Sa vedem cum se va proceda de acum inainte. Poate o sa trebuiasca sa fie adusi cu forta la lucrarile AG sau poate sa se adauge in legislatie sintagma: ... daca are cineva de spus, sa o faca acum, daca nu sa taca in veci... (cu aproximatie...).
Toate bune!
Aceasta este diferenta dintre specialisti si noi, novicii, ca sa intelegeti ca in cele de mai sus, m-am referit doar la parerea dvs. cum ca aceste apometre cu sau fara citire radio - datorita faptului ca s-au dat niste normative, toate, dar absolut toate ....
CARE SUNT ACESTE NORMATIVE ??? Exact asta am întrebat încă de la început... Ce NORMATIVE prevăd ca eu sa am obligatoriu apometre cu citire unda radio in casa.??

Mihaela_Popescu a scris:

Aceasta este diferenta dintre specialisti si noi, novicii, ca sa intelegeti ca in cele de mai sus, m-am referit doar la parerea dvs. cum ca aceste apometre cu sau fara citire radio - datorita faptului ca s-au dat niste normative, toate, dar absolut toate ....


Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Contoare inteligente de apa bomboana bomboana Daca o firma particulara autorizata de apa Nova vine intr un bloc si monteaza apometre cu citire radio, firma trimite la administratie facturi precum la gaze ... (vezi toată discuția)
Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc? GeorgeBK GeorgeBK Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul ... (vezi toată discuția)